Studio de operă înfiinţat în premieră naţională la Cluj pentru descoperirea talentelor

Studioul de operă Viva Vox le va oferi ocazia soliştilor talentaţi să evolueze chiar şi pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca/Foto: Dan Bodea

Un studio de operă care să vină în ajutorul muzicienilor talentaţi dar care au rămas, dintr-un motiv sau altul, în afara sistemului, este cea mai nouă iniţiativă a echipei manageriale a Festivalului Studenţesc de Operă Viva Vox.

Chiar dacă apelează la o abordare populistă, aceea de a capta şi interesul amatorilor care deţin calităţi vocale, studioul de operă Viva Vox va funcţiona ca platformă de afirmare pentru solişti. Potrivit profesorului Academiei de Muzică “Gheorghe Dima, Francisc Fuchs studioul de Operă Viva Vox nu este o iniţiativă nouă pe plan european, însă este un proiect nou pentru România. „Astfel de studiouri există în toată Europa în teatrele lirice importante şi funcţionează ca rezervă de aur a Operelor. Noi, România, suntem producători de cântăreţi, iar teatrele lirice din Europa sunt beneficiari ai muncii noastre. În România nu există un studio de Operă pentru că nu sunt fonduri şi tot din lipsa fondurilor foarte puţini absolvenţi sunt angajaţi în instituţiile lirice. De asemenea, în fiecare an la Conservator la Cluj sunt 40-50 de doritori care vor să intre în instituţia de învăţământ, însă dintre aceştia intră maxim zece. Sistemul este limitat în ceea ce priveşte numărul de locuri la admitere. Noi vrem să oferim o alternativă tuturor celor care nu reuşesc să facă parte din sistem”, a precizat Francisc Fuchs.

Astfel, studioul de Operă Viva Vox se adresează tuturor categoriilor de talente care au rămas în afara sistemului, indiferent de vârstă. Cei care se vor înscrie vor fi testaţi de un grup de specialişti şi fiecare va avea posibilitatea de a apărea pe scenă, în funcţie de talentul său individual. „Aşa cum cluburile mari de fotbal din lume au rezerve, aşa funcţionează şi operele în Europa”, a completat Francisc Fuchs cu privire la necesitatea înfiinţării unor astfel de studiouri. Basul Alin Anca sau tenorul Ştefan Pop, absolvenţi ai Academiei de Muzică Gheorghe Dima, sunt doi dintre soliştii care au activat în studiouri de operă şi care în prezent pot fi ascultaţi pe cele mai mari scene ale lumii.

150 de lei cotizaţie

Iniţiativa înfiinţării Studioului de Operă Viva Vox este una independentă, fără susţinere bugetară şi, ca urmare, persoanele care se vor înscrie vor avea de achitat o cotizaţie lunară de 150 lei. Studioul de Operă Viva Vox va funcţiona începând cu luna noiembrie şi va cuprinde câte o întâlnire săptămânală a cursanţilor cu specialişti, (regizori, scenografi, profesori), pe o perioadă de şapte luni. Repetiţiile vor avea loc pe scena din cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima, spaţiu care trebuie închiriat, conform precizării profesorului Francisc Fuchs. “La finalul fiecărei stagiuni va avea loc o vizionare a spectacolului cu reprezentanţi ai celor două opere din Cluj, care vor hotărî cine merită o carieră în domeniu. Nu putem noi impune Operei Române sau Maghiare ce să pună în scenă”, a declarat Sabin Mircea Rus, reprezentant al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu