2015. Balcanii contraatacă

București, centrul vechi

Lonely Planet plasează România în topul celor mai bune zece destinații ieftine din lume în 2015, în timp ce Gallipoli se situează pe locul 1, la categoria regiuni, Serbia pe locul șapte, la categoria țări, iar Plovdiv (Bulgaria), pe locul 6 la categoria orașe.

Pentru prima data în cei zece ani de când realizează topurile anuale „Best in Travel”, Lonely Planet include România într-o categorie majoră, cea a celor mai bune destinații din punct de vedere al raportului calitate-preț (best value for money).  Astfel, țara noastră a fost plasată de influentul brand pe locul nouă în topul celor mai „rentabile” destinații ale anului 2015.

Națiunile din Estul Europei apar frecvent în listele celor mai bune destinații accesibile din punct de vedere financiar, dar cazul României este unul 100% garantat. Acum este conectată solid cu restul Europei prin linii aeriene low-cost, iar condițiile de cazare sunt comparabile, la toate categoriile de preț, cu cele din destinațiile mai cunoscute ale regiunii. Bucureștiul este un exemplu în acest sens, unde hotelurile primesc mai ales călători de business, astfel încât sezonul de vacanțe este, în mod neobișnuit, un extra-sezon turistic. Mai departe de aici, există cazări la case, accesibile, în sate medievale, castele spectaculoase și Delta Dunării, unică, cel mai bine de explorat cu bacuri ieftine, chiar dacă încete”, scriu autorii Lonely Planet în dreptul României.

În topul celor mai accesibile destinații din punct de vedere financiar, România este depășită, în ordine, de Tunisia, Africa de Sud, Shanghai, Samoa, Bali, Uruguay, Portugalia, Taiwan. Ultimul loc în acest Top 10 este ocupat de Burkina Faso. Astfel, România și Portugalia sunt singurele destinații europene din clasament.

Când Lonely Planet vorbește, restul lumii tace”

Ierarhiile anuale ale Lonely Planet sunt printre cele mai respectate din lume. Sunt atât de influente încât Irish Independent nota recent că „atunci când Lonely Planet vorbește, restul lumii tace”.

În ierarhiile pentru anul 2015, țările din Sud-Estul Europei se numără printre revelații,  cu Gallipoli (Turcia europeană) pe locul 1 în topul celor mai bune regiuni de vizitat, Serbia pe locul șapte în topul celor mai bune țări de vizitat și orașul Plovdiv, din Bulgaria, pe locul șase în topul celor mai bune orașe de vizitat.

gallipoli

Gallipoli își trăiește faima turistică beneficiind de centenarul cumplitei bătălii din Primul Război Mondial, în timp ce despre Serbai, autorii Lonely Planet scriu: „această țară extraordinar de ieftină este unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Europei”. Autorii recomandă festivalul Exit de la Novi Sad, Belgradul, comparat ca atmosferă cu Berlinul și Ibiza, dar și stațiunile de schim, spa-urile și posibilitățile de rafting pe Drin. Toate acestea, la prețuri incomparabile cu cele din „cealaltă Europă”.

În ceea ce privește Plovdivul, al doilea oraș al Bulgariei, nominalizarea acestuia vine ca o confirmare a ascensiunii sale, marcată în primul rând de nominalizare ca și Capitală Culturală a Europei în 2019. Capitala istorică a Traciei este etichetată de Lonely Planet ca fiind „o comoară ascunsă”. „Unul dintre cele mai frumoase Orașe Vechi ale Europei, fundalul Munților Rodopi, comori istorice, viață de noapte clocotitoare. Există o sumedenie de motive să explorezi Plovdiv, dar ultimele decade au lustruit cel de-al doilea oraș al Bulgariei. Ruinele sale remarcavile (inclusiv un teatru roman în centrul cartierului de shopping) au fost încet excavate în anii 1970 și 1980. Iar de-a lungul anilor 2000, clădirile de patrimoniu lăsate să se prăfuiască, au fost restaurate cu grijă, devenind muzee, restaurante și hoteluri”, scriu autorii Lonely Planet despre oraș.

Teatrul roman din Plovdiv

Teatrul roman din Plovdiv

La toate aceste destinații, se adaugă clasica Grecie continentală, cu comorile sale fabuloase de artă și istorie, Golful Kotor și restul coastei muntenegrene, alături de Macedonia cu metropola sa, Skopje, toate remarcate în anii precedenți de aceleași topuri. Nu se poate trece cu vederea peste minunata coastă dalmată a Croației, cu „perla” sa, Dubrovnik, și peste Albania, despre care se vorbește tot mai des. Balcanii devin o destinație turistică de luat în seamă, mai ales pentru cei care nu au buzunarele doldora de bani.

Cu caiacul în Niș

Cu caiacul în Niș

Lonely Planet top 10 orașe:

  1. Washington DC – SUA
  2. El Chaltén – Argentina
  3. Milano – Italia
  4. Zermatt – Elveția
  5. Valletta – Malta
  6. Plovdiv – Bulgaria
  7. Salisbury – Anglia
  8. Viena – Austria
  9. Chennai – India
  10. Toronto – Canada

Lonely Planet top 10 regiuni:

  1. Gallipoli – Turcia
  2. Parcul Național Munții Stâncoși – SUA
  3. Toledo – Belize
  4. Tasmania – Australia
  5. Norvegia Arctică
  6. Khumbu – Nepal
  7. Canionul de Cupru – Mexic
  8. Flores – Indonezia
  9. Deșertul Atacama – Chile
  10. Macau – China

Lonely Planet top 10 țări:

  1. Singapore
  2. Namibia
  3. Lituania
  4. Nicaragua
  5. Irlanda
  6. Republica Congo
  7. Serbia
  8. Filipine
  9. Santa Lucia
  10. Maroc
Distribuie:

Postaţi un comentariu