Thomas Ciulei cere Ministerului Culturii un plan de restaurare a filmelor de patrimoniu

Regizorul şi producătorul Thomas Ciulei cere Ministerului Culturii să pună la punct un plan de restaurare a filmelor de patrimoniu şi să facă demersuri pentru ca Televiziunea Română să-şi achite obligaţiile financiare faţă de producătorii de film.

Thomas Ciulei a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinutăla Cluj, că până la rezolvarea situaţiei pe care o reclamă a decis să interzică difuzarea în România a filmelor sale şi ale tatălui său, Liviu Ciulei.

„Eu am decis să retrag filmele mele şi filmele tatălui meu, pe motive diferite. În legătură cu filmele mele –am produs în ultimii ani două filme-, ambele sunt finanţate de Televiziunea Română, care a întârziat enorm de mult cu plăţile. La „2+2” mai are plăţi de făcut, totuşi, noi, firma mea, am terminat filmul, şi din cauza întârzierii predării lor, am fost suspendat să particip la concursuri timp de doi ani şi nu ni se dau ultimele două tranşe. În Legea cinematografiei se specifică faptul că Televiziunea Română trebuie să cofinanţeze; ei nu s-au ţinut de contract cu aceste mari întârzieri. (…) În legătură cu filmele tatălui meu: noi avem în ţara noastră o situaţie destul de gravă în ceea ce priveşte patrimoniul naţional, adică avem foarte multe filme care ar trebui restaurate şi nu se restaurează nimic. Sper ca discuţia care s-a lansat în urma acestei interziceri a difuzării filmelor lui Liviu Ciulei să ducă la o discuţie generală despre cum sau ce trebuie să facem pentru ca patrimoniul nostru să nu se piardă şi asta înseamnă că trebuie să ne apucăm de urgenţă de restaurat nişte filme”, a subliniat Thomas Ciulei.

El a dat ca exemplu filmul „Pădurea spânzuraţilor”, regizat de Liviu Ciulei, din al cărui negativ original ar lipsi circa 40 de minute.

„Cred că trebuie făcut un plan pentru restaurarea acestui patrimoniu şi, în legătură cu filmele mele –şi mai sunt zeci de producători în aceeaşi situaţie, de a fi daţi în judecată şi fără să li se plătească ultima tranşă- cer o analiză foarte clară la minister, dacă producătorii acestor filme şi-au făcut treaba sau nu şi, în funcţie de asta, şi plata ultimei tranşe. Eu nu pot să difuzez „2+2” pentru că am de plătit drepturi de autor”, a adăugat Thomas Ciulei.

El a participat sâmbătă la unica proiecţie în România a celui mai recent film al său, „2+2”, care a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comdey Cluj, desfăşurat în perioada 16-25 octombrie.

Postaţi un comentariu