Traseele lui Eminescu prin Transilvania, într-o expoziţie de grafică la MET

eepurl.com

Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează joi, de la ora 17.00, cu ocazia Zilei Internaţionale a Culturii Române vernisajul expoziției de grafică a artistului Horea Remus Epure.

catedrala ortodoxaPrin cele peste 50 de lucrări unicat prezentate în expoziţia „Eminescu în Transilvania”, artistul reconstituie traseele eminesciene prin Transilvania, prezentând locurile vizitate de poet în cursul celor două călătorii realizate la vârstele de 16 și, respectiv, 18 ani. O secțiune distinctă a expoziției prezintă Clujul în epoca lui Eminescu, așa cum putea fi acesta văzut prin ochii poetului. Într-un alt registru, mai larg, sunt prezentate peisaje ardelenești, dar și monumente reprezentative ale Clujului, capitala culturală și de suflet a Transilvaniei.

„Convertite în limbajul graficii, cu rafinament şi emoție artistică, lucrările lui Horea Remus Epure reprezintă o temerară încercare de recuperare prin mijloacele artei a memoriei eminesciene, dar și a unui patrimoniu monumental unic, aparținând tuturor etniilor și confesiunilor reprezentative din spațiul transilvănean”, se precizează în comunicatul transmis presei.

 

Născut în 29 iunie 1951, la Târgu-Mureș, Horea Remus Epure a realizat, începând din 1979, peste 200 de expoziții personale în țară și în străinătate (Viena, Budapesta, Salgotarján, Citta di Castello, Perugia etc). Este membru al Asociației Artiștilor Plastici Mureș din anul 1980. A fost membru fondator al Grupului Plastic , , Mimesis”, de pe lângă Clubul Zamur din Târgu-Mureș. Lucrările sale sunt prezente în muzee, în galerii și în numeroase colecții private din țară și din străinătate. Tehnici utilizate de artist sunt grafic în tuș și color, acuarela și caricatura.

Expoziția  va fi deschisă în perioada 15-31 ianuarie 2015, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, între orele 9-17.

 

Postaţi un comentariu