UBB şi-a omagiat profesorii seniori la deschiderea noului an universitar

Foto: Dan Bodea

Un nou an academic a fost deschis marţi la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca printr-o ceremonie care a omagiat profesorii de odinioară ai universităţii, foşti rectori sau actuali academicieni.

„Universitatea în fiecare an priveşte şi spre viitor, se întoarce şi la origini şi pentru că de multe ori uităm să ne uităm şi în trecut am considerat ca în acest an să îi invităm pe seniori, pe cei care ne-au învăţat carte şi să arătăm că universitatea este şi a celor care au fost şi a celor care sunt şi mai ales a celor care vor veni. Ne-am bucurat de prezenţa unei părţi a comunităţii intelectuale a acestui oraş şi ne-am bucurat că această elită intelectuală se strânge încă în jurul universităţii în care îşi pune mari speranţe. Sper să răsplătim aceste speranţe şi să fim mai performanţi din punct de vedere ştiinţific”, a declarat acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Prea multe facultăţi

În discursul său, rectorul UBB a făcut referire la numărul mare de facultăţi pe care le are universitatea, respectiv 21, precum şi la cei 14.300 de studenţi înmatriculaţi în anul întâi, un număr prea mare în opinia sa. „Noi românii avem un handicap din cauza comunismului şi de 25 de ani suntem în veşnică reorganizare. Nu spun că sunt prea mulţi intelectuali sau prea mulţi studenţi în România, dar consider că o universitate bună trebuie să aibă dimensiuni controlabile, dimensiuni umane, nu să fie mare ca număr de facultăţi şi mică din punct de vedere al performanţelor ştiinţifice. Noi încă suntem buni, dar am vrea să punem accentul pe programe de masterat, de doctorat şi pe cercetarea ştiinţifică şi să dovedim că ducem în continuare spiritul creaţiei”, a spus rectorul UBB amintind de unele propuneri făcute de unii ziarişti americani şi englezi ca universitatea să adopte doar linia de predare în limba engleză. „Am fi mai practici pentru că noi cheltuim de trei ori mai mulţi bani decât o universitate obişnuită pentru că plătim profesori să predea acelaşi curs în trei limbi. Suntem însă mândri că avem capacitatea asta în condiţiile actuale într-o universitate europeană”, a mai spus acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop.

Rectorul UBB le-a transmis studenţilor: “Sunteţi la Cluj din nou, unii pentru prima oară, în cel mai studenţesc şi mai intelectual oraş din România, cu un brand inconfundabil. Voi sunteţi simbolul Clujului. Nu minimalizaţi acest privilegiu. Bucuraţi-vă de toamna aceasta, de viaţă în general, de parcuri şi de statui, de muzee şi de alei, de ziduri şi de biserici şi de simplele case. Mai ales vă îndem să vă bucuraţi de oameni, de terase, cluburi şi evenimente, fiindcă nimic din ceea ce e omenesc nu trebuie să ne fie străin. Veţi înţelege astfel că deşi se duc studenţi stol, după stol, Clujul nu rămâne niciodată gol”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Evenimentul a fost marcat de prezenţa scriitorului şi teoreticianului literar, domnul Ion Vlad, rector al Universității „Babeș-Bolyai” în perioada1976-1984, dar şi de prezenţa lui Wouter Reijers, Consul Onorific al Olandei la Cluj. Acesta din urmă a transmis Universităţii Babeş-Bolyai, dar şi autorităţilor responsabile, că studenţii merită dreptul de a avea locuri de muncă conforme educaţiei pe care o primesc. “În marile companii este nevoie de o selecţie mai atentă a nivelului pregătirii absolvenţilor. Companiile au nevoie ca viitori angajaţi să aibă mai multă educaţie practică, nu doar teoretică”, a spus Wouter Reijers, Consul Onorific al Olandei la Cluj.

La ceremonie a mai fost prezent PS Florentin Crihălmeanu, fostul preşedinte al Academiei Române, acad. Ionel Haiduc şi profesori universitari din cadrul celor 21 de facultăţi ale UBB. „Ceea ce le doresc eu studenţilor este să aibă puterea de a citi toată literatura bogată pe care le-o oferim în timpul anilor de studii şi, în acelaşi timp, în afară de examene şi note bune le mai spun să se bucure de viaţă, de Cluj şi de viaţa de student” a transmis prof.univ.dr. Corin Braga, decan al Facultăţii de Litere. În rândul profesorilor seniori omagiaţi, s-au numărat şi patru profesori ai Facultăţii de Litere, printre care domnii profesori Ion Pop şi Ion Vlad. „A fost o ceremonie care reface legătura între generaţii şi ne ancorează în tradiţie. A fost o formă de a-i onora pe profesorii noştri. Fiecare facultate a făcut propuneri, noi am făcut mai multe, însă a fost ales un număr limitat de persoane. Sperăm însă ca în anii viitori să îi avem în Aula Magna şi pe cei care nu au fost astăzi”, a adăugat decanul Facultăţii de Litere.

În discursul său în faţa invitaţilor, scriitorul şi profesorul Ion Vlad a remarcat că pentru prima dată simte că asistă la deschiderea unui an universitar într-o atmosferă de solemnitate academică. “Universitatea îşi revine, îşi redobândeşte autoritatea şi prestigiul său de instituţie veche de mare valoare”, a precizat prof. uni.dr Ion Vlad.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Galeria memoriei

O dată cu începerea anului universitar 2014-2015,  în fosta sală a Senatului UBB au fost aşezate pe trei rânduri portretele marilor profesori şi personalităţi ale oraşului care au marcat viaţa culturală şi academică: Lucian Blaga, Ioana Em. Petrescu, D.D.Roşca, Marian Papahagi, Ion Tănăsescu etc. „Revăd acum sala Senatului unde de obicei ne ţineam şedinţele noastre mai mult sau mai puţin agitate într-un timp el însuşi foarte agitat şi galeria de profesori şi de dascăli de mare valoare pe care universitatea i-a avut. Este una dintre cele mai semnificative şi emoţionante galerii ale memoriei, a istoriei acestei universităţi. Sunt specialişti redutabili din toate domeniile, de la ştiinţe exacte la cele umaniste. E între ele o armonie graţie faptului că selecţia este emoţionantă şi tulburătoare pentru că majoritatea îmi e cunoscută. Puţini sunt dintre cei pe care nu i-am mai prins nici ca student, nici ca universitar”, a declarat pentru Transilvania Reporter domnul profesor Ion Vlad.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La cei aproape 85 de ani ai săi, profesorul Ion Vlad le-a transmis actualilor studenţi ai UBB câteva gânduri.„Le doresc studenţilor din acest an să citească, să lucreze, să înveţe disciplina muncii universitare, iar pe ceilalţi îi aştept stimulaţi de tot ceea ce universitatea le poate oferi, nu numai prin audienţa cursurilor, dar prin lecturile lor temeinice, prin lucrările de laborator, prin activitatea pe care o desfăşoară să devină specialişti care să spună oricând că s-au format la universiatea din Cluj. Aceasta să fie Arcadia lor. Şi eu m-am născut în Arcadia”, a transmis Ion Vlad generaţiei tinere.

 Mai jos puteţi urmări o galerie foto realizată de Dan Bodea:

Distribuie:

Postaţi un comentariu