„Universul Mama”, de Vasile George Dâncu: o carte-confesiune despre un subiect aproape imposibil

Foto: Dan Bodea

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a găzduit vineri, 18 decembrie, lansarea volumului de poeme „Universul Mama” de Vasile George Dâncu, apărut la Casa de Editură Max Blecher. Cartea cuprinde 20 de poezii, sub forma unor epistole către mamă, care îl pun pe cititor față în față cu teme precum iubirea, viața timpul sau moartea. Cunoscut pe piața de carte din Cluj mai mult în calitate de editor și director al Festivalului Internațional de Carte Transilvania, Vasile George Dâncu a mai publicat volumul de poeme Biografia secretă (2003), distins cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Despre poemele din actualul volum, Ion Mureșan a precizat că fiecare dintre ele este memorabil. „Vasile George Dâncu a găsit modalitatea de a vorbi despre mamă. Trebuie să fii un foarte mare curajos și un foarte mare poet să poți să vorbești despre mamă. Cartea este o zguduitoare confesiune, un inventar de vinovății, un inventar de lucruri nepotrivite, de boli și de mici victorii, toate sunt inventariate cu o cruzime extraordinară. Vasile George Dâncu a găsit în sfârșit o modalitate de a scrie despre un subiect pe care eu îl consider imposibil. Este cea mai bună carte de poezie pe care am citit-o anul acesta”, a spus poetul Ion Mureșan.

Cartea a fost prezentată de Irina Petraș,   Ion Mureșan,   Vianu Mureșan,   Ioan Pintea/Foto: Dan Bodea

Cartea a fost prezentată de Irina Petraș, Ion Mureșan, Vianu Mureșan, Ioan Pintea/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Universul Mama este după părerea mea o carte unicat între cărțile de poezie din ultima vreme. Astăzi, dacă vorbești în poezie despre mamă pari desuet, pari anacronic. Sigur, este foarte important cum poetul, în cazul nostru Vasile George Dâncu, reușește să îmbrace în haină poetică această temă, cum știe să construiască poemele și să transmită către cititor toate datele acestor poeme în cheie modernă. Eu cred că această carte va deveni de referință pentru anul acesta literar. Este o carte tristă, o carte despre mamă, este o anamneză, o aducere aminte despre o mamă care nu mai este. Este o carte și cu un fior sentimental. De altfel, nici nu poți să scrii poezie despre mamă fără să fii purtat și de sentiment. Universul Mama se așază între cărțile expoziționale despre mamă ale literaturii române, alături de „Ochii Maicii Domnului”  al lui Tudor Arghezi, de „Rădăcina de bucsau” al lui  Ovidiu Nimigean și de volumul „Acasă, pe cîmpia Armaghedonului”, al Martei Petreu. Universul Mama completează această listă în chip poetic”, a precizat Ioan Pintea, preot paroh la Biserica “Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița și director al Bibliotecii Județene „George Coșbuc”.

01IMG_9863

În fața prietenilor săi prezenți la evenimentul de lansare a cărții, Vasile George Dâncu a mărturisit că volumul este unul trist, care a fost publicat doar la insistența doamnei Irina Petraș, președinta Uniunii Scriitorilor Filiala Cluj. „Câteva dintre aceste poeme le-am publicat în revista Mișcarea Literară și în Caiete Silvane și abia apoi le-am reunit în volum. Acest eveniment este un parastas, nu o lansare de carte. Este felul meu de a fi alături de mama pentru că la mormântul ei, dacă merg, îmi amintesc de poantele noastre. Eu și sora mea o numeam pe mama „Colonelul”. Cartea nu a fost publicată în scop literar, 90% am scris-o imediat după ce mama a plecat dintre noi ”, a precizat autorul volumului care a citit la finalul prezentării trei dintre poemele din volum: Plecarea, Viața merge înainte și Zâmbind copiilor din toată lumea.

Lansarea a fost urmată de un recital de muzică tradițională și colinzi interpretate de Teodora și Lenuța Purja și Nucu Pandrea.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu