Amersfoort, Olanda la înălțime

Nou și vechi în Amersfoort. În stânga imaginii, poarta medievală Koppelpoort, în dreapta, clădirea Agenției pentru Patrimoniu Cultural

Dacă există o junglă urbană, atunci există și o grădină urbană, iar aceea este Amersfoort. Orașul olandez de dimensiuni medii (în jur de 150.000 de locuitori) trăiește în umbra mai marelui Utrecht, nu departe de și mai marele Amsterdam.

În Amersfoort nu sunt cofee shop-uri (cel puțin nu ostentative), nici cartier roșu. Există însă o piață de flori și una de pește, brânzeturi și legume, deasupra cărora plutește muzica de carillon, venită din turnul care domină piațeta centrală. Dacă există o Europă Occidentală idilică, aceasta se întâmplă în fiecare weekend, în jurul bisericii centrale din Amersfoort, unde vânzătorii își deschide tarabele cu bunătățuri, apoi, la amiază, le strâng pentru a face loc pietonilor ieșiți la plimbare.

Amersfoort este un triumf al planificării urbane. Centrul istoric pietonalizat este străbătut de canale și străduțe medievale, flancate de clădiri vechi cu ținute impecabile; dar și câteva clădiri noi, care par că se ridică organic din cele mai vechi. Două șosele înconjoară concentric nucleul istoric. Dincolo de cea mai importantă dintre ele, cu benzi largi și trotuare pe măsură, se găsesc cartierele rezidențiale sau nucleele urbane noi, precum Eemplein, cu zone de promenadă, shopping și divertisment.

Câteva străzi care pleacă din centrul istoric străpung ca niște raze șoseaua circulară, pentru a ajunge în zonele de dezvoltare urbană mai nouă. Peste tot, de-a lungul, latul și curmezișul orașului,  piste, pasaje și parcări pentru biciclete.

Distribuie:

Postaţi un comentariu