Spațiul cultural Reactor organizează cursuri de actorie și scriere creativă

Spațiul cultural Reactor propune, începând cu data de 23 martie, în fiecare luni de la ora 19.00, o serie de ateliere susținute de actorii Doru Mihai Taloș și Oana Mardare, alături de regizorul Leta Popescu.

„Atelierele de actorie vor avea loc sub forma unor cursuri de tip laborator și au ca scop dezvoltarea unor calități precum creativitatea, atenția, spontaneitatea și încrederea. Vom folosi teatrul ca instrument de formare și dezvoltare. Nu trebuie să îți dorești să fii actor, ci să fii activ, antrenat, alert, conștient, încrezător și vesel. Adică reactor”, se precizează în comunicatul trasnmis presei.

Cursul este structurat pe zece ședințe și o ședință de probă (în 23 martie de la ora 19.00), în decursul cărora vor fi atinse următoarele teme: Atenția, Încrederea, Curajul, Spontaneitatea, Creativitatea, Ritmul, Memoria, Dicția, Lucrul în echipă, Prezentare. Finalitatea cursului va fi o prezentare deschisă unui public prietenos.

[stextbox id=”custom”]

Atelierele vor fi susținute de:

LETA POPESCU, regizor și membru fondator RECIPROCA, asociație culturală și de responsabilizare civică. Masterandă la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj, Leta a lucrat până acum în zona independentă, realizând spectacolele Parallel (co-regizat cu Ferenc Sinkó) și Ghinga (co-regizat cu Valentina Gabor și Andrada Lazăr) la Fabica de Pensule, Poker, 9 din 10 la Reactor de creație și experiment și Happy Family in Budapest în colaborare cu compania K2, în Budapesta. A fost asistentă de regie la patru spectacole din stagiunea curentă a Teatrului Național Cluj: Mein Kampf și Sînziana și Pepelea în regia lui Alexandru Dabija, Steaua fără nume, în regia lui Alexa Visarion și Clovni Extratereștri în regia lui Eli Simon. Ocazional, Leta ține workshopuri de actorie în școli, licee și în alte cadre organizate (Cluj, București, Caracal, Brașov) și coordonează proiecte în cadrul Asociației Reciproca.

OANA MARDARE,  actriță și membru fondator al spațiului REACTOR. A absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj, secția Arta Actorului în anul 2009. După o colaborare scurtă cu Teatrul I. D. Sârbu din Petroșani (2010), a decis să își continue studiile în afara țării. Atrasă de metoda de lucru a profesorului Jacques Lecoq, a absolvit Școala Internațională de Teatru ESTUDIS din Barcelona, un ambient deschis și multicultural unde aprofundează metoda pedagogică lecoquiană. În 2013 a revinit în Cluj unde a fondat, alături de Doru Taloș, spațiul cultural alternativ Reactor de creație și experiment – un spațiu dedicate promovării și dezvoltării tinerilor artiști. Acolo joacă în spectacolele „Așteptând-o pe Alice”, „9 din 10” și „În 4D”, precum și la Fabrica de Pensule în spectacolul „Ghinga”.

DORU TALOȘ, actor și membru fondator al spațiului REACTOR. A absolvit Facultatea de Teatru si Televiziune, sectia Arta Actorului, Cluj Napoca, în 2009. Încă din timpul facultății e atras de spațiile neconvenționale și de teatrul neinstituționalizat. După o scurtă colaborare cu teatrul Dramatic I.D. Sârbu în 2010, a hotărât să își continue studiile în Barcelona. Acolo a urmat cursurile Școlii Internaționale de Teatru Estudis Berty Tovias, școală în care a descoperit metoda pedagogică a maestrului francez Jacques Lecoq. Într-un oraș multicultural a luat primul contact cu sistemul de teatru independent, prin producțiile companiei 45Tallers (Atelier45) – Elevador și Așteptând-o pe Alice. Din decembrie 2013 revine in Cluj, unde inițiază proiectul Reactor de creație și experiment și unde joacă în spectacolele „9 din 10”, „Poker”, „In 4D”, „Provizoriu”.

[/stextbox]

Prețul cursului este de 350 lei, iar taxa se poate achita în trei tranșe.

Write-out session

Curs de scriere creativă 

De asemenea, luni, 23 martie, de la ora 17.00, tot la Reactor de creați și experiment se dă startul, cu o întâlnire gratuită, de probă, unor ședințe săptămânale de write-out session. „Am aflat în timp că unul dintre cele mai importante condiții ale unui scris constant este un mediu potrivit, cu oameni care îți împărtășesc interesul și te ajută să crești. Nu trebuie să vrei să fii Hemingway, doar să ai o dorință puternică de a te exprima într-un mod creativ. Vom învăța împreună să ne adunăm gândurile și să le transformăm în cuvinte, să privim cu atenție în jur și în oglindă, să ne asumăm roluri și să ne folosim imaginația. Pentru noi, scrisul e un mod de comunicare cu ceilalți și cu noi înșine, e terapie și joacă și generator de empatie”, transmit organizatorii cursului.

Întâlnirile săptămânale următoare se vor desfășura în fiecare luni, de la ora 19.00, la Reactor de creație și experiment și vor fi urmate de lecturi publice semestriale. Costul unei ședințe este de 25 lei.Înscrieri și detalii: 0748.940.531 sau spatiureactor@gmail.com

[stextbox id=”custom”]ANA CUCU POPESCU, absolventă a secţiei Teatrologie din cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune şi a masteratului de Dramaturgie-Filmologie din cadrul aceleiaşi facultăţi, este în prezent doctorand în teatru şi activează ca damaturg atât în mediul independent, cât şi în teatrul de stat. Printre cele mai notabile colaborări din ultima perioadă se numără cea cu Leta Popescu la spectacolul 9 din 10, găzduit de Reactor de creaţie şi experiment şi cea cu Alexandru Dabija la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu. Pe lângă spectacolele menţionate, Ana Cucu Popescu a scris numeroase texte de teatru şi adaptări pentru scenă adresate atât adulţilor, cât şi celor mici, unele dintre ele fiind montate în trecut sau prezentate sub formă de spectacole lectură.

ALEXA BĂCANU, absolventă de Teatrologie la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul UBB Cluj-Napoca. Între 2008-2011, ocupă funcţia de secretar şef de redacţie al trimestrialului de cultură Man.In.Fest, în care publică cronici de teatru şi film, reportaje, interviuri şi piese de teatru. Publică piese de teatru în volumele „Studii de teatru şi film: Piese şi scenarii 2008-2009” şi „Studii de teatru şi film: Piese de teatru 2009-2010”, editura Limes. Multe dintre aceste texte au beneficiat de puneri în scenă sau spectacole lectură. Cea mai recentă colaborare este cea cu regizorul Ovidiu Caița la spectacolul În 4D, producție a Reactor de creație ș experiment.[/stextbox]

Ambele ateliere au loc în cadrul REACTIVAREA – 1 an de REACTOR.

Distribuie:

Postaţi un comentariu