Burg de lux

Pod peste râul Alzette, în districtul Grund

Cu 100.000 de locuitori dintre cei mai bogați din lume, orașul Luxemburg este o bijuterie urbană în inima Europei de Vest

Prosperitate

Marele Ducat al Luxemburgul are un nume paradoxal, pentru al doilea cel mai mic stat al Uniunii Europene – o populație de jumătate de milion de locuitori, mai mică decât a județului Cluj, și o suprafață de 2.500 de kilometri pătrați.
Poate și din cauza dimensiunilor liliputane, Luxemburgul este cel mai adesea trecut cu vederea de turiști, fiind și defavorizat de amplasamentul său, la mijlocul drumului între diverse destinații „clasice” din Europa – Paris, orașele Belgiei, Frankfurt etc.

Orașul Luxemburg, capitala micuțului stat, este situat în inima Europei de Vest – 213 km de Bruxelles, 372 km de Paris, 209 km de Köln și 255 km de Frankfurt – și este un burg de lux în deplinul sens al cuvântului.

La o populație de 100.000 de locuitori, venitul mediu anual per capita este al doilea cel mai mare din lume, după Qatar: 97.639 de dolari în 2014, potrivit FMI. Spre comparație, același indicator de bunăstare arată pentru România, o valoare de 19.744 de dolari, iar pentru Germania, 46.216 de dolari, adică mai puțin de jumătate.

Prețurile sunt însă direct proporționale cu veniturile – o pizza și o bere costă în medie 20 de euro la un restaurant din centru, o butelie de vin, de la 25 de euro în sus, o cină din două feluri de mâncare este cam 40 de euro, iar cel mai ieftin meniu la șaormărie turcească costă cinci euro.

Place Clairefontaine

Place Clairefontaine

Capodopera lui Vauban

„Când am ajuns prima dată aici, ne-am uitat un pic la gară, am fumat 2-3 țigări, cât ne-am plimbat pe bulevardul din apropiere, și am mers mai departe că eram într-un tur prin Europa”, așa rezumă nivelul mediu de cunoștințe publice despre Luxemburg un expat român stabilit între timp chiar în Marele Ducat.

Micuțul stat este însă o bijuterie strălucitoare, lucrată în filigran de responsabilii turismului național. Orașul Luxemburg, cu centrul vechi inclus în Patrimoniul UNESCO și cu luciosul cartier european Kircheberg, este de departe principalul punct de atracție.

Fortificațiile medievale ale orașului au fost reconstruite la sfârșitul secolului al XVII-lea sub directa supravegherea a celebrului mareșal francez Sébastien Vauban, cel după care avea să fie denumit un întreg stil de fortificare a orașelor europene. Fortăreața a fost parțial demantalată în secolul al XIX-lea, dar cazematele și zidurile rămase încă în picioare sunt o mărturie impresionantă pentru cât de puternică era cetatea în vremurile de glorie. Nu degeaba a fost numită „Gibraltarul Nordului”.

Orașul supraetajat

Orașul Luxemburg este multistratificat. Jos, cartierul Grund, cu o viață de noapte intensă și arhitectură medievală, se pliază de-a lungul râului Alzette. Deasupra lui, Orașul de Sus, unde se află Parlamentul, Palatul Marelui Duce, Catedrala și Primăria, își etalează piețele ticsite cu magazine de lux, cafenele și baruri. Tot mai sus de Grund, dar pe partea cealaltă a afluentului Petrusse, care se varsă în Alzette pe teritoriul orașului, se află alt cartier elegant, care se termină cu monumentala gară și o serie de străduțe adiacente, mai „ludice”, după cum le descrie un localnic. În această zonă este singurul loc unde poți să vezi câte o hârtie aruncată pe jos.

Place Guillaume II

Place Guillaume II

Cel mai sus, dar pe partea cealaltă a Alzettei și a Petrussei, față de Orașul de Sus, se ridică platoul Kircheberg, aseptic și grandios, cu clădiri care găzduiesc instituții europene și spații de birouri.

Între aceste straturi, Luxemburugul face risipă de spații de promenadă, de zone verzi, grădini publice și parcuri, de poduri și viaducte, care unesc la perfecție toate cartierele între ele, într-o etalare de infrastructură urbană pe măsura celui mai prosper stat al Uniunii Europene.

De exemplu, podul istoric Alphonse este în restaurare, și, pentru a-l suplini, luxemburghezii au construit un alt pod, provizoriu, cu patru benzi, perfect funcțional, până se vor termina lucrările.

O plimbare la baza zidurilor Orașului de Sus, pornind de la Cazematele Petrusse până la Cazemetele Bock este o experiență de neuitat. Pe traseu se străbate Chemin de la Corniche, supranumită „cel mai frumos balcon” al Europei, datorită imaginii spectaculoase asupra cartierului Grund și a fortificațiilor de pe stânca Bock.

Orașul se mândrește și cu o suită de muzee de istorie și artă bine garnisite, dintre care se detașează MUDAM (Musée d’Art Modern), situat în cartierul european, inaugurat în 2006.

[stextbox id=”custom”]

Târg de iarnă cu Kürtőskalács de Constanța

foto caseta

În Piața Constituției din Luxemburg, unde se află un monument în memoria soldaților uciși în Primul Război Mondial, se fac deja pregătiri pentru Târgul de Iarnă, care va ține între 21 noiembrie și 24 decembrie. Printre tarabele din piață se află și una de Kürtőskalács (colaci secuiești), operată de o familie din… Constanța.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu