“Victor sau copiii la putere”, un nou spectacol marca Silviu Purcărete

Foto: Biro Istvan

Consacratul regizor şi scenograf Silviu Purcărete revine pe scena clujeană de data aceasta cu un spectacol prezentat la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Roger Vitrac, autorul textului “Victor sau copiii la putere”, prezentat în premieră la Teatrul Maghiar, în data de 29 noiembrie, a fost un reprezentant de seamă al suprarealismului, până când a început să scrie piese şi a fondat un teatru, împreună cu Antonin Artaud şi Robert Aron. Cei trei au întemeiat unul din teatrele cele mai revoluţionare ale primei jumătăţi a secolului XX, Théâtre Alfred Jarry, care a funcţionat între 1926–1930, drept pentru care suprarealiştii l-au exclus pe Vitrac din gruparea lor.

“Victor sau copiii la putere” este una dintre piesele de bulevard care copleşeau scenele pariziene din acea vreme. “Însă după ce aflăm că protagonistul, care îşi sărbătoreşte a noua aniversare, Victor are o înălţime de 181 centimetri, începem să ne dăm seama că nu este vorba neapărat de reprezentarea realistă sau imitaţia unui segment din viaţa burghezilor. Ne confruntăm cu o lume bulversată care şi-a pierdut valorile, în care adulţii citează lungi pasaje din enciclopedia Larousse, vorbesc simultan şi se comportă ca nişte copii. Nu ne mirăm că Victor îl «călăreşte» pe generalul Lonségur sosit la cină, că adulţii îşi trăiesc poftele sexuale excesive şi se înşeală în faţa copiilor, că o doamnă apărută din întâmplare şi chinuită de gaze intestinale, Ida Mortemart, este cea care trezeşte în Victor sentimente adevărate, şi că după plecarea ei toată lumea o ia razna, comportamentul uman devine imprevizibil, iar funcţionarea limbii contrazice regulile minţii lucide”, se precizează în prezentarea specacolului.

“N-a fost o muncă simplă pentru mine. Mi-a plăcut faptul că regizorul Silviu Purcărete ne-a scos dintr-o anumită comoditate. Toată lumea a încercat să dea ce este mai bun din el şi a încercat să facă ceva diferit”, actriţa Emőke Kató, interpreta mamei personajului Victor

Foto: Biro Istvan

Foto: Biro Istvan

“Bălăcirea” în text

“Textul este unul foarte dificil, legendar, considerat un monument al literaturii dramatice franceze, deosebit de suspect din multe puncte de vedere şi de atrăgător, care a fost pus pe scenă de multe ori, dar care n-a avut succes. Nu ştiu dacă vom întrerupe tradiţia de data asta. Este unul dintre textele dramatice franceze cele mai importante, chiar dacă nu este cel mai plăcut text. Totdeauna când facem spectacole de teatru ne dorim să avem succes, dar chiar nu ştiu care va fi viitorul acestui spectacol. Am încercat să ne bălăcim în acest text, dar ce va ieşi depinde de pronia teatrului”, a precizat regizorul Silviu Purcărete în cadrul unei conferinţe de presă. El a explicat că propunerea de a monta la Cluj piesa “Victor sau copiii la putere” a venit din partea directorului Teatrului Maghiar clujean, Gábor Tompa. “Textul a trebuit adaptat pentru că este plin de aluzii de jocuri de cuvinte, de chestiuni legate de spiritul limbii franceze, de cultura şi istoria Franţei, care traduse literar nu ar fi însemnat nimic. Avem de-a face cu o adaptare, zic eu, destul de bună, conform colegilor mei vorbitori de limbă maghiară”, a completat Silviu Purcărete.

Scântei de operă

Piesa a fost scrisă iniţial după canoanele teatrului de bulevard franţuzesc, fiind aparent o piesă de bulevard până în actul al treilea. “În acest act intervine expresionismul romantic, neaşteptat de lung, sărit din schemele teatrului de bulevard. Fiind vorba în sine de un act muzical am zis să-l punem pe muzică, să fie un libret de operă”, a declarat Silviu Purcărete. Muzica originală a spectacolului a fost compusă de Vasile Şirli. “Ştiam cu toţii dificultatea piesei din toate punctele de vedere: problematica, perioada în care a fost scrisă, felul de a aborda acest subiect. Actul trei este o operă în ceea ce priveşte forma muzicală, însă este format din mici scântei de operă, de câteva secunde, perfect integrate în discursul teatral. A fost o provocare şi ador astfel de teme impuse care te scot din obişnuinţă”, a explicat compozitorul Vasile Şirli. O premieră aTeatrului Maghiar este şi colaborarea cu scenograful Dragoş Buhagiar.“Pentru mine este o onoare că am ajuns în acest spaţiu teatral, cu un program atât de bine construit. Mă interesează foarte mult colectivul, dar şi locurile în care merg. În ultima vreme eu nu am lucrat în orice teatru, cu atât mai puţin în Bucureşti. Este foarte importantă echipa alături de care lucrez. Am făcut alături de Silviu Purcărete spectacole cu bani puţini şi nu mă interesează neapărat bugetul unui spectacol sau onorariul meu. Mă interesează să particip la plămădirea unui spectacol alături de oameni de la care pot învăţa teatru”, a spus Dragoş Buhagiar. “Sper să las şi eu două-trei pene pe scenă. Am lucrat foarte bine cu actorii şi sper să mă ridic la nivelul lor artistic”, a mai transmis scenograful.

Spectacolul “Victor sau copiii la putere”, cu supratitrare în limba română, este interzis copiilor sub 14 ani. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Áron Dimény, Zsolt Bogdán, Emőke Kató, Csilla Varga, Csilla Albert, Ervin Szűcs, Andrea Vindis, József Biró, Imola Kézdi, Levente Molnár.

Foto: Biro Istvan

Foto: Biro Istvan

Distribuie:

Postaţi un comentariu