TIFF 2016: Spectacol de acrobații și record de public în prima seară de festival

Foto: Dan Bodea

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ajuns în acest an la a 15-a ediție, a debutat vineri cu o gală spectaculoasă în care vedete au fost acrobații și dansatorii trupei franceze Transe Express, care au oferit publicului din Piața Unirii un spectacol extraordinar de acrobație la 45 de metri înălțime.

Începând cu ora 20.00, pe covorul roșu au început să pășească și primii invitați, printre aceștia primul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, Dumitru Prunariu, realizatoarea și prezentatoarea TV, Andreea Esca sau regizorul Nae Caranfil al cărui film, 6, 9 pe scara Richter”, a fost proiectat în deschiderea acestei ediții de festival.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Cred că este singura seară din cei 15 ani de TIFF când avem aproape 3000 de spectatori”, a declarat președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu, pe scena din Piața Unirii la puțin timp după începerea galei de deschidere. „În acest an avem și un număr record de invitați, vor veni peste 1200 de invitați din toată lumea, avem presă străină, radioul public din Spania, ziariști englezi, francezi. Ne-am dorit să aducem o premieră mondială la TIFF și mă bucur că Nae Caranfil a avut generozitatea de a prezenta acest film la Cluj. Nae Caranfil este omul de la care am învățat foarte mult, prima mea experiență în cinematografie am avut-o în 1993 la filmul regizat de el, «E pericoloso sporgersi»”, a declarat Tudor Giurgiu, președinte TIFF.

Și în acest an, la fel ca anul trecut, președintele TIFF a insistat asupra faptului că festivalul este unul al publicului, nu al invitaților oferite gratuit și a îndemnat spectatorii să își achiziționeze din timp bilete la filmele și evenimentele propuse de organizatori.

„Vom avea premiere mondiale mai multe ca la edițiile anterioare, avem aproape 250 de filme, producții de referință din istoria cinematografului, retrospectivele unor autori pe care eu consider că cinefilii trebuie să îi descopere, cum este japonezul Sion Sono, retrospective dedicate filmului libanez, filmului croat, încercăm să fim un fel de agenție cinefilo-turistică și să îi facem pe cei din Cluj să călătorească rămânând acasă prin filmele pe care le aducem. Mai avem secțiunea tradițională la TIFF, Zilele Filmului Românesc și ne vom bucura cu toții că la Cluj se vor putea vedea pentru prima dată în România filme românești prezentate la Festivalul de Film de la Cannes, respectiv, „Sieranevada”, a lui Cristi Puiu și „Câini” de Bogdan Mirică”, a declarat în seara galei Mihai Chirilorv, directorul artistic al TIFF, adăugând că de neratat în cadrul TIFF-ului sunt petrecerile, evenimentele de la Bonțida și proiecțiile de filme organizate în cartiere.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Pe scena din Piața Unirii au urcat și protagoniștii campaniei de imagine TIFF din acest an, respectiv actorii neprofesioniști din cele cinci spoturi realizate de echipa TIFF cu scopul de a arăta că orașul poate deveni platou de filmare, iar oamenii obișnuiți se pot transforma în personaje de film: „Forrest Gump” a devenit Pădurea Ghimpe (în interpretarea lui Rareș Brănescu și Dolores Bădulescu), „Amélie” s-a transformat în Amalia (jucată de Andrea Cadar), „Terminator” a ajuns Terminatul (Gheorghe Iftime), Marilyn Monroe din „The Seven Year Itch” a devenit Mariska (Andra Buicu, studentă la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj, alături de actorul Levente Molnar), iar Radu Bereș a devenit Robert de Niro în „Taxi Driver” sau Taxidermistul. Pe tot parcursul serii aceștia au fost în centrul atenției pe covorul roșu, s-au fotografiat cu invitații galei și au dat autografe.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Festivalul Internațional de Film Transilvania se desfășoară în perioada 27 mai-5 iunie și o va avea ca invitată specială pe actrița Sophia Loren.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu