Galerie FOTO | Uzina de film de la Cluj duduie pentru toate visele: Cu laureatul Oscar, regizorul Michel Gondry

Uzina Filmelor de Amatori, proiectul desfășurat pe durata a două luni (31 mai-31 iulie) la CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative din Cluj-Napoca, în cadrul Sezonului România-Franța, în colaborare cu TIFF-Festivalul Internațional de Film Transilvania, a fost inaugurat oficial vineri, 31 mai.

Gazda evenimentului a fost chiar creatorul proiectului, regizorul, scenaristul și producătorul francez Michel Gondry (premiat cu un Oscar în 2005 pentru Cel mai bun scenariu original-Eternal Sunshine of the Spotless Mind, alături de Charlie Kaufman, care a scris de fapt scenariul după o poveste imaginată de el, de Michel Gondry și de Pierre Bismuth) care a realizat acest proiect fiind inspirat de propriul său film „Be Kind Rewind” (2008). Regizorul va fi prezentat publicului TIFF printr-o retrospectivă completă care include 12 lungmetraje.

„Miza acestui proiect nu este neapărat produsul final, ci procesul cât mai democratic de creație. Talentul, experiența sau pregătirea profesională nu sunt deloc relevante. Ceea ce contează cu adevărat este entuziasmul”a spus Michel Gondry la Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Cristina Beligăr

Ideea lui Michel Gondry a fost să ofere posibilitatea unui public larg de a participa la procesul creativ de realizare a unui film. Succesul proiectului rezidă în eficacitatea protocolului elaborat de Michel Gondry, care servește patru scopuri: Eliberarea creativității, oferind un cadru în care imaginația se poate dezvolta (platouri de filmare, accesorii, metode de scriere), ghidarea grupului prin punerea la dispoziție a cadrului metodologic și instrumentelor necesare pentru realizarea unui film, încurajarea participării tuturor membrilor grupului, acordând un rol fiecărui participant și promovând un proces colectiv de luare a deciziilor, realizarea proiectului, evitând ideea de a-i da o formă perfectă. Scopul este să fii spontan și să nu te  pierzi în detalii.

Timpul pe care îl au la dispoziție echipele care se înscriu să realizeze un proiect în studiourile puse la dispoziție gratuit este de trei ore, respectiv două ateliere succesive a câte 45 de minute și 60 de minute dedicate filmării propriu-zise. În acest caz participanții au la dispoziție peste 15 decoruri, echipament complet pentru filmare, montaj, sunet și proiecție.

Foto: Dan Bodea

Proiectul a mai fost prezentat deja la Cannes, Tokyo, Frankfurt, Casablanca și Moscova și în fiecare țară decorurile sunt adaptate în funcție de specificul locului.

Printre primele care „au testat” decorurile și conceptul Uzinei de filme s-a aflat și Ioana Băilă, tânără regizoare, absolventă a Facultății de Teatru și Film din Cluj.

„Am aflat de acest eveniment prin intermediul TIFF și mi s-a părut o oportunitate perfectă să experimentez ce înseamnă cu adevărat cinematografia. Inspirația pe care ne-o dă Michel Gondry este uimitoare. Ideea noastră a fost să încercăm să refacem o parte din ceea ce acest mare regizor a creat în filmele lui. Am adăugat puțin umor tipic românesc și a rezultat filmul „Eternal Sunshine of a Spotless Mic cu Muștar”. Suntem optimiști că scurtmetrajul nostru va ieși cel puțin amuzant, dacă nu coerent. Am folosit cinci decoruri și mai avem două secvențe de filmat. Sunt decoruri în care și profesioniștii se pot desfășura extrem de bine, unde găsești în materie de scenografie cam tot ce ai avea nevoie pentru a-ți compune cadrul. Luminile sunt foarte bine amplasate astfel încât să înțelegem cum s-ar desfășura filmările în condiții reale de filmare. Am venit fiecare din echipă cu idei și am discutat care dintre ele ar putea funcționa. Am stabilit scenariul, am stabilit replicile pentru că noi filmăm, noi suntem actorii, noi regizăm. Am înțeles fiecare responsabilitățile. Acum suntem în etapa de producție. Montajul nu există pentru că ideea filmului nostru este să avem un single shot, o filmare cursivă. Până la urmă, vorbim de improvizație”, a precizat Ioana Băilă.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Cristina Beligăr

O sufragerie cu bucătărie, un dormitor chiar în spatele lor, un hol de bloc comunist, un compartiment de tren, o reproducere a pieței de vechituri Oser și multe alte decoruri pot fi folosite creativ de participanții la proiect. În fiecare oraș în care proiectul călătorește acestuia i se adaugă noi elemente și decoruri, păstrându-se însă ideea inițială a creatorului ei. Designul decorurilor a fost creat astfel încât acestea să comunice foarte bine între ele.

Uzina Filmelor de Amatori este primul eveniment mai mare legat de industria de film pe care îl găzduiește CREIC. Pînă acum, centrul a facilitat filmarea unor spoturi și reclame, atît în studioul de film, cît și în atelierele de creație, potrivit reprezentanților CREIC. Studioul de film se află în Corpul B al clădirii CREIC și are o suprafață de 630 mp,  spațiul fiind dedicat industriei cinematografice sau de televiziune, împreună cu spațiile pentru producție media.

„Pentru mine este o mare bucurie să văd acest vis devenit realitate. Acum doi ani am auzit primele gânduri despre Sezonul România-Franța și am găsit pe Facebook proiectul lui Michel Gondry. Mi s-a părut o idee extraordinară care se potrivește bine cu ceea ce am încercat noi să facem în Cluj. E un proiect de suflet pentru echipa noastră și sunt sigur că vă veți simți bine și vă recomand să vă distrați și să vă bucurați de el,” a spus Tudor Giurgiu, președintele TIFF, festival care se desfășoară în perioada 31 mai-9 iunie la Cluj.

Tudor Giurgiu și Michel Gondry/Foto: Dan Bodea

Andrei Țărnea/ Foto: Dan Bodea

„Uzina Filmelor de Amatori confirmă pariul făcut de cele două comisariate care au acordat încredere operatorilor pentru alegerea conținutului reprezentativ pentru creația contemporană română și franceză. Uzina funcționează ca un declanșator pentru publicul de toate vârstele, cu sau fără experiență în cinema. Pornind de la același principiu care fondează TIFF, Uzina este un univers de creație. Aici creatori amatori au la dispoziție mijloacele practice și asistența necesară pentru a crea un film adevărat. Ca la TIFF, scopul nu este însă produsul, ci întâlnirea, aceasta fiind și miza Sezonului,” a declarat Andrei Țărnea, comisarul general al Sezonului România-Franța.

Sezonul România-Franța se desfășoară în România până pe 14 iulie și are ca vocație reînnoirea imaginii și percepției pe care cele două țări le au una față de cealaltă, cât și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale care le leagă în mod istoric.

Uzina Filmelor de Amatori (L’usine de films amateurs) se desfășoară pe durata a două luni 31 mai-31 iulie la CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative din Cluj-Napoca (Strada Lombului FN, Cluj-Napoca).

Regizorul francez va mai rămâne la Cluj pentru încă două zile, cinefilii având șansa de a-l întâlni la evenimentele din retrospectiva 100% Michel Gondry. Astăzi,  pe 31 mai, la ora 18:30, regizorul va fi prezent la proiecția filmului Arta Viselor (La scrience des rêves),  film a cărui coloana sonoră, premiată la Cannes în 2007, este semnată de Jean-Michel Bernard, invitat și el la cea de-a 18-a ediție TIFF. Be Kind Rewind (2008), cu Jack Black și rapperul Mos Def în roluri principale, va rula în prezența regizorului  sâmbătă, pe 1 iunie, de la ora 15:00, la Cinema Victoria. De departe cel mai iubit film al regizorului, Strălucirea eternă a minții neprihănite (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), va fi proiectat, tot în prezența lui Michel Gondry sâmbătă, pe 1 iunie, la ora 18:00, la Cinema Florin Piersic.

Cineastul își va încheia prima vizită în România cu un masterclass organizat sâmbătă, pe 1 iunie, ora 12:30, la TIFF Lounge.

Citiți și:

Atenție, se filmează! TIFF transformă studioul de film din spațiul CREIC în Uzina Filmelor de Amatori

Distribuie:

Postaţi un comentariu