Castelul Teleki, din Ocna Mureș

De pe un deal înalt și drept ca un val de pământ, ruinele castelului Teleki din Ocna Mureș privesc melancolic spre peisajul industrial-apocaliptic al fostei uzine de sodă din localitate. Castelul arată la fel de ruinat ca și combinatul. În dreapta ambelor ruine, Mureșul curge aproape neschimbat. Castelul Teleki se macină în ruină în așteptarea verdictului unui proces de retrocedare, deschis de urmașii familiei Teleki.

Aproape suprinzător, la intrarea pe fostul domeniu al reședinței nobiliare, monumentul este marcat de un panou maro. Teoretic, accesul la ruine nu este permis publicului, dar dacă ești dispus să străbați câțieva metri prin buruieni înalte și să ocolești câteva garduri din fier ruginit, poți ajunge până la el.

Mai nimic nu a mai rămas din frumusețea castelului, care altădată era fala locurilor, el figurând pe toate cărțile poștale cu Ocna Mureș de la începutul secolului trecut. Ferestre oarbe și ziduri crăpate întâmpină călătorul la exterior, iar la interior – grămezi de  moloz și mizerii aruncate în debandadă. Din castel s-a furat practic tot ce se putea fura. Au rămas în piciore doar zidurile. Un turn cu acoperiș pentagonal, care odinioară făcea parte din dependințele castelului, este acum folosit ca anexă gospodărească de un vecin cu spirit antreprenorial.

În spatele ruinei de azi să află secole de istorie. Potrivit site-ului de profil monumenteuitate.org, în zona ocnelor de la Uioara (vechiul nume al Ocnei Mureș) exista încă din 1290 o fortificație, cu numele „Castrumk Novum” (Cetatea Nouă). În secolul al XV-lea, domeniul Uioara, cu ocnele, castelul și târgul aferente, trece în posesia familiilor nobiliare, în 1649, ajungând în posesia familiei de nobili secui Mikés. În anul 1742, reședința este reconstruită în stil baroc, dar în timpul Revoluţiei din 1848 este incendiată, fiind distrusă aproape în totalitate.

Domeniul este cumpărat în 1854 de contele Mikó Imre. Acesta reface edificiul cu ajutorul lui Antal Kagerbauer, unul din marii arhitecți ardeleni ai vremii. Astfel ia naștere castelul neogotic ale cărui ruine se pot vedea astăzi.

Potrivit sursei citate, după stingerea familiei Mikó, castelul intră în posesia familiei Teleki. În urma naţionalizării, domeniul a fost împărţit, grădina a fost distrusă, iar reşedinţa a avut diverse funcţiuni, ultima fiind aceea de fabrică pentru decoraţiuni de Crăciun.

Distribuie:

Postaţi un comentariu