Trashxploitation Festival: Din Paris, la Cluj, un nou fenomen cultural la început de octombrie

Foto: Trashxploitation Festival Paris

Între 5-7 octombrie Clujul va fi gazda primei ediții locale a unui festival care, potrivit organizatorilor lui, vine să deschidă noi teritorii ale imaginației și ale exprimării libere prin îndepărtarea conștientă sau inconștientă a standardelor de calitate și a canoanelor academice.

Trashxploitation Festival (din eng. “trash”: gunoi, murdărie, deșeu, reziduu) este un nou fenomen cultural, un mic monstru, cum îl numesc organizatorii, care și-a scos capul pentru prima dată din deșeurile cotidiene ale Parisului în iunie 2017. Numele festivalului este derivat de la termenul englez „exploitation film” care definește în SUA producția cinematografica ieftină de serie B a filmelor lugubre afiliate anumitor tendințe și subiecte cum ar fi Blackxploitation film, Sexploitation film etc.

Foto: Dan Bodea

„Trashxploitation trimite la ideea de a folosi ceva ce noi considerăm de obicei de proastă calitate, dar care poate avea o estetică interesantă”, a declarat Andreea Macea, organizator principal al evenimentului. Ca urmare, Trashxploitation Festival este o formă de terapie colectivă împotriva fricii, a auto-cenzurii, a academismului încăpățânat și a perfecționismului impotent care blochează forțele vii și suprimă creativitatea prin amputarea spontaneității. Organizatorii se declară mai puțin interesați de modalitatea prin care se transmite o poveste atâta timp cât această poveste este împărtășită cu restul lumii.

„Ideea festivalului îi aparține lui Vladimir Palibrk, un artist din Serbia pe care l-am întâlnit la Paris și care ne-a propus acest format de eveniment bazat pe ideea de a da libertate de exprimare prin imagine în mișcare și prin intermediul noilor media. Pe noi ne interesa ca fiecare persoană care are o idee sau o poveste să o poată exprima prin diferite mijloace. Astfel, am făcut un apel internațional și am primit 179 de propuneri dintre care am păstrat peste 150 pentru selecția din Paris. La Paris am avut o întreagă săptămână de activități, am avut și invitați din alte țări și am transmis numeroase mesaje, inclusiv politice, ecologiste, artistice”, a precizat Andreea Macea pentru Transilvania Reporter.

 Andreea s-a născut în Cluj-Napoca și a absolvit Facultatea de Psihologie. A plecat în Franța, în 2010, cu Work&Travel și a rămas îndrăgostită de Paris. A ales să se specializeze în domeniul literelor și a artei cinematografice și de patru ani contribuie la schimburile culturale între Franța și România prin organizarea de evenimente. Călătorește cu festivalurile sau evenimentele pe care le-a produs și pe care le poate exporta, fiind foarte interesată de scena artei alternative. 

Pentru ediția din România organizatorii Trashxploitation Festival au făcut un alt apel pentru a avea și o selecție de filme locale pe care să le promoveze în actuala ediție și în edițiile pe care le vor organiza în alte orașe din Europa. Astfel, cei care doresc să se înscrie, o mai pot face până în data de 25 septembrie pe pagina de Facebook a evenimentului unde pot afla mai multe despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească producțiile lor. Evenimentele din Cluj se vor desfășura în spațiul Launloc de pe str. Emil Racoviță nr.55 și la H33, de pe strada Horea, lansat în acest an de Asociația Urbannect.

„Clujul este scena perfectă pentru arta alternativă și experimentală. În Cluj am găsit artiști care dau viață spațiilor nonconvenționale și le transformă în spații dedicate publicului. I-am cunoscut pe Kero și pe Ocu de la Launloc, într-o rezidență la Paris și am păstrat legătura. Tot ei mi-au spus despre H33, spațiul de pe strada Horea. Este important să existe și spații gestionate de artiști pentru că oferă o altă libertate de expresie”, a precizat Andreea Macea.

În spațiul Launloc, grupul de artiști de acolo va pregăti o expoziție cu instalații video sub egida Trashxploitation Festival și vor deschide și noul sezon 2017-2018. 

Identitate vizuală: Vuk Palibrk

Identitate vizuală: Vuk Palibrk

La H33, cu ocazia festivalului, se va deschide o nouă sală la subsol. Festivalul va fi inclus in programul «Toamna la H33» în cadrul căruia diferite activități artistice și culturale vor fi propuse publicului clujean pe perioada octombrie. Acolo vor fi propuse selecții de film francez, internațional dar și local. „Am lansat un apel la film cu dorința de a crea o selecție de film românesc pe care să o putem exporta în alte țări cu ocazia următoarelor ediții (așteptăm răspunsuri pentru programări în Berlin și Madrid pentru finele acestui an). Publicul va fi invitat să voteze filmul preferat iar câștigătorului i se va oferi un sejur într-unul din squaturile artistice din Paris. În plus de proiecțiile de film (filme de scurtmetraj care durează între patru secunde și puțin peste trei minute, pe durata a patru ore) vom propune și expoziții la care vor participa artiști locali și un fashion show cu ținute create din materie prima găsită în gunoaiele din Cluj. În acest fel vrem sa sensibilizam publicul față de problema reciclării și reducerii cantităților deșeurilor”, a transmis Andreea Macea.

Direcția fashion show-ului va fi dată de Andrada Moruțan, studentă în anul trei la Facultatea de Arta și Design din Cluj, specializarea design vestimentar.

 „Ideea este de a prezenta costume în funcție de materialele pe care le găsim pe străzi. Fie un afiș căzut, sau bannere rupte. Vrem să sensibilizăm publicul și cu privire la ceea ce credem noi că înseamnă frumos în societatea de astăzi. Există și alte definiții ale frumuseții, iar arta poate fi înțeleasă la diferite nivele”, a mai spus Andreea Macea.

Obiectiv principal și agenda

Trashxploitation Festival dorește să pună în lumină expresia și practicile artistice generate într-o zonă liberă de imperativele marilor case de producție, a cerințelor pieței și/ sau a cunoștințelor academice.

„Vrem să descoperim, să vedem și să arătăm lumii filme realizate atât de oameni obișnuiți cât și de artiști care au fost formați într-un cadru universitar. Luptăm pentru dezelitizarea și democratizarea artei și a formelor filmice deoarece libertatea de exprimare aparține fiecăruia dintre noi. O selecție de peste 150 de filme cu o durată mai scurtă de 3 minute, realizate de mai bine de o sută de artiști a fost realizată în urma unui apel la film care a fost lansat la nivel internațional. Aceste producții abordează unele dintre aspectele definite de următoarele cuvinte: film homemade, ironie, absurd, low fi/ no fi, libertatea de expresie, estetică kitsch, trash kung fu, science fiction, mocumentary, experimental, clip muzical, art video, amator, diletant, film de guerilla, scurt documentar, porn art, corp, stupiditate sinceră vs inteligență falsă, antifilm, film de animație, dans, gore etc.”, transmit organizatorii.

Festivalul este produs fără un anumit buget, dar sunt niște costuri minime pe care organizatorii trebuie să le acopere. „Poate va fi nevoie de o contribuție minimă din partea publicului și asta pentru că nu am vrut să ne asociem cu parteneri sau cu sponsori”, a spus Andreea Macea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu