Toamnă plină de festivaluri și concerte la Cluj. Agenda evenimentelor în următoarele luni

Foto: Dan Bodea

Festivaluri, concerte și târguri de carte, evenimente deja tradiționale sau aflate abia la debut, toate îi așteaptă pe clujeni în următoarele trei luni. Nu vor lipsi în această toamnă Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj, Festivalul Economiei Germane- Herbstfest și Festivalul Temps D’Images, sau concertele în Sala Polivalentă. Transilvania Reporter vă prezintă o selecție a evenimentelor programate și anunțate până în prezent la Cluj, începând cu luna septembrie:

SEPTEMBRIE

Concert „La Operă 2016” (3 septembrie)

În Piața Avram Iancu, pe esplanada teatrului liric, Opera Națională Română din Cluj va oferi publicului din Cluj o serată muzicală de excepție: Concertul de prezentare a Stagiunii 2016-2017.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Histrioniada Liceenilor ediția a XIV-a (5-9 septembrie)

O săptămână destinată teatrului la Cluj a devenit deja tradiţia primei săptămâni a lunii septembrie. Cele mai bune trupe de teatru formate din elevi pasionaţi din toată ţara sunt prezente la Cluj pentru a lua premiul cel mare al Histrioniadei. În juriul concursului vor fi Dragoş Muscalu, Matei Rotaru și Robert Pavicsits. Evenimentul are loc la Casa de Cultură a Studenților.

Septemberfest (9-11 septembrie)

Între 9-11 septembrie are loc cea de-a 18-a ediție Septemberfest. Muzica, show-urile gastronomice, berea artizanală, jocurile de societate, târgurile handmade, un cinematograf 7D și unul dintre cele mai frumoase parcuri de distracție din Transilvania vor face din acest weekend unul memorabil chiar pe platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian”, transmit organizatorii.

Concert Elena Mîndru & Jyväskylä Big Band feat. Tuomas J. Turunen (15 septembrie)

Elena Mîndru & Jyväskylä Big Band (Finlanda) feat. Tuomas J. Turunen susțin un concert extraordinar de jazz pe scena Casei de Cultură a Studenților, în 15 septembrie.

Concert Joshua Nelson, the creator of Kosher Gospel music (17 septembrie)

Publicul este așteptat în 17 septembrie la concertul lui Joshua Nelson unul dintre cei mai reprezentativi artiști ai muzicii evreiești. El va urca pe scena Casei de Cultură a Studenților pentru un recital inedit.

We are Rocking the City (23-25 septembrie)

Festivalul de muzică rock We Are Rocking the City a debutat în anul 2014, iar succesul evenimentului și cererea publicului l-au adus până la a treia ediție, organizată anul acesta pe Platoul Sălii Sporturilor.

Concert Thomas Anders (27 septembrie)

Thomas Anders, solist al formației Modern Talking, va susține un show live cu toate hiturile trupei în 27 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Thomas Anders and the Modern Talking band susțin concerte sold-out în întreaga lume.

Clujotronic-Electro Arts Festival (29 septembrie-1 octombrie)

Organizată de Centrul Cultural German Cluj și Institutul Francez, ediția a cincea cuprinde concerte, instalații, workshopuri, jocuri digitale.
 Noaptea Albă a Galeriilor (30 septembrie)

Cu ocazia ediției a zecea, Noaptea Albă a Galeriilor – NAG, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, își extinde programul nocturn în galerii de artă, spații alternative, hub-uri creative și instituții culturale în zece orașe din România. Astfel, alături de București, vor avea loc expoziții și evenimente dedicate artei contemporane în Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

Festivalul Economiei Germane- Herbstfest  (30 septembrie-2 octombrie)

Organizatorii festivalului au pregătit în cadrul ediției a cincea un program divers: de la concerte live și dansatori profesioniști, show-uri de modă, demonstrații de dresaj canin și de prim-ajutor, mini-golf și playground pentru cei mici, dar și workshop-uri și ateliere de job matching și recrutare, sesiuni de business networking cu participare internațională, sau expoziții și test drive-uri cu cele mai puternice mașini nemțești. Nu vor lipsi cârnații bavarezi, berea și produsele pe toate gusturile. Pe scena din Piața Unirii va răsuna exclusiv muzică nemțească, respectiv orchestre și formații emblematice pentru stilul bavarez: Klaudia und die Burzenland Party Band, Trio Saxones (formația celor trei preoți sași din Transilvania), Sächsische Tänze – Sächsische Volkstanzgruppe aus Mühlbach (ansamblul de dansuri săsești din Sebeș), precum și nelipsita Fanfară din Foieni, devenită deja emblemă a festivalului. La eveniment a confirmat participarea primarul de raion (sector) al Köln-ului, Dr. Ralf Heinen. Acesta va fi însoțit de ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk, de reprezentanți ai Consulatului Germaniei la București și o delegație de oameni de afaceri nemți.

OCTOMBRIE

Întâlnirile Internaționale de la Cluj (3-9 octombrie)

Cea de-a șasea ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, intitulată „În căutarea autorului”, oferă Teatrului Național Cluj-Napoca oportunitatea de a crea o întâlnire reală între autori contemporani (Robert Cohen, Rodrigo García, Vladimir și Oleg Presniakov, Tadeusz Słobodzianek și Matei Vișniec), actorii interpreți ai pieselor acestora și publicul interesat de problemele sociale și artistice de astăzi.

Festivalul Național de Literatură (2-4 octombrie)

Temele celei de-a treia ediții: Literatura română – începuturi şi Literatură şi feminitate. Va fi lansat volumul Caietele FestLit Cluj 2015, conţinând comunicările susţinute în ediţia precedentă (Şcoala Ardeleană. Începuturile modernităţii româneşti şi Farmecul etimologiilor. Elogiu limbii române). Vor putea fi vizionate şi expoziţiile: Ce mai face Penelopa? (la Muzeul Etnografic, în colaborare cu Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca); Mariana Bojan, Ipostaze ale feminităţii (la Galeriile revistei Steaua) şi Irina Petraş, Daruri (la Galeriile Scriptorium ale Filialei Cluj a USR). Printre invitaţii din acest an se numără: Nicolae Manolescu, Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Gabriela Adameşteanu, Ana Blandiana, Aurel Maria Baros, Gabriel Coşoveanu, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Vasile Dan, Traian Dobrinescu, Gellu Dorian, Horia Gârbea, Gabriela Gheorghişor, Ioan Holban, Irina Horea, Ioana Ieronim, Adrian Lesenciuc, Angelo Mitchievici, Ioan Moldovan, Eugen Negrici, Nicolae Oprea, Aurel Pantea, Nicolae Prelipceanu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu, Traian Ştef, Petre Tănăsoaica, Cornel Ungureanu, Dumitru Ungureanu, Constantin Urucu, Simona Vasilache, Răzvan Voncu, Ionuţ Vulpescu, Mihai Zamfir.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (4-9 octombrie)

În cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului Internațional de Carte Transilvania, organizatorii au pregătit, pe lângă numeroase evenimente de lansare de carte, un concert-spectacol deosebit dedicat, de asemenea, cărții: Didi’s Son al trupei Dirty Granny Tales.

Cluj Blues Festival (6-7 octombrie)

Festivalul Internaţional „Cluj Blues Fest” ajunge anul acesta la cea de-a treia ediţie. Un festival așteptat de clujenii iubitori de muzică bună, are anul acesta noutăți semnificative: o locație nouă, Casa de Cultură a Studenților și un program cu nume mari și exotice ale bluesului mondial. Prețul biletelor rămâne accesibil, între 40-60 de lei, iar în perioada de pre-sale, până în 20 septembrie orice loc din sală poate fi achiziționat la prețul unic de 40 lei de pe biletmaster.ro.

Festivalul Mioritmic (7-8 octombrie)

Ediția 2016 a Festivalului Mioritmic va avea loc în Pădurea Hoia-Baciu între 7-8 octombrie.

Foto: bbc.co.uk

Foto: bbc.co.uk

Concert Nigel Kennedy (19 octombrie)

Elev al lui Yehudi Menuhin și unul dintre cei mai importanți violoniști britanici, Nigel Kennedy va susține un spectacol la Sala Polivalentă din Cluj, pe data de 19 octombrie, de la ora 20:00. Concertul va cuprinde celebrele ”Anotimpuri” de Vivaldi, imaginate de Nigel Kennedy, care sunt deja block-starturi la Sony. De asemenea, artistul britanic a pregătit și o parte intitulată “Dedications”, în care va oferi audienței o aventură îndrăzneață, în acompaniamentul unei orchestre live compusă din 30 de muzicieni.

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj (21-30 octombrie)

A opta ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj va avea loc în perioada 21-30 octombrie și continuă direcția inițiată anul trecut aducând în fața publicului diferite forme ale comediei, atât pe marile ecrane, cât și pe scenă, în cadrul unor spectacole de teatru în premieră la Cluj. Un element nou anul acesta va fi secțiunea „Comedy Exotic”: o selecție de filme din zone cinematografice rar accesibile publicului din România.

Toamna Muzicală Clujeană (7-28 octombrie)

Anul acesta, festivalul Toamna Muzicală Clujeană împlineşte 50 de ani și organizatorii pregătesc o ediţie plină de surprize.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

NOIEMBRIE

ZAIN – Design Expressions 2016 (3-6 noiembrie)

Primul festival de desgin din Cluj se află în acest an la a doua ediție.

Festivalul Temps D’images (7-13 noiembrie)

A noua ediție Temps D’images va avea loc între 7 și 13 noiembrie.

Concert Jean-Michel Jarre (11 noiembrie)

Avangardistul muzicii electronice, Jean-Michel Jarre, revine în 2016 cu un show live după o perioadă de șase ani de absență de pe marile scene ale lumii. Turneul mondial “Electronica” va avea startul în Europa în luna octombrie, iar pe 11 noiembrie artistul francez Jean-Michel Jarre va fi la Cluj-Napoca, unde va concerta în Sala Polivalentă.

Concert Zucchero (12 noiembrie)

Zucchero, artistul italian ale cărui albume s-au vândut în peste 60 de milioane de exemplare, revine în România pentru a susține două concerte în cadrul Zucchero Black Cat World Tour 2016. Pentru prima dată în cariera sa, Zucherro va cânta la Cluj, în 12 noiembrie, de la ora 20.00, la Sala Polivalentă, urmând ca pe 14 noiembrie, de la ora 20.00, artistul să susțină un concert, tot în premieră, la Sala Palatului din București.

SFG – Serile Filmului Gay- International Film Festival / Gay Film Nights (14-20 noiembrie)

O săptămână întreagă de filme, evenimente culturale, socializare și distracție. Cea de-a 11-a ediție a festivalului internațional de film cu tematică LGBTQIA+, „Serile Filmului Gay”, se va desfășura între 14 și 20 noiembrie la Cluj-Napoca.

Festivalul de Teatru Internațional „Interferențe” (24 noiembrie-4 decembrie)

Teatrul Maghiar de Stat Cluj organizează a V-a ediție a Festivalului de Teatru Internațional Interferențe, tema acestui an fiind Odiseea Străinului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cupa Clujului la atelaje canine (26-27 noiembrie)

A treia ediție a concursului de atelaje canine organizată în județul Cluj va avea loc la Wonderland Resort. Evenimentul a avut o primă ediție în 2014, când pentru prima dată Asociația House of Happy Living a organizat o competiție de atelaje canine în Cluj-Napoca, mai exact în Parcul Central. În 2015 a fost organizată în aceeași locație cea de-a doua ediție, noutatea fiind că prima manșă s-a disputat „în nocturnă”. Anul acesta (2016), la sugestia concurenților, organizatorii au schimbat locația evenimentului, suprafața de rulare fiind prea dură pentru prientenii patrupezi.

Concert Robert Glasper Experiment (29 noiembrie)

Jazz in the Park și Twin Arts îi aduc, pentru prima dată în România, pe americanii de la Robert Glasper Experiment, de două ori câștigători ai premiilor Grammy, în 2013 și 2015, pentru cel mai bun album R&B și cea mai bună interpretare. Grupul vine cu o abordare spectaculoasă și originală care combină muzica jazz cu R&B și hip-hop. Turneul european va include concerte în București (28 noiembrie, la Sala Radio) și Cluj-Napoca (29 noiembrie, sala Auditorium Maximum).

DECEMBRIE

Concert Dire Straits Experience (5 decembrie)

Legendara formație condusă de membrii Dire Straits, Christ White și Chris Whitten, acompaniați de muzicieni de top precum Paddy Milner, Terence Reise, Tim Walters și Michael Feat, va concerta la Sala Polivalenta din Cluj-Napoca.

KINGS ON ICE: Evgeni Plushenko & Edvin Marton alături de Vienna Strauss Orchestra (9 decembrie)

După un show sold out în 2015, Kings on Ice revine la Cluj-Napoca, vineri, 9 decembrie 2016, pe patinoarul amenajat în Sala Polivalentă. Show-ul de clasă mondială este unic prin perfecțiunea, pasiunea și strălucirea cu care patinatorii se dedică momentului artistic, acompaniați de către inconfundabila Vienna Strauss Orchestra și de sunetele magnifice ale viorii Stradivarius.

Concert Alessandro Safina (14 decembrie)

Unul dintre cei mai populari tenori ai lumii va concerta din nou în România într-un concert special de Crăciun, la Sala Polivalentă din Cluj

Postaţi un comentariu