Cracovia, modelul polonez de turism

Rynek Glowny - bazilica Sfânta Maria

Din punct de vedere turistic, Cracovia este încă o destinație mai puțin cunoscută, aflată în umbra tripletei central-europene clasice Praga-Viena-Budapesta. Totuși, ultimii ani au adus o creștere semnificativă a numărului de turiști, stabilind un record absolut în 2012, cu nouă milioane de vizitatori, din care aproape șapte milioane turiști.

Dintre aceștia din urmă, 2, 35 milioane au provenit din afara Poloniei. Numărul total al turiștilor este mai ridicat decât în cazul Pragăi, care se laudă cu circa 5, 5 milioane de turiști anul trecut, dar capitala Cehiei câștigă partida la capitolul turiști străini – aproape 90 la sută din total.

Revenind la Cracovia, per total, vizitatorii orașului au cheltuit aici în 2012 suma 850 de milioane de euro! Colaboratorul cluj.travel Mirel Matyas a făcut recent o vizită în oraș și explică de ce face Cracovia toți banii.
Al doilea cel mai mare oraș al Poloniei, Cracovia, își surprinde vizitatorii prin bogăția arhitectonică perfect conservată a centrului istoric, prin tumultoasa viață culturală și religioasă, prin farmecul aparte dat de vechiul cartier evreiesc dar și prin efervescența științifică și universitară.

Situat pe malul râului Vistula, în regiunea istorică Malopolska (Polonia Mică), este, poate, cel mai frumos oraș al țării. Capitală a Poloniei timp de 500 de ani (între 1038 și 1569), a Uniunii Polono-Lituaniene între 1569-1596 a Marelui Ducat al Cracoviei între 1846-1918 orașul a avut o istorie tumultoasă. Deși plătește un tribut mare în timpul celui de al doilea război mondial, prin construirea ghetoului și deportarea ulterioară a evreilor în lagărele de exterminare nazistă, orașul scapă de distrugere, mare parte a moștenirii arhitectonice și istorice rămânând intactă. Ca o ironie a sorții, după război, Cracovia dă umanității una dintre cele mai mari personalități: cardinalul Karol Jósef Wojtyla, care va deveni în 1978 Papa Ioan Paul al II-lea, unul dintre cei mai carismatici și mai influenți lideri religioși ai lumii.

Orașul este situat strategic, în calea vechilor rute comerciale ce leagă Balcanii cu Marea Baltică. Situarea în imediata vecinătate a unor obiective istorice și culturale aflate pe lista UNESCO, cum sunt lagărul de exterminare nazist de la Auschwitz sau minele de sare de la Wieliczka, face din Cracovia un punct de plecare în explorarea acestor locuri unice. Turismul religios a luat amploare mai ales după anul 2005, odată cu trecerea în neființă a celui mai iubit fiu al orașului – Papa Ioan Paul al II-lea. Relativa apropiere a celebrului loc de pelerinaj de la Czestochowa include Cracovia pe ruta turismului ecumenic.

Orașul abundă de locuri excepționale. Sunt cel puțin doi poli care concurează și tind să devină „centrul orașului”: Rynek Glowny și Wawel.

[stextbox id=”custom” caption=”Sfatul TR: cumpărați un Krakow Card” float=”true” width=”300″]De un real folos pentru cine vizitează Cracovia, este cardul Krakow Tourist Card ce oferă pentru o perioadă cuprinsă între două și trei zile, reduceri sau gratuități pentru mijloace de transport în comun și intrări gratuite la peste 30 de muzee. Cardul este valabil și pe rutele autobuzelor ce fac legătura între aeroportul internațional Balice și centrul orașului. Costul unui card cu valabilitatea de două zile este de 60 zloți polonezi, iar pentru trei zile, acesta costă 75 de zloți (rata de schimb leu-zlot este aproximativ 1/1). Cardul poate fi procurat și on-line la adresa www.krakowcard.com Aici se găsește lista completă a muzeelor, restaurantelor sau magazinelor ce oferă reduceri pe baza cardului. [/stextbox]Primul loc este cea mai mare piață medievală din Europa: Rynek Glowny. Datând din secolul al XIII-lea, are o formă pătrată cu latura de 200 de metri. Înconjurată de clădiri din cărămidă vechi de secole, numite kamienica, și de palate superbe, Piața Centrală impresionează prin dimensiuni, colorit și arhitectură. În mijlocul pieței tronează o superbă construcție în stil renascentist, amintind de renașterea venețiană. Este celebra Hală de Țesături (Sukiennice), odinioară inima comercială a orașului. Înfățișarea actuală îi este atribuită arhitectului italian Giovanni il Mosca. Astăzi Hala de Țesături adăpostește o serie de tarabe care comercializează obiecte artizanale, bijuterii, produse de pielărie și suveniruri. La mare căutare sunt bijuteriile de aur și argint ce au încrustate pietre de chihlimbar de diferite forme și mărimi, Cracovia fiind numit din acest punct de vedere și „orașul chihlimbarului”. Tot în piață, se află Turnul Primăriei – tot ce a mai rămas din primăria din secolul al XVI-lea devastată de foc și dărâmată de austrieci la începutul secolului al XIX-lea. Cu o înălțime de aproape 70 de metri, turnul găzduiește o secție a Muzeului de Istorie din Cracovia. Panorama asupra pieței și a orașului merită efortul de a urca cele 110 treptele înalte de piatră. Nu departe de turn, o sculptură ciudată, sub formă de cap uman atrage atenția. Este Eros Bendato creația sculptorului polonez de origine germană Igor Mitorraj. Rynek Glowny adăpostește și micuța biserică Sfântul Adalbert, având părți ce datează din secolul XI, fiind astfel cea mai veche biserică din oraș. Amestecul înșelător de stiluri – preromanic, romanic, gotic, renascentist și baroc – fac din micuța biserică unul din obiectivele turistice cele mai vizitate.

Statuia poetului romantic Adam Mickiewicz este una destul de ciudată. Amplasarea ei într-un oraș pe care nu l-a vizitat niciodată și revendicarea originii lui de către lituanieni (care-l numesc Adomas Miskevicius), dar și începutul poemului epic Pan Tadeusz care începe cu „Lituania, țara mea” sporesc confuzia. Poetul este înmormântat la Catedrala Wawel, iar sculptura realizată în 1898 pentru a celebra centenarul nașterii poetului îi este atribuită lui Teodor Rygier. Actuala statuie datează din 1955 și o înlocuiește pe cea originală, distrusă de naziști.

Un tur al pieței Rynek permite descoperirea a nenumărate cafenele și terase care în zilele de vară se întind mult în stradă. Aspectul elegant, pe alocuri romantic, dat de felinare superbe de fier forjat dar și de aspectul multicolor al clădirilor, te vor face să zăbovești și să savurezi o cafea sau deliciosul desert kremowka. Casa Hippolit, ce a aparținut unei familii de negustori bogați din secolul al XVI-lea este astăzi un inedit muzeu ce permite vizitatorului o întoarcere în timp. Fiecare cameră este meticulos aranjată cu mobilă autentică din secolele XVII-XIX și reprezintă fără îndoială o fereastră în timp, permițând vizitatorului să-și facă o imagine asupra vremurilor de mult apuse.

Dar cel mai important obiectiv turistic aflat în piața Rynek, este fără îndoială Basilica Sfânta Maria (Bazylika Mariacka). Impresionează exteriorul în stil gotic ce datează din secolul al XVI-lea și turnurile gemene inegale. Ceea ce face ca această biserică să fie un punct major de atracție al orașului se află în interior. Culoarea și complexitatea interiorului cu trei nave, taie respirația oricui: picturi murale din secolul al XIX-lea, remarcabile vitralii făcute de Stanislaw Wyspianski sau masivul altar din perioada goticului târziu contribuie la impresia generală de maiestuozitate și rafinament. Turnul nordic, cunoscut sub numele de Turnul de Veghe, înalt de 82 de metri domină întreaga piață. De aici, în fiecare oră se aude sunetul unui trompetist. Pauza bruscă amintește de santinela legendară care zărind invadatorii tătari a dat alarma înainte de a muri lovit de o săgeată. Turnul sudic, de doar 69 de metri adăpostește clopotele bisericii.

Maly Rynek - Piata-Mica a Orasului Vechi

Maly Rynek – Piata-Mica a Orasului Vechi

Dincolo de impresionanta piață Rynek, un labirint de străduțe duc spre locuri pitorești din Orașul Vechi (Stare Miasto): Piața Mică (Maly Rynek) mărginită de clădiri cu fațade pline de culoare, Barbican – un fort construit în 1498 ce adăpostește expoziții temporare, Poarta lui Florian – cea mai veche parte a fortificațiilor medievale, Muzeul Czartoryski care adăpostește cele mai rafinate opere de artă din oraș alături de celebrul tablou „Doamna cu hermina” a lui Leonardo da Vinci. Calea Regală (Trakt Krolewski) din Orașul Vechi este drumul tradițional pe care-l parcurgeau regii și reginele Poloniei spre locul încoronării. Împarțind Orașul Vechi în două, începe la Barbican, continuă pe strada Florianska prin piața Rynek și de aici spre sud de-a lungul străzii Grodzka până la Wawel. Dar despre această din urmă destionație, săptămâna viitoare la rubrica „Destnație de vacanță”. (Text și foto: Mirel Matyas)

Distribuie:

Postaţi un comentariu