Spectacol caritabil pentru Carol Erdos. Ajută-l să lupte pentru viață!

Actorul Carol Erdos este cel mai longeviv actor al Teatrului de Nord Satu Mare

Porţile teatrului sătmărean se deschid toamna aceasta cu un spectacol umanitar care va avea loc duminică, 15 septembrie 2013, la ora 19.00, în sala mare a Teatrului de Nord Satu Mare. Sceneta „Titanic Vals“ se va juca pentru sprijinirea celui mai longeviv actor al secției române a Teatru de Nord Satu Mare, Carol Erdos. Cunoscutul actor trece prin momente dificile, fiind diagnosticat cu o boală gravă, ce necesită o intervenție urgentă și costisitoare.

Citește și Carol Erdos – O viaţă trăită pe scenă

Apel catre iubitorii de teatru

Primul spectacol din aceasta toamnă va fi unul cu totul special deoarece sătmărenii au posibilitatea să îşi aducă aportul pentru a-l sprijini pe actorului Carol Erdos care de atâtea ori, în cei 36 de ani de activitate pe scena sătmăreană, le-a adus în suflet emoţii şi trăiri nemaipomenite. Acesta trece în acest moment prin clipe dificile, fiind diagnosticat cu o boală gravă, din cauza căreia are nevoie de o intervenţie chirugicală urgentă. Și Uniunea Artiștilor Plastici din Satu Mare s-a mobilizat organizând o licitație de tablouri donate de pictori sătmăreni. Tablourile vor fi expuse în foaierul Teatrului de Nord, iar licitația se va desfășura în pauza spectacolului.

Costul unui bilet este de 20 de lei, acestea fiind deja puse în vânzare la Agenția Teatrală. Se pot face și donaţii, generozitatea dumneavoastră putând fi nelimitată.

 

Reluarea unei piese de mare succes

Spectacolul „Titanic Vals”, de Tudor Mușătescu, în regia regizorului Andrei Mihalache își propune să reînvie burghezia românească din epoca interbelică, luându-i în deriziune condiţia şi aşezând-o în situaţii comice care să-i trădeze neajunsurile. Reacţiile tipizante din familia unui mic slujbaş sunt excelent surprinse şi valorificate comic printr-o intrigă strânsă, plină de surprize. Funcţionar conştiincios la prefectură şi om de treabă, terorizat, vexat şi ridiculizat „la sânge” de o familie tentaculară şi rapace, ridicolă până la paroxism, în frunte cu Chiriachiţa, „soacra perfectă” – Spirache îşi va savura, într-o bună zi, revanşa asupra tuturor, graţie unei moşteniri inopinate şi unei la fel de senzaţionale alegeri ca deputat. Finalul, tonic, asigură triumful lui Spirache, după o suită de scene pline de neprevăzut. Piesa de teatru este dramatizată și regizată de Andrei Mihalache, scenografia Alexandru Radu, iar distribuția este compusă din Spirache – Vasile Blaga, Dacia – Carmen Frăţilă, Chiriachiţa – Rora Demeter, Sarmisegetuza – Dorina Nemeş, Gena – Raluca Mara, Traian – Vlad Chico, Decebal – Tibor Székely, Petre Dinu – Mihai Alexandru, Stamatescu – Cosmin Domnişan, Rădulescu Nercea – Stelian Roşian, Procopiu – Sorin Oros, Vecina,  Doica – Gabriela Dorgai.

[stextbox id=”custom” caption=”Cel mai longeviv actor sătmarean”]Carol Erdos (62 ani) s-a născut în anul 1951 în oraşul Petrila, Judeţul Hunedoara, şi a început să activeze pe scenă din fragedă pruncie, îndrăgind-o şi dedicându-şi toată viaţa publicului. Pentru o perioadă a fost portar la Teatru din Petroşani de unde regizorul Ioan Olteanu l-a luat, învăţându-l tainele actoriceşti. În anul 1977  a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie din Bucureşti, actuala Universitate Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie „Ion Luca Caragiale“. În acelaşi an a ajuns şi la Satu Mare, unde şi-a întemeiat o familie, rămânând fidel Teatrului de Nord Satu Mare timp de 36 de ani. De asemenea, actorul Carol Erdos este profesor la Şcoala de Arte Satu Mare, unde predă actorie, împărtăşind frumuseţea meseriei sale tinerilor sătmăreni. Între anii 1982-1984, la doar 30 de ani, a fost cel mai tânăr director artistic din ţară, iar între anii 1994-2000 a fost director adjunct al Teatrului de Nord Satu Mare. A jucat alături de actori precum Ion Tifor, Viorica Tifor, Cazimir Tănase, Miron Constantin, Alexandru Miţea, Marcel Mirea şi mulţi alţii. A colaborat cu mulţi regizori în decursul carierei, printre care Hagi Culea, Petre Lupu, Victor Tudor Popa şi Alexander Hausvater. În pofida vârstei înaintate pe care o are, actorul este un om cu sufletul mereu tânăr, care iubeşte să îşi desfăşoare activitatea pe lângă tinerii actori care joacă, alături de el, pe scena Teatrului de Nord Satu Mare.[/stextbox]

Spectacolul umanitar va avea loc duminică, 15 septembrie, de la ora 19.00

Spectacolul umanitar va avea loc duminică, 15 septembrie, de la ora 19.00Citește și Carol Erdos – O viaţă trăită pe scenă

Distribuie:

Postaţi un comentariu