TIFF primește finanțare de două milioane lei de la Ministerul Culturii

Foto: Dan Bodea

Ministerul Culturii a definitivat lista proiectelor culturale prioritare ce vor fi finanțate în perioada ianuarie-septembrie 2016. Printre proiectele prioritate finanțate se regăsesc: Gala Premiilor UNITER, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Bursa Spectacolelor de la Sibiu, IDEO IDEIS – Festivalul de Teatru Tânăr, Festivalul de Film One World pentru Drepturile Omului, Festivalul Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca), Festivalul de Film Next, Gărâna Jazz Festival, Salonul Internațional de Carte Bookfest, Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée”, Gala Hop a Tânărului Actor, Festivalul Posada Rock și Noaptea Albă a Galeriilor, precum și unele evenimente organizate de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Uniunea Scriitorilor din România. Astfel TIFF, va primi două milioane de lei de la Ministerul Culturii, după ce Primăria Cluj-Napoca a anunțat săptămâna aceasta că va finanța din bani publici festivalul cu suma de 1, 4 milioane lei.

Lista completă a proiectelor prioritare și a sumelor alocate poate fi consultată AICI.

În plus față de proiectele prioritare, Ministerul va lansa sesiuni de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale prin mecanisme concurențiale și jurizare de către experți culturali. Astfel vor fi finanțate proiecte ce țin de industriile creative și hub-urile creative prin intermediul programului CultIn, care va avea două sesiuni, fiecare de câte 500.000, și proiecte culturale de toate genurile prin intermediul programului ACCES, cu o linie de finanțare în valoare de 1.000.000 de lei.

Normele metodologice și calendarul de organizare a programelor CultIn și ACCES vor fi anunțate în data de 10 martie și, respectiv, 25 martie, anul curent, anunță Ministerul Culturii pe site-ul oficial. Un al treilea program de finanțare, intitulat „Carte Blanche” va fi lansat în sprijinul artiștilor care se bucură deja de o anumită recunoaștere și notorietate. Programul „Carte Blanche” este conceput pentru a sprijini creația artistică oferind candidaților selectați mijloacele necesare pentru dezvoltarea unui proiect original, ale cărui costuri vor fi acoperite de Ministerul Culturii.

Alte proiecte culturale cu rezonanță vor putea beneficia de co-finanțare prin sesiunile anunțate, scopul fiind diversificarea surselor de finanțare pentru proiectele neconsolidate. Proiectele adresate minorităților și conservării identității culturale a grupurilor etnice vor beneficia, de asemenea, de sprijinul financiar al Ministerului.

Lista proiectelor prioritare consolidate pentru minorități poate fi consultată AICI

Citiți și:

Finanțări pentru ONG-uri culturale în 2016: TIFF primește cei mai mulți bani, UNTOLD își retrage proiectul

Postaţi un comentariu