Vrem o statuie pentru Lulu!

Ipostaza statuară a lui Lulu realizată de Ilarion Voinea/Foto: Dan Bodea

Prima ediţie a festivalului „Lulu-Dă-mi un leu de tri!”, care l-a omagiat pe frumosul nebun al oraşului, Iosif Covaci,  a adus din nou în atenţie propunerea pe care poetul Ion Mureşan a iniţiat-o în urmă cu un an, aceea de a-i ridica o statuie cunoscutului personaj Lulu. De data aceasta, organizatorii evenimentului au făcut posibilă realizarea unei ipostaze statuare după asemănarea „copilului pitoresc” al Clujului, manechin în jurul căruia s-au desfăşurat toate evenimentele cuprinse în spectacol. Manechinul a fost realizat de Ilarion Voinea, sculptorul care a creat şi o statuie în mărime naturală a dr. Mircea Luca, unul dintre cei mai reprezentativi jucători şi căpitani de echipă din istoria „Şepcilor roşii”.

Citiţi mai jos opinia exprimată de poetul Ion Mureşan în Transilvania Reporter cu referire la ridicarea unei statui lui Lulu:

Opinie Transilvania Reporter: O statuie pentru Lulu

Statuie pentru Lulu/Cei care îl îndrăgesc pe Lulu fac apel la ridicarea unei statui dedicate frumosului nebun al Clujului

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Manechinul lui Lulu a fost realizat din ghips, după concepţia mea şi a doamnei Elena Basso. Pentru mine acest manechin a fost o butaforie, o bază de pornire, respectiv un studiu pentru o viitoare statuie în mărime naturală pe care sperăm să o realizăm după ce obţinem acordul autorităţilor. Aceasta nu a avut legătură cu arta statuară. Dacă voi avea privilegiul să realizez o statuie voi ţine cont de toate semnalmentele lui Lulu. În privinţa locului în care ar putea fi amplasată această statuie, mă gândesc la un loc care să fie circulat dar unde să nu deranjeze o altă structură cu caracter ambiental. Oricum, va fi foarte greu să îi găsim un loc bun pentru că Lulu era peste tot şi niciunde. Îl vedeai în gări, în autogări, în restaurante, în cartiere. Era o mascotă a oraşului şi starea lui de «luluială» stârnea întotdeauna zâmbete. Lulu nu agresa pe nimeni, era mereu tonic şi jovial. Avea particularităţile lui şi era «altceva» în acest oraş.

Cu siguranţă vor exista sponsori care să finanţeze lucrarea, dar avem nevoie de sprijin din partea autorităţilor”, a precizat sculptorul Ilarion Voinea pentru Transilvania Reporter. Potrivit sculptorului, manechinul care îl înfăţişează pe Lulu şi care a fost „actor” în spectacolul pus în scenă la Casa de Cultură a Studenţilor nu va fi distrus, ci va fi conservat şi folosit probabil în cadrul altor evenimente.

Nebunul din Plovdiv

Clujul nu ar fi primul oraș care să ridice o statuie pentru un nebun care a descrețit frunțile concetățenilor săi. Plovdiv, al doilea oraș al Bulgariei și Capitală Culturală Europeană a anului 2019, se mândrește cu statuia lui Miljo, un nebun pe care tot oraşul l-a iubit, pentru veselia pe care o răspândea în jurul său. Statuia lui Miljo se odihnește pe spațiul pietonal al Plovdivului și a devenit un obiectiv cu care turiștii se fotografiază.

Statuia lui Miljo,   nebunul din Plovdiv,   Bulgaria/Foto: Bogdan Stanciu

Statuia lui Miljo, nebunul din Plovdiv, Bulgaria/Foto: Bogdan Stanciu

 Cristina Beligăr, Bogdan Stanciu

Distribuie:

Postaţi un comentariu