Talent nativ la Reactor: Ziua la job, seara pe scenă, Natif aduce folkul alternativ britanic mai aproape de clujeni

Foto: arhiva personală Natif

Până astăzi Andrei Crecan a încercat de mai multe ori să se lase de muzică, dar niciodată nu a putut sta multe zile departe de microfon. Cânta când era mic în fața televizorului, cânta în liceu la balurile bobocilor, iar astăzi cântă pe scenă sau în cluburi alături de colegii săi din trupa Natif. În data de 10 mai, de la ora 21.00, vor cânta pentru prima dată pe o scenă de teatru, în Cluj,  la spațiul Reactor de creație și experiment (strada Petőfi Sándor, nr.4). Cu unele schimbări în componență sunt împreună din 2011, au scos două albume și trec printr-o perioadă extrem de productivă din punct de vedere muzical. În continuare vă invităm să aflați povestea trupei Natif spusă chiar de cel care a pus bazele ei, Andrei Crecan.

La prima vedere, toată viața lui Andrei pare să se fi centrat în jurul muzicii, deși niciodată această pasiune nu a depășit pentru el statutul de hobby. Absolvent al Facultății de Studii Europene tânărul lucrează la compania Bombardier și face muzică doar din plăcere. În afara scenei cântă foarte mult în mașină și ascultă la fel de mult muzica unor trupe ca Hozier, Of Monsters and Men, este fan Grimus, dar ascultă și Luna amară sau Robin and the Backstabbers.

„Muzica și jobul pot să meargă foarte ușor mână în mână. De obicei avem repetiții după-amiaza, concertele sunt majoritatea în week-end și nu sunt probleme din punctul acesta de vedere. Am avut o perioadă destul de lungă de timp în care am luat cu toții o pauză, dar adevărul e că nu ne-am putut lăsa de ceea ce ne place și ne ține împreunăă. În ceea ce mă privește, mi-am dat seama că muzica este un element definitoriu din viața mea care mă face să fiu cine sunt. Deși părinții nu au tangență cu mediul muzical, fiind la început chiar reticenți în fața ambițiilor mele muzicale, cele mai vechi amintiri pe care le am din copilărie sunt de când cântam piese de la televizor. Cred că o înnebuneam pe mama cântând prin casă. Crescând într-un oraș mic, cu acces limitat la muzică, fugeam de acasă până în Baia Mare să îmi cumpăr casete. Plecam cu trenul de 12.00 și mă întorceam cu cel de 14.00. Apucam să fug până la magazin, îmi cumpăram o casetă și veneam înapoi la gară. Așa am reușit să-mi fac propria colecție de CD-uri și casete”, precizează Andrei Crecan, originar din Jibou, județul Sălaj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Formarea trupei Natif a pornit de la o idee pe care Andrei a avut-o în urmă cu cinci ani după mai multe proiecte muzicale începute în liceu și facultate.

„Cu prima mea trupă cântam la baluri și abia în ultimul an de liceu am ajuns să cânt pentru prima dată la nivel cât de cât profesionist. Formația era din Satu Mare și se numea Prima pe dreapta și au apelat la mine pentru că aveau nevoie, pe moment, de un solist. Totul s-a desfășurat în mai puțin de o săptămână, inclusiv repetițiile și am reușit să avem un concert foarte bun. După această experiență am venit la Cluj, la Facultatea de Studii Europene. Nu am luat niciodată muzica în considerare ca meserie, întotdeauna s-a situat undeva pe planul doi, ca hobby, cu toate că, cu timpul, s-a dovedit un hobby consumator de foarte multe resurse, atât ca timp cât și ca bani. Ajuns la facultate, un prieten de-al meu din Jibou își dorea foarte mult să avem o trupă de rock alternativ și așa am ajuns să cânt în Keep Away, în jur de patru ani. Am avut atunci multe concerte în Cluj și în București până în momentul în care mi-am dorit o schimbare pentru că din punct de vedere muzical nu mai era ce îmi doream eu. Ideea de a-mi face o altă trupă a venit atunci când organizatorii unui eveniment mi-au propus să vin să cânt, deși eu nu mai cântam în formula știută de ei. Așa i-am întâlnit pe colegii mei alături de care am format trupa Natif”, povestește Andrei.

În acea perioadă, în jurul anului 2011, Andrei asculta foarte multă muzică de la Mumford & Sons și Stereophonics și, mai mult din curiozitate, s-a gândit să „probeze” acest gen și în Cluj. „Aveam afinitate spre muzica acustică și în Cluj erau oameni faini din acest punct de vedere, dar mai mult pe partea de folk, foarte soft”, precizează Andrei. Astfel, s-a dezvoltat în el tot mai mult ideea de a avea propria trupă și propriile compoziții. „Numele Natif îl aveam de mult timp în minte și am vrut ca acest nume să reprezinte talentul nostru nativ. În celălalt proiect din care am făcut parte se punea accentul foarte mult pe studii muzicale, pe cântat pe partitură, pe note și atunci m-am gândit că eu nu am nici un fel de studii muzicale și totuși îmi place ce fac. Am vrut cumva ca și simbolistica numelui să meargă în această direcție”, explică Andrei.

Formula inițială a trupei era doar din patru membri: Marius Ștefan, chitară, Rareș Suciu, chitară, Sergiu Reștei, cajon și Andrei Crecan, voce. În această formulă au susținut concerte mai mult de un an jumătate, până în 2013 când Rareș Suciu a părăsit formația, fiind cooptat Adrian Ardelean, la bas. Odată cu el a apărut și o nouă schimbare în sound-ul pieselor.

„Noi aveam deja imprimate primele două albume și în cazul celui de-al doilea album am re-înregistrat câteva piese cu basul imprimat. Mai târziu a venit în formație și Ștefan Horodnic, la chitară așa că am revenit la formula de două chitări, bas, cajon, voce. Prin inserarea basului piesele deveneau mult mai apăsate, mai cu ritm și erau sunete pe care nu le puteam scoate doar din două chitări. Pentru noi aceste piese re-înregistrate veneau ca o gură de aer proaspăt. Pasul următor, definitoriu pentru trupă, a fost cooptarea toboșarului Cristian Bordei. Lipsa unui toboșar ne dezavantaja pe scenele mari pentru că nu aveam acel vibe pe care îl oferă tobele. Am avut pentru o perioadă scurtă de timp și o colegă la clape și așa au ieșit piesele noi Natif, din ultimii doi ani. Ultima etapă din toată metamorfozarea trupei a fost trecerea lui Ștefan de la chitară acustică, la chitară electrică și venirea Teodorei Slevoaca la violoncel”, povestește Andrei Crecan.

Foto: arhiva personală

Foto: arhiva personală

Concertul de trei ani de la înființarea trupei, din clubul Flying Circus, îl numește unul dintre cele mai bune de până acum, însă fiecare ieșire „la scenă” are ceva special, fie că este un concert electric sau acustic. Concertul de la Reactor va fi ultimul în compania colegului lor Sergiu Reștei care, din motive personale, va părăsi trupa. Această nouă schimbare nu este însă un motiv prea mare de îngrijorare, precizează Andrei. „Sunt părți bune și mai puțin bune în toată această schimbare de componență a trupei. A fost bine până în prezent pentru că fiecare membru care a venit a adus cu el o altă viziune și un nou suflu în formație. Melodiile au crescut odată cu noi și cu expansiunea trupei. Poate unii prieteni sunt obișnuiți să ne vadă într-o anumită formulă, dar eu cred că schimbările acestea, inclusiv numărul membrilor, ne-au ajutat să evoluăm pozitiv”.

La Reactor, Natif se va prezenta în formula Andrei Crecan, solist, Marius Ștefan, chitară, Adrian Ardelean, chitară, Teodora Slevoacă, violoncel și Sergiu Reștei, cajon. „Vom cânta piese vechi pe care nu le-am cântat de mult timp și pe care le-am reluat alături de colega noastră, Teodora, la violoncel. Va fi ceva personalizat pentru spațiul Reactor unde am mai cântat chiar la deschidere în urmă cu doi ani. Concertul va fi special și pentru că este pentru prima dată când cântăm pe o scenă de teatru. Într-un spațiu restrâns ești mult mai apropiat de public și poți să îți adaptezi playlistul în funcție de public, în timp ce pe o scenă mare nu este foarte strânsă relația cu cei care te ascultă. Ne place însă ambele ipostaze”, spune Andrei.

Songs and Serenades este cea mai recentă piesă a trupei Natif, finalizată dintr-un set care cuprindea mai multe melodii neterminate. Videoclipul piesei, lansat recent, i-a făcut pe membrii trupei să se gândească la un proiect de filmări live și pentru următoarele lor compoziții.

 „Ultimele luni au fost foarte productive pentru noi din punct de vedere al compozițiilor. Songs and Serenades am terminat-o cu o săptămână înainte să filmăm pentru Balcony TV și am zis că decât să promovăm o piesă veche, mai bine să venim cu o piesă nouă care să arate și noua direcție a trupei. În acest moment avem destul de multe piese noi, pe care nu le-am cântat în concerte și avem de gând să reînregistrăm în această formulă. Încă nu știm dacă să înregistrăm în Cluj sau să mergem în București”, declară vocalistul trupei.

Dacă ar cânta coveruri și ar avea o trupă „de nuntă” ar putea trăi din muzică în Cluj, consideră Andrei Crecan, în alte condiții însă acest „lux” nu este posibil pentru că nu există o piață muzicală competitivă aici.

În ultima vreme s-au rarefiat destul de mult concertele din cluburi, mai ales după incidentul din Colectiv. În situația asta sunt foarte multe localuri din țară. E mult mai greu să găsești condiții să ții un concert de care să fii mândru. Până acum doi-trei ani Clujul stătea foarte bine la capitolul acesta, dar în ultimul an am văzut o scădere în numărul evenimentelor și în calitatea lor. De asemenea, lipsesc trupele noi. Când eu am început să cânt, în facultate, ne băteam care unde să cânte, sâmbăta nu puteai să te împarți, era un fel de rivalitate constructivă care dintre noi își face albumul mai repede. Poate nu sunt eu la curent cu ce se întâmplă, dar nu văd interes prea mare pentru compoziție din partea studenților de astăzi. Este preferință pentru trupe de coveruri, pentru mers la evenimente unde se câștigă bine”, concluzionează solistul trupei Natif.

Foto: arhiva personală

Foto: arhiva personală

„Tot timpul când începi să cânți, cu gândul acesta începi: că o să faci muzică și vor ieși bani din asta. Într-un cadru ideal ar fi ceva ce m-ar interesa, dar momentan nu văd acest lucru posibil, cel puțin nu în Cluj. Nu știu în București cum e. Dar din ceea ce văd la trupele de succes din piața alternativă românească, toți lucrează fie în producție publicitară, fie în producție muzicală și au un job adiacent. Cei mai norocoși sunt cei care și-au deschis studiouri proprii și au rămas în zona muzicală. Dar în Cluj mi se pare foarte greu să câștigi din evenimente suficient de mult încât să trăiești din asta”, Andrei Crecan, solist trupa Natif

[stextbox id=”custom”]Trupa Natif abordează genul de muzică upbeat brit-folk cu influențe alternative. Cele două albume Stories and Impressions (2012) și Strange Times (2013) și videoclipul oficial la piesa „Ea vrea” , ȋn regia lui Radu Ștefan, asigură prezența ȋn cadrul festivalurilor I.O.I. Fest, Noaptea Dependenților de Trailere, I.O.I. Fest 2012, Short’s UP, Transylvania International Music and Arts Festival, Napoca Music Event, Peninsula (2013), Barock XIII (2014), TiMAF (2012), Transilvania Music Event (2012), Student Sound Days (2013), Colours of Cluj Festival (2013) sau Photo Romania Festival (2013). Trupa a  fost distinsă și cu Premiul „Debutul Anului”, ȋn cadrul premiilor Irish and Music Pub. După o scurtă pauză ȋn 2015, Natif revine cu un sound nou, care include violoncelul, chitara electrică și tobele. (Sursă prezentare: Reactor de creație și experiment).[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu