Zeci de tineri au vizitat culisele Teatrului Naţional de Ziua Porţilor Deschise. „Fantomele” nu au permis accesul sub scenă

Foto: Transilvania Reporter

Teatrele clujene au sărbătorit Ziua Internaţională a Teatrului prin mai multe evenimente destinate publicului de toate vârstele.

Astfel, publicul care a ales să îşi petreacă o parte din zi la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca a avut ocazia să participe la o serie largă de evenimente organizate special de echipa Teatrului pentru a cunoaşte mai bine atât instituţia clujeană, cât şi pe actorii care o reprezintă. Ca în fiecare an, momentelele cele mai aşteptate au fost vizitele în culisele teatrului, ghidate de actori. De asemenea, foarte vizitat a fost şi standul expoziţiei de design de carte cu cele mai frumoase cărţi din România 2013 şi a selecţiei de cărţi frumoase franceze realizate de editura Actes Sud. Colţul destinat benzilor desenate din foaier a fost preferatul copiilor care pe parcursul zilei au asistat la activităţi şi ateliere precum: Tonomatul de imagini, Atelier „Linia de asamblare”, Atelier de confecţionat măşti, Atelier de confecţionat abţibilduri, Atelier de confecţionat flipbook.

DSC_0499

În turul pe care l-a oferit publicului, actorul Ruslan Bârlea a oferit câteva date tehnice despre teatru şi despre colectivul lui, familiarizându-i pe curioşi în primul rând cu informaţii despre cele trei săli ale Teatrului Naţional Sala Mare, Studioul Euphorion şi Studio Art Club. “Teatrul Naţional are în momentul actual 51 de spectacole în repertoriu, ceea ce este un lucru extraordinar pentru noi şi pentru public. În fiecare lună se joacă aproximativ 20 de spectacole, de marţi până duminică. Colectivul teatrului este format din 37 de actori, doi regizori, doi scenografi, un coregraf şi bineînţeles echipa tehnică, echipa administrativă şi cea de marketing”, a dezvăluit actorul Ruslan Bârlea. Acesta şi-a continuat prezentarea cu un scurt istoric al clădirii Teatrului Naţional, conducându-i pe vizitatori pe scenă. “Aici se întâmplă toate miracolele”, a ţinut să precizeze actorul clujean. Mai departe publicului i-au fost prezentate câteva detalii legate de luminile de scenă şi decoruri. “Mă bucur că printre voi se află foarte mulţi tineri care în acest moment nu stau în faţa calculatorului. Vedeţi acum o lume reală, a sentimentelor şi a bucuriei”, a spus Ruslan Bârlea. “Este foarte la îndemână să ai acces la computere, la cluburi, la discoteci. Sufletul însă are nevoie şi de cultură, şi de dragoste şi de dramă şi de comedie. Pentru ca noi, actorii, să putem face această meserie, o armată de oameni stă în spatele nostru. Toţi pun în mişcare un mecanism pentru ca dumneavoastră să priviţi o poveste”, a transmis spectatorilor actorul Silvius Iorga.

DSC_0535

Spre deosebire de alţi ani, în turul ghidat, publicul nu a avut acces sub scenă. “Sunt multe fantome acolo în acest moment”, a precizat Ruslan Bârlea, păstrând misterul a ceea ce se află sub scenă pentru cei care nu au vizitat culisele în anii precedenţi.

DSC_0617

În paralel, la parterul Teatrului Naţional, vizitatorii au putut răsfoi cărţile din expoziţia organizată special pentru această zi de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură. “Expoziţia «Cele mai frumoase cărţi» a reunit cele 39 de cărţi româneşti finaliste ale concursului naţional de design de carte – ediţia 2013 şi o selecţie de cărţi frumoase franceze realizate de editura Actes Sud. Printre cărţile de excepţie expuse graţie sprijinului Institutului Francez din Bucureşti s-au numărat şi cărţi ale artistei Sophie Calle. Am luat parte la acest eveniment pentru că este foarte mult public şi astfel foarte multă lume poate să admire cărţile”, a precizat Adina Pasca din partea Asociaţiei pentru Performanţă şi Cultură. Un loc aparte l-au avut în expoziţie cărţile-obiect ale autoarei Sophie Calle, aduse pentru prima dată la Cluj, printre care şi «Prenez soin de vous (Aveți grijă de voi)», realizată într-o manieră originală, foarte rafinată.

DSC_0622

Ziua Porţilor Deschise la Teatrul Naţional a fost completată şi de o serie de momente teatrale prezentate de studenţi la actorie din cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj, sau de performance-ul Litere cu personalitate, interpretat de actorul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Silvius Iorga. Peste 20 de evenimente au fost pregătite pentru public la Teatrul Naţional, la cea de-a şasea ediţie a Zilei Porţilor Deschise.

Mai jos puteţi urmări o serie de poze realizate de Transilvania Reporter, la Teatrul Naţional, cu ocazia Zilei Porţilor Deschise:

Postaţi un comentariu