Tablou de Adrian Ghenie, scos la licitație de Sotheby’s New York. Valoare estimativă: 1-1,5 milioane de dolari

Foto: www.sothebys.com

Un nou tablou al artistului român Adrian Ghenie va fi scos la licitație în data de 18 mai prin Casa de Licitație Sotheby’s, în cadrul evenimentului Contemporary Art Evening Auction din New York.

Lucrarea din 2011, intitulată „The Second Presentation Room”, este estimată la prețul de 1-1.5 milioane de dolari și a fost achiziționată de actualul ei proprietar prin intermediul Pace Gallery din New York.

Sursa directă pe are o folosește Adrian Ghenie în lucrarea lui este instalația constructivistă Kabinett der Abstrakten a artistului rus El Lissitzky, concepută în anul 1928 pentru Landesmuseum din Hanovra. Constructivismul, mișcare artistică a începutului de secol XX, respingea autonomia artei și cultiva o metodă de gândire care îmbina arta cu funcționalitatea industrială.  

„În Copilăria lui Adrian Ghenie, România era condusă de Nicolae Ceaușescu și de regimul său tiranic comunist, o perioadă foarte opresivă și tulbure din punct de vedere politic care în mod semnificativ stă la baza creației artistului. The Second Presentation Room dezvăluie istoria personală a lui Ghenie prin intermediul referinței estetice la amintirile senzoriale accentuate din copilărie, caracterizate de texturile de suprafață, murdare și neîngrijite, din garajul și pivnița tatălui său, de acoperișul și grădina bunicii sale, sau de garajul fratelui său plin de lucruri dezintegrate.

Ghenie concepe lucrarea sa pe baza unor realități anterioare, îmbinând atât istoriile ‘publice’ cât și cele ‘private’ pentru ca apoi să distorsioneze aceste realități prin lentila propriei sale imaginații fictive. Concepută de artist prin tactica proprie a deformării, se simte o tensiune palpabilă în prezenta lucrare între real și imaginar. Ghenie articulează această dihotomie prin deversări oscilante de reprezentare și abstragere propunând o narațiune care revizuiește și chiar fabrică ceea ce considerăm a fi real”, se precizează în textul de prezentare a lucrării.

Prezente în licitație vor fi și lucrări ale unor artiști precum Jean-Michel Basquiat, Roy Lichtenstein, Agnes Martin, Rudolf Stingel, Robert Rauschenberg, Andy Warhol sau Mark Grotjahn.

Citiți și:

Cele mai recente lucrări ale artistului Adrian Ghenie, în expoziție personală la Pace Gallery din New York

Adrian Ghenie, starul licitațiilor de artă în 2016?„Oricum – Bravo, Adi!”

Postaţi un comentariu