Teodor Botiş, artist plastic: Viaţa pentru pictori este foarte grea astăzi. Poate să vină şi Picasso că pe nimeni nu interesează

Teodor Botiş/Foto: Dan Bodea

Clubul Casei Universitarilor a găzduit miercuri vernisajul expoziţiei pictorului Teodor Botiş în cadrul unui eveniment care a marcat şi reinaugurarea Galeriei , , Paul Sima”. Acad.prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, a declarat că deşi instituţia pe care o reprezintă nu este una de artă, prin acest gen de expoziţii universitatea încearcă să reia o tradiţie. „Deşi am fost întrebat dacă nu aducem şi ceva «noutăţi», i-am răspuns că noi, românii, avem un păcat: începem lucruri şi nu le terminăm. Un lucru bun în această universitate a fost Galeria «Paul Sima», creată după căderea regimului comunist în amintirea unui maestru al picturii, Paul Sima. Deşi nu suntem o universitate de artă, slujim şi noi spiritul şi era păcat să nu continuăm o frumoasă iniţiativă”, a declarat acad.prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În ceea ce îl priveşte pe artistul care a redeschis seria expoziţiilor în Galeria “Paul Sima”, acesta a declarat că nu şi-a pierdut speranţa ca Uniunea Artiştilor Plastici să aibă în sfârşit o sală mare de expoziţie. „În general în această galerie au expus de-a lungul anilor artişti de importanţă care au dat spaţiului identitate şi mult farmec. Eu ţin la ceea ce se numeşte spaţiul spiritual al Clujului. Depinde dacă şi în viitor UBB va reuşi să creeze un echilibru între farmecul acestui spaţiu unde se pot crea expoziţii personale frumoase şi alte activităţi. Expoziţia mea constituie un punct de plecare şi sper ca ai mei colegi plasticieni să răspundă apelului şi să organizeze expoziţii aici. Viaţa pentru pictori este foarte grea astăzi. Din păcate nu se cumpără artă, se amestecă lucrurile. Se pictează la 90 de ani şi se vinde cu 100 de euro şi atunci sigur că oamenii mai repede cumpără cu 100 de euro, decât să dea 1000 de euro pentru o pictură a unui pictor profesionist. În acest domeniu, fiind implicat de 50 de ani, am dreptul să spun ceea ce cred. Dacă dreptul de vot îl are fiecare cetăţean, dreptul de a spune Da sau Nu îl au nu băgătorii de seamă, ce muncitorii de seamă. Eu mă consider un muncitor de seamă în domeniul picturii”, a precizat cu fermitate Teodor Botiş.

IMG_4007

„Clujul este un oraş interesant. În anii ’60 ţin minte că îi auzeam pe profesorii mei că se lăudau că au primit restaurantul de pe Iuliu Maniu din care să facă galerie de artă. Era un loc uluitor. Nu ştiu de ce s-a renunţat la acea galerie. Dacă atunci se făceau din restaurante galerii, acum e invers. Acesta este Clujul cultural. Cu ani în urmă era mare entuziasm faţă de maeştrii artei, acum poate să vină şi Picasso că pe nimeni nu interesează. Toată lumea este prinsă în lupta politică. Bine zicea Iorga că naţia noastră are nevoie de principii şi de muncă”, a adăugat artistul.

Actorul Dorel Vişan, prieten apropiat al pictorului, a precizat: „În pictură, în sculptură, în muzică, mediocritatea nu are nicio valoare. Aceste exersări de vocaţii au toate un ţel comun şi anume perfecţiunea. Ca să ajungi la perecţiune nu se poate fără har, iar harul nu funcţionează fără un pic de nebunie. Nu nebunia despre care vorbea Dostoievski, ci nebunia omului care nu seamănă numai cu el însuşi. Această nebunie o are Teo Botiş, o nebunie a creatorului, a culorii, a simbolurilor”, a spus Dorel Vişan.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Expoziţia cuprinde 32 de lucrări ale artistului, mai vechi şi mai noi. “Nu pictez special portrete, nuduri sau peisaje. Încep de la nişte principii clare pentru mine adică organizarea suprafeţei, gradarea componentelor, locul cantităţilor. În esenţă iubesc emoţia care controlează regula, dar iubesc şi regula care controlează emoţia. După acest principiu în fiecare zi cobor în atelier şi asamblez. O pictură nu pleacă de la idee filozofică, ci de la o asamblare ritmică a două sau trei componente. Asta dau durabilitate şi rezistenţă suprafeţei. Dacă nu există acea sudare a componentelor, nu te diferenţiezi de amatori. Asta este baza şi substratul profesionalismului”, a mai declarat pictorul Teodor Botiş pentru Transilvania Reporter.

La vernisajul organizat miercuri de UBB şi de Uniunea Artiştlor Platici, Filiaia Cluj, la Clubul Casei Universitarilor au fost prezenţi scriitori şi poeţi, artişti, profesori universitari şi prieteni ai pictorului Teodor Botiş.

“Maestrul Botiş pictează cu un sentiment al ritualului, un fel de ceremonial al gestului. De aceea aceste tablouri au puterea să creeze, dincolo de bucuria contemplării, şi elementul de reflecţie necesar”, Negoiţă Lăptoiu, critic de artă.

Mai jos puteţi urmări o galerie foto realizată de Dan Bodea:

Distribuie:

Postaţi un comentariu