Voulez-vous danser, Cluj?Uși deschise la expoziția DISCO BTT-Discotecile Perioadei Comuniste

Foto: Dan Bodea

Dacă generațiile trecute de vârsta tinereții au trăit emoția unei călătorii în timp, persoanele mai puțin familiarizate cu modul în care se distrau pe vremuri părinții lor au avut ocazia să experimenteze senzația pe care o trăiești în timpul vizitei într-un parc de distracții. Expoziția DISCO BTT – Discotecile Perioadei Comuniste s-a deschis în acest weekend la Cluj-Napoca și timp de o săptămână publicul va avea ocazia să cunoască prin intermediul unor multiple mijloace vizuale, o parte din istoria recentă a României, despre care nu există în prezent o documentaţie foarte clară, ea rămânând doar în memoria generaţiilor care au trăit-o: perioada anilor ’70-‘80.

DISCO BTT a fost organizată pentru prima dată în București, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și s-a bucurat de un real succes. 5000 de vizitatori unici au trecut pragul Palatului Știrbei în toamna anului 2017, iar proiectul a fost recompensat cu Premiul AFCN pentru activarea patrimoniului cultural imaterial.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Conceptul expoziției DISCO BTT îi aparține regizoarei de film Iulia Rugină, cunoscută pentru filmele Breaking News, Love Building (2013) și Captivi de Crăciun (2010). Deși la Revoluție avea doar șapte ani, Iulia Rugină a crescut cu poveștile părinților ei și așa s-a născut ideea expoziției. Consultanța privind organizarea expoziției a fost asigurată și de Sorin Lupașcu, cunoscut DJ în perioada discotecilor BTT.  Scenografia e semnată de Andreea Popa, scenograf de film cu experiența a peste 20 de filme de lung metraj și colaborări cu regizori precum Claude Lelouche, Joel Schumacher, Cristi Puiu, Cristian Nemescu sau Nae Caranfil. Conceptul pentru design-ul de lumini din cadrul expoziției îi aparține light designer-ului Alin Popa.

Expoziția și-a deschis ușile către publicul din Cluj-Napoca în data de 27 octombrie, în cadrul unui eveniment special: o petrecere la granița dintre “înainte” și “înapoi”, cu muzică, dans și bere nepasteurizată. Spațiul care găzduiește expoziția este situat în clădirea din Piața Stefan cel Mare nr. 18 și a fost descoperit de organizatori în cadrul evenimentelor TIFF.

Iulia Rugină/Foto: Dan Bodea

„Este o amintire a unei perioade pe care dacă ai trăit-o te conectezi emoțional cu ea, dacă nu ai trăit-o, te bucuri să o descoperi. Este perioada discotecilor comuniste, mai exact anii ‘70-‘80 în România, cu multe elemente multimedia, instalații cu sunet, muzică și dans, cu participanți care ajung ei înșiși exponate. Am adus și aparatură electronica românească originală dintr-o colecție privată, mai avem video-uri din perioada aceea și foarte multă muzică bună propusă de Sorin Lupașcu, celebrul DJ al Disco Ring din Costinești și al Discotecii Club CH din Iași”, a declarant Iulia Rugină.

Expoziția imaginează un traseu senzorial prin mai multe camere, concepute fiecare pe baza unei realități din acele vremuri. Spaţiul expozițional e format din câteva încăperi pe care vizitatorul le parcurge, ghidat scenografic. Fiecare încăpere reprezintă un capitol important în formarea unei imagini de ansamblu asupra a ceea ce a însemnat această perioadă din istoria comunistă. Nu există ghid, vizita e individuală, nu se formează grupuri de vizitatori, fiecare putând zăbovi oricât în oricare dintre încăperi. Expoziţia e construită cu ajutorul diverselor elemente audio-vizuale, combinate pentru a reda o emoţie concretă: muzică, proiecţii video, fotografii, decor, obiecte de recuzită, tipărituri, interviuri.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În ultima sală a expoziției a fost recreată o discotecă a anilor ’80, unde vizitatorii l-au putut întâlni pe DJ Sorin Lupașcu. Hituri ca Brother Louie (Modern Talking), Voulez-vous danser (Ricchi e Poveri), Ob-La-Di, Ob-La-Da (The Beatles), toate au răsunat în boxe pe tot parcursul serii.

„Veneam ca DJ și la Cluj, însă doar în perioada vacanțelor studențești. Stăteam doar o lună și în cea mai mare parte a timpului eram în Costinești. De 42 de ani sunt DJ și nu am pierdut niciun moment legătura cu muzica. Am avut o pauză de 16 ani, timp în care am lucrat pentru diverse televiziuni. După 16 ani am renunțat la televiziuni și la radio-uri și am revenit la dragostea vieții mele: pickup-ul. Este o bucurie extraordinară să aud că mă cheamă nepoții la telefon să mă întrebe unde sunt. Vin de multe ori la petrecerile mele părinți cu copii și se distrează împreună. Mă bucură faptul că lumea își redeschide sufletul spre valoare și calitate. Primii trei artiști din lume sunt oameni ai acelei perioade: The Beatles, Elvis și Michael Jackson. Există progres și noutate, dar este loc pentru toată lumea. Eu, personal, ascult tot ce e bun. Ascult Adele, ascult Ed Sheeran, ascult Madonna dacă are o piesă bună.

Pe vremuri nu exista o comunitate a DJilor. Fiecare era pentru el. Eu lucrând la Ring, în Costinești, acela era postul cel mai râvnit din Europa de Est. Erau vremuri fabuloase. Nu vă mai spun despre dosarele de aprobare pe care ni le cereau pentru a face un program, de zecile de hârtii pe care trebuia să le ai, de traducerile melodiilor și de avizarea lor. Nu puteai merge la traduceri cu melodii de genul Go West sau Another Brick in the Wall. Dar era foarte multă muzică valoroasă mai ales prin compoziție care a rămas la fel de vie și ușor de fredonat și astăzi”, a declarat Sorin Lupașcu pentru Transilvania Reporter.

Foto: Dan Bodea

Expoziția va putea fi vizitată de locuitorii din Cluj-Napoca și din împrejurimi în clădirea situată în Piața Stefan cel Mare nr. 18 în perioada 27 octombrie – 3 noiembrie, între orele 16,00 – 20,00 (de luni până joi) și 16,00 – 22,00, (de vineri până duminică). Programul de vizitare reproduce aproximativ orarul de funcționare al discotecilor din perioada comunistă, la fel ca și alte elemente surpriză din cadrul expoziției, pe care vizitatorii sunt invitați să le descopere în traseul lor. Intrarea este liberă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu