TIFF 2016, recomandări pentru ziua de marți

Foto: Dan Bodea

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care se desfășoară la Cluj-Napoca până duminică, 5 iunie, continuă cu o nouă serie de proiecții. Atât filme aflate în competiție, cât și în afara ei pot fi văzute începând cu ora 10.00 în cinematografele din oraș, dar și în alte locații ale festivalului. În continuare, Transilvania Reporter vă recomandă câteva filme și evenimente de neratat marți, 31 mai:

Ora 11.00: Filmul „Războiul minciunilor”, la Cinema Florin Piersic, în secțiunea Ce se întâmplă documentarului? Povestea unui refugiat irakian, ale cărui informaţii despre arme portabile de distrugere în masă au ajuns la serviciile de informaţii din Germania, Marea Britanie şi SUA. Informațiile au fost folosite de Statele Unite pentru a legitima invazia în Irak în 2003. Astăzi ştim că aceste informaţii erau false.

Ora 15.00: Filmul „Shelley”, la Cinema Victoria, aflat în competiția oficială a festivalului. Elena, o tânără româncă, ajunge în provincia daneză pentru a lucra ca menajeră pentru Louise şi soţul ei Kasper. Devastată pentru că nu poate rămâne însărcinată, Louise îi oferă Elenei o sumă generoasă pentru a fi mamă surogat. Sarcina Elenei va aduce fericire în casa cuplului, dar numai pentru scurt timp: halucinaţii bizare şi senzaţii insuportabile o vor convinge pe Elena că ceva înfiorător se întâmplă…

Ora 17.00: Levente Molnár, actorul clujean care a jucat rolul lui Abraham în filmul de Oscar Son of Saul/ Fiul lui Saul va sta de vorbă cu publicul în cadrul TIFF Lounge, în Piața Unirii din Cluj -Napoca. Moderatorul întâlnirii este jurnalistul Mihnea Măruță.

Ora 20.00: Filmul „Tanna”, la Cinema Victoria, aflat în competiția oficială a festivalului. Wawa, o fată din ultimele triburi tradiţionale din Pacificul de Sud, se îndrăgosteşte de Dain, nepotul şefului de trib. Dar când un război intertribal ameninţă buna convieţuire, Wawa este promisă altuia, ca parte a tratatului de pace. Tinerii iubiţi fug, dar sunt urmăriţi de războinici inamici hotărâţi să îi ucidă. Au de făcut o grea alegere: dragostea lor sau viitorul tribului.

Ora 21.45: Filmul „Două lozuri”, în premieră mondială, la Arkai Sculpture Park, Vlaha. Dinel, Sile și Pompiliu, trei bărbați dintr-un mic orășel de provincie, câștigă marele premiu la loto, însă nu după mult timp biletul nu mai e de găsit, așa că cei trei pornesc într-o călătorie să-l recupereze.

Ora 21.30: Cine-concertul: Patimile Ioanei D’Arc în Biserica Sfânta Treime Cluj-Napoca (Concert reluat în urma numărului mare de solicitări din partea publicului).O cronică a procesului de erezie al Ioanei d’Arc şi a eforturilor depuse de magistraţii Bisericii de a o face pe Ioana să se dezică de mărturia că ar avea viziuni divine. Una din marile capodopere ale filmului mut. Proiecţie găzduită de Biserica Sfânta Treime şi acompaniată live de pianistul Operei din Paris Touve R. Ratovondrahety.

La Cinema Arta, vor participa la Q&A regizorii Fabrizio Maltese (16.15, 50 Days in the Desert) și Sion Sono (de la 18.30, după Suicide Club, și de la 20.45, după Noriko’s Dinner Table. Tot marți, la Cercul Militar, Sion Sono poate fi întâlnit după proiecția Be Sure To Share, de la 15.45. La Cinema City Iulius Mall – Sala 3, Imam Hasanov va vorbi despre Holy Cow, de la 19.15.

La Dacia Mănăștur, Mike Downey și Elite Zexer vor răspunde întrebărilor după proiecția filmelor Life is a Trumpet (18.00), respectiv Sandstorm (20.00). La Cinema Victoria, Ali Abassi va discuta despre filmul său Shelley, în care joacă și Cosmina Stratan, de la 15.00, iar Alexander Hasskerl și Jonas Rothlaender vor povesti despre Fado, de la 22.30.

Postaţi un comentariu