Veniţi de luaţi poezie

La 51 de ani de viaţă şi la 25 de la debutul său editorial, poetul, mai întâi, Horia Muntenuş pregăteşte pentru luni un eveniment de excepţie.

Astfel, luni, 17 octombrie, de la ora 17, în Sala , , Ioan Mușlea” a Bibliotecii Universitare Centrale , , Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, va avea loc lansarea antologiei de autor , , POESIA”, la împlinirea unui sfert de secol de la debutul său editorial. Volumul a apărut la Editura , , Azbest” din Șiria, Arad. Cartea ava fi prezentată de Valentin Orga, directorul BCU, şi de Mircia Giurgiu, directorul Imprimeriei , , Ardealul”. Evenimentul va fi ilustrat de recitalurile invitaților speciali: Nucu Pandrea, Ioana Racolţa, Dan Pantiş, Emeric Imre şi Sabin Mircea Rus.

“Poeta doctus, faber, ingeniosissimusque vates, poet angelic, eroic și solar, Horia Muntenuş oferă Cititorului avizat și văzător un corpus spiritual, o veritabilă coroană lirică a operei sale de un sfert de secol prin intermediul acestei antologii impresionante, atît de polisemantică pe un plan ideatic, pe cît și fulgerător de surprinzătoare prin cutezanța căutărilor ontologice și metafizice, demne de cei mai desăvîrșiți maeștri ai literaturii universale. Exploratorul liric al Adevărului și al Ființei, Horia Muntenus sondează neîncetat straturile cele mai profunde ale existenței umane, și forajele sale interogative descoperă, ca prin miracol, Aurul rîvnit al stelelor…”, spune poetul și eseistul François Breda, în cuvântul său înainte al volumului , , POESIA”.

Autorul, Horia Muntenuş, ne-a declarant că volumul reprezintă Totum-ul său de bărbat: “POESIA, sau Cartea Cărților mele de Poezie, reprezintă Totum-ul meu de bărbat. Am început să o construiesc la vârsta de 21 de ani și am încheiat-o la vârsta de 51 de ani, anul acesta, când împlinesc 25 de ani de la debutul meu editorial. Cuprinde 10 Cărți, pe care le-am studiat, elaborat și publicat, de-a lungul unui sfert de secol, ca pe niște capitole, urcând treptele acestui , , concept” din titlu, fără spaima că, între timp, ar putea vreun alt scriitor, dintre scriitorii români, să îl folosească. Și nu l-a folosit nici un autor român până astăzi. Mi-a fost dat, în urmă cu 30 de ani, l-am păstrat Secret, ca pe cel mai Sfânt Legământ, pentru ca, acum, să îl dezvălui. Și văd în faptul acesta un Semn”.

Istoricul și criticul literar Mircea Popa spunea că , , de la ivirea lirică în peisajul clujean a Anei Blandiana și Ioan Alexandru nu am mai luat act de un debut mai promițător și mai plin de enigme și sugestibilitate poetică”, iar Mircea Vaida-Voevod apreciază că , , din poezia celor vechi, Horia Muntenus a desprins tonul solemn, oracular”.

Horia Muntenuş s-a născut pe 30 martie 1965, în Agnita, judeţul Sibiu, fiind scriitor, jurnalist, editor și producător de film documentar. Printre altele, este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1998, membru al “International Forum of  Romanian Journalists” Association din 2015 şi consilier al președintelui Asociației Naționale a Cinecluburilor din Romania (2010 – 2014). A debutat literar cu poezie, în 1985, în Viaţa Studenţească şi Napoca Universitară, şi este autorul mai multor cărţi şi filme documentare. De asemenea, a obţinut mai multe premii în ţară şi în străinătate.

Postaţi un comentariu