ZAIN studio, un nou spațiu de coworking pentru creativii Clujului: ultra central și dinamic

Foto: ZAIN Studio

Prima parte a acestui an aduce vești bune pentru creativii Clujului care începând cu sfârșitul lunii martie vor avea un nou spațiu comun de întâlnire și coworking chiar în centrul orașului.

Ideea le-a aparținut membrilor echipei ZAIN, primul festival de design din Cluj care a debutat în toamna anului trecut și care a fost gândit ca un prilej de promovare și interacționare pentru tinerii designeri, arhitecți sau artiști aflați la început de drum. Ce aduce nou acest spațiu, dincolo de avantajul de a fi localizat la kilometru zero al orașului, pe Bulevardul Eroilor, nr. 4., este sentimentul de comunitate pe care va încerca să îl imprime celor care vor alege să lucreze acolo.

„După succesul pe care l-am avut anul trecut cu prima ediție a festivalului, am hotărât că nu putem avea doar un eveniment unic în luna noiembrie, ci ar fi necesară o prezență în comunitate pe tot parcursul anului, prin activități de networking, de cunoaștere sau învățare. De aici ne-a venit ideea să ne mutăm din biroul în care lucrăm acum, într-un birou mai mare pentru a putea primi oameni la diverse cursuri și activități. Când am găsit spațiul de pe Eroilor ne-am dat seama că ar fi un loc foarte generos pentru cowork. Noi credem că oamenii din comunitatea noastră și aici mă refer la persoane creative sau la designeri, sunt oameni care au o nevoie intrinsecă de a fi legați de oraș, de a putea să coboare oricând în mijlocul orașului, în mijlocul inspirației lor”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Răzvan Luca unul dintre membrii echipei ZAIN și coordonator al mai multor proiecte de succes în 2015, anul Capitalei Europene a Tineretului.

Planul ZAIN studio

Planul ZAIN studio

Piața de cowork, care în ultimii ani, cel puțin în Cluj, este reprezentată de câteva hub-uri de succes, cum este Cluj Hub, sau recentul Cluj Makers, este un pas natural în dezvoltarea orașului, consideră Răzvan și un pas necesar pentru comunitate prin schimbul de idei și concepte pe care-l aduce.

„Anumite lucruri trebuie cumva verificate cu cineva și cel mai bine le poți verifica într-un spațiu de acest fel, când mai ai un om creativ lângă tine care poate să îți valideze sau invalideze ideile. Cred că spațiul acesta va ajuta foarte multă lume care fie se află la început de drum și vrea să facă acel pas spre a se responsabiliza, fie oameni care deja și-au început business-ul și vor să se mute într-un spațiu creativ unde să găsească posibilități de interacționare sau chiar colaborare”, mai precizează Răzvan.

În prezent, spațiul care ocupă în jur de 130 de metri pătrați se află în faza de amenajare și va fi inaugurat în 30 martie. Echipa ZAIN Studio precizează că va investi în mobilier și în orice va mai fi nevoie pentru confortul celor care vor dori să își desfășoare activitatea acolo, dar va fi o investiție minimă până în momentul în care se va vedea interesul manifestat pentru el. Cert este că fiecare echipă va avea propriul birou.

„În momentul de față, fiind și printre cele mai noi coworkuri deschise putem spune că ne diferențiază locul ultra central în care ne aflăm. Am preluat elemente și de la alte cowork-uri pe care le-am considerat utile, atât din Cluj cât și din țară. Astfel, nu vom restrânge programul la opt ore pe zi, ci va exista posibilitatea să se lucreze și în timpul nopții, iar faptul că suntem un spațiu de cowork restrâns va da sentimentul de comunitate. Chiar și în cazul în care ne vom extinde, nu vom putea primi mai mult de 20 de persoane și atunci spațiul va fi gândit ca o comunitate, care va da naștere unei comunități. Nu ne-am căutat un loc într-un alt spațiu de cowork pentru că ne-am gândit să nu începem de la zero, ci să construim pe comunitatea deja începută cu ZAIN, așa că e clar că ne adresăm cu predilecție oamenilor din industriile creative, de la arhitecți, designeri vestimentari, designeri grafici, freelanceri pe partea de design, fără a ne axa însă pe o segregare a domeniilor”, a declarat Răzvan Luca.

În spațiul ZAIN Studio vor exista întâlniri bilunare cu scopul de interacționare, vor fi invitați oameni din domeniul creativ și se vor crea discuții și dezbateri pe teme de interes. Potrivit echipei noului hub, începând cu luna aprilie se va da startul unei academii, care să se adreseze atât publicului specializat cât și publicului larg și în cadrul căreia să fie oferite cursuri de fashion, de design grafic, design interior, styling etc. Va fi acordată atenție și părții de educație financiară pentru freelanceri sau antreprenori din mediul creativ. Totodată, ceea ce își mai dorește echipa ZAIN Studio de la noul hub este să-l transforme într-un spațiu de conexiune cu spații similare din alte orașe creative din România și Europa.

În ceea ce privește ideea de comunitate și modul în care prima ediție a festivalului ZAIN a exprimat-o, Alexandra Mihali, co-organizatoare a festivalului ZAIN a precizat:

„Cred că o comunitate a existat întotdeauna în Cluj, dar era percepută ca o comunitate concentrată pe ideea de fashion, datorită în special Galei UAD și a universității care favorizau interacțiunea  designerilor de fashion. Ce cred eu că am reușit, mai ales și prin prezentarea de modă pe care am avut-o în Biserica Reformată din Cluj, a fost să legăm prietenii între mai multe domenii conexe. Am avut atunci fashion design, design de accesorii, stiliști, fotografi și am reușit să îi sudăm pe acești oameni într-o comunitate prin parteneriate care s-au și continuat și ulterior. S-a creat o anume dinamică și a fost un prim pas pentru ceea ce avea să urmeze prin acest spațiu de coworking. Cred că trebuie să învățăm să fim pregătiți și pentru cowork, la fel cum ne obișnuim cu produsele de design, sau cu ideea de comunitate. E nevoie, însă, de timp”, a precizat Alexandra.

Foto: ZAIN Studio

Foto: ZAIN Studio

Pe scurt, de ce ar alege creativii Clujului să-și desfășoare activitatea într-un loc, fie el și central, în care în același timp își dezvoltă afacerile și alte echipe: în primul rând pentru că într-un astfel de spațiu ideile pot fi împărtășite. „Lumea trebuie să înțeleagă că într-un spațiu de cowork, oamenii nu vin să economisească niște bani, mai precis nu vin pentru câțiva metri pătrați de spațiu, vin pentru o întreagă experiență. O experiență a comunității, a schimbului de idei. Eu aș garanta că oricine vine într-un astfel de hub, îi va merge mai bine în afacere, fie că este la început de drum sau că a făcut deja pașii esențiali”, declară Răzvan, completat de Alexandra. „Noi am făcut un prim pas cu echipa ZAIN în toamna anului trecut când am început să lucrăm împreună pentru festival. A fost foarte important pentru noi să nu mai vorbim doar pe Facebook sau la cafea, ci să fim toți într-un spațiu în care puteam scrie și pe pereți idei, dacă era cazul. Sigur, ne-am dori ca oamenii să vină și să rămână cât de mult posibil ZAIN studio și dinamica să se creeze prin faptul că la un moment dat să ajungem să lucrăm împreună”, a concluzionat Alexandra Mihali.

Mai multe despre ZAIN studio puteți afla accesând studio.zain.ro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu