Tablou de Adrian Ghenie, scos la licitație de Sotheby’s Londra. Valoare estimativă: peste 3 milioane de euro

Foto: www.sothebys.com

O nouă lucrare a artistului român Adrian Ghenie, cu o valoare estimativă cuprinsă între două și 3,5 milioane de euro, va fi licitată la Londra săptămâna viitoare în cadrul evenimentului Contemporary Art Evening Auction organizat de Casa de Licitații Sotheby’s. În luna februarie a anului 2016, Casa de licitații Sotheby’s anunța că o lucrare a românului fusese achiziționată cu patru milioane de euro („The Sunflowers in 1937”) pentru ca în luna octombrie Casa de Licitații Christie’s să anunțe că una dintre picturile lui Adrian Ghenie a fost cumpărată cu peste opt milioane de euro („Nickelodeon”).

„Self Portrait as Charles Darwin”, licitată în 8 martie, la Londra, este o lucrare realizată de artistul român în 2011 și a fost achiziționată de proprietarul ei actual, în același an, prin intermediul galeriei de artă Haunch of Venison din Londra.

Potrivit catalogului licitației, Self-Portrait as Charles Darwin reprezintă un moment important în cariera artistului, fiind prima exemplificare a lui Charles Darwin din seria de auto-portrete realizate sub semnul figurii părintelui biologiei moderne.

„La o privire atentă a lucrării se poate vedea că artistul, reprezentat într-un fotoliu în mijlocul studioului său, poartă de fapt o mască: în acest caz Ghenie poartă chipul lui Darwin […]. Aproape în același fel în care Francis Bacon își folosește chipul în melanj cu prietenii și iubiții lui, sau cu imagini preluate din cărți, ziare sau filme, Ghenie folosește un proces artistic editorial similar. Rezultatul este un palimpsest stratificat vizual și metaforic care cuprinde un număr mare de aluzii la artă, istorie, știință și subiectivitate”, se precizează în catalogul licitației.

Lucrarea prefațează și se alătură altor două remarcabile lucrări realizate de Adrian Ghenie, în 2012, respectiv 2013, Self Portrait as Charles Darwin 3 de la Centro de Arte Contemporáneo de Málaga (CAC) și The Death of Charles Darwin.

Alături de Ghenie, la licitația din 8 martie, de la  Sotheby’s Londra, vor fi prezentate lucrări a peste 60 de artiști contemporani precum Gerhard Richter, Jean Dubuffet, Georg Baselitz, sau Jean-Michel Basquiat.

Adrian Ghenie, absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj și cel mai bine vândut pictor român contemporan, a reprezentat în 2015 România la ediția 56 a Expoziției Internaționale de Artă-Bienala de la Veneția, desfășurată între 9 mai și 22 noiembrie, cu proiectul Darwin’s Room, propunând o cale interpretativă a noţiunii de supravieţuire și cercetând lectura teoriei evoluţionismului biologic și modalităţile în care a fost deformat pentru a transforma societatea.

 

Postaţi un comentariu