SISAF 2018 Din curtea școlii, pe zidurile instituțiilor și în centrul istoric. Arta stradală cuprinde orașul Sibiu

Lucrare realizată de Paula Duță&Orion/Foto: Cristina Beligăr

Revitalizarea spațiului urban prin artă, aceasta a fost premisa de la care a debutat în 2015 prima ediție a Sibiu International Street Art Festival (SISAF). De la an, la an, numărul metrilor pătrați de pereți puși la dispoziția artiștilor a crescut, la fel și interesul autorităților și a sibienilor față de fenomenul de street art. Pereții a 16 școli și licee din Sibiu au devenit de nerecunoscut în patru ani, ceea ce a creat un important avantaj în „lupta” pe care organizatorii festivalului o duc în fiecare an cu autoritățile locale în vederea obținerii avizelor necesare pictării pereților din oraș. Ca urmare, pe lângă alte șase școli pictate, anul acesta festivalul s-a extins și în centrul istoric al Sibiului și pe calcanele unor instituții precum Sala Transilvania și Casa de Cultură a Studenților. De asemenea, o centrală termică urmează să fie pictată în întregime și mai multe transformatoare electrice au fost revitalizate tot prin culoare.

Lucrare pe centrală termică în curs de realizare. Lost Optics+Pren/Foto: Cristina Beligăr

După ce în 2016 au inaugurat Primul Tur de Artă Stradală din România, anul acesta organizatorii SISAF au continuat tradiția la finalul festivalului și le-au oferit sibienilor și turiștilor interesați o cursă specială spre principalele lucrări realizate sau aflate în curs de finalizare din festival. Programat inițial pe bicicletă, din cauza vremii deloc favorabile plimbării, turul a fost realizat cu un autobuz al companiei de transport public Tursib, care în premieră la SISAF 2018 a fost pictat de artistul Bogdan Cazacincu. Ocupat în totalitate, timp de trei ore, autobuzul a oprit în mai multe „stații” din apropierea școlilor și a instituțiilor pictate de artiști.

Foto: Cristina Beligăr

Pandele (Sweet Damge Crew)/Foto: Cristina Beligăr

Mărturisind că ploaia se joacă cu emoțiile lui, Pandele, unul dintre artiștii din echipa Sweet Damage Crew, ne-a întâmpinat cu câteva explicații legate de lucrarea Preparing my goodbye wave pe care ar urma să o finalizeze în zilele următoare. „Ce fac eu aici este de fapt natură statică. Sunt interesat de suprarealism, dar într-o estetică nouă. Este o compoziție deschisă, adică nu are neapărat un centru de interes. Este pur și simplu un pretext de joacă pentru cei care au chef să se adâncească în idei”, a spus artistul, adăugând că Sibiul s-a transformat într-un treasure hunt urban în care găsești tot felul de splendori.

Detaliu lucrare Pandele&Recis (Sweet Damage Crew)/Foto: Cristina Beligăr

 „Am avut în acest an 34 de artiști, care au pictat în total 2.200 de metri pătrați de pereți. De asemenea, am putut intra în zona istorică și am pictat un punct de transformare de la uzina electrică. Este un pas important pentru că zona istorică fiind protejată, a picta o lucrare acolo necesită multe avize și aprobări pe care de data aceasta le-am obținut. Nu m-au mai scos afară când am mers să le arăt schița cu ceea ce ne dorim să facem și, cumva, am trecut peste orice obstacole. Am avut mare ajutor, prin lobby-ul pe care l-au făcut și din partea societății Electrica. Sunt multe clădiri care stau să cadă și noi am venit cu propunerea să le reabilităm. Am respectat și cromatica zonei, am adaptat desenul spațiului și până la urmă nimeni nu a mai avut nimic de spus. În primul an nu credeam că vom mai prinde următoarea ediție. Am avut niște situații din care nu am crezut că vom mai ieși. Dificultăți însă vor fi întotdeauna și nu neapărat ce țin de autoritatea finanțatoare. Întâmpinăm probleme și în cazul unor locatari care nu vor să le pictăm fațadele blocurilor, mai avem câteodată probleme la Departamentul de Urbanism al Primăriei și așa mai departe”, a precizat Andrei Oltean, președinte al Asociației ART Factory Transilvania.

IMG_3591 IMG_3604 IMG_3616 (1) IMG_3622 img_9746 img_9774 img_9800 img_9803 img_9806 (2)
<
>
Detaliu lucrare Pandele (Sweet Damage Crew)

Artiștii s-au lăsat inspirați de tema Can you feel?, sugerată de organizatori, dar au creat lucrări în stil și viziune proprie. „Artiștii sunt niște genii. Probleme apar dacă nu știm cum să comunicăm. Dar atâta timp cât înțelegem că sunt nemuritori prin arta lor, atunci nu vor apărea discuții”, a mai spus Andrei Oltean. Potrivit acestuia, peste 160 de lucrări au fost jurizate în urma call-ului pe care asociația l-a făcut în urmă cu câteva luni.

Anul acesta, alături de artiștii români din festival au fost invitați și artiștii străini Dinho Bento (Brazilia), Kirill Stefanov (Rusia) și Wasp Elder (Anglia).

Finanțarea pe care a obținut-o Asociația ART Factory Transilvania din partea Primăriei Sibiu a fost în acest an de 150.000 de lei. Restul fondurilor au fost obținute prin parteneriate și sponsorizări.

„Este greu să obținem sponsorizări având în vedere că SISAF este un festival atipic. Nu vin 100.000 de oameni în trei zile ca la Untold, sau la Electric Castle și, ca urmare, sponsorii sunt mai reticenți. Dar este foarte mult loc să continuăm festivalul. În edițiile următoare vom încerca să reabilităm unele lucrări sau să le înlocuim pe altele. Arta este mereu în schimbare, își schimbă dinamica și nu cred că este cazul să păstrăm pentru totdeauna lucrările realizate. Anul acesta am găsit pereți foarte vizibili, la stradă, am încercat să ieșim puțin din curtea școlii deși nu vrem să renunțăm la această idee. Până la urmă, școlile reprezintă particularitatea festivalului”, a mai precizat Andrei Oltean pentru Transilvania Reporter.

Lucrare în curs de realizare, Ortaku/Foto: Cristina Beligăr

Cage&Taci (Sweet Damage Crew)/Foto: Cristina Beligăr

Președintele asociației care organizează de patru ani festivalul de street art de la Sibiu și-ar dori ca lucrurile în România să avanseze mult mai repede în ceea ce privește disponibilitatea unor administrații locale de a da frâu liber artiștilor să se manifeste în spațiul public.

„Street art-ul este un fenomen. Am putea mult mai bine să resuscităm prin artă țara asta dacă am fi lăsați să o facem. Cluj-Napoca vedem că vine din urmă cu un proiect similar cu al nostru, avem semnale și de la Alba Iulia că ar fi interesați să dea mai multă culoare orașului, la fel și de la Oradea și, cine știe, poate regiunea se transformă într-un pol al artei stradale. Poate gândim împreună anumite teme, poate aducem împreună artiști tot mai mari. Ceea ce pot eu să recomand este să îl convingeți pe primarul vostru să rezoneze cu un astfel de proiect”, a adăugat Andrei Oltean.

La Cluj-Napoca, proiectul Artă în curtea școlii a fost declarat câștigător în programul de bugetare participativă și urmează să fie implementat anul acesta în trei școli din oraș. Urmând modelul SISAF, proiectul presupune realizarea, până la începerea noului an școlar, a unor murale pe pereții din curtea școlilor din trei cartiere clujene.

[stextbox id=’custom’]

ARTIȘTII SISAF 2018

LINE-UP

Alin Trif, Cage – Sweet Damage Crew, Cazacincu Bogdan, Dinho Bento (Brazilia), Florin Radu Spoitoru, Irina – Graffete, John.S, Kirill Stefanov (Rusia), Luchian, Maria Bălan, Mircea Popescu, Optics Crew – Lost.Optics și Pren, Ortaku, Otto Constantin, Pandele – Sweet Damage Crew, Paula Duță, Pisica Pătrată, Recis – Sweet Damage Crew, Robert Obert, Robert Roca, Roxie Netea, Scutaru Cristian, Taci – Sweet Damage Crew, The Orion, Vonbutch, Wasp Elder (Anglia). SISAF 2018 s-a desfășurat în perioada 2-8 iulie. Mai multe detalii despre această ediție puteți afla de pe site-ul oficial.

[/stextbox]

Citiți și:

În Sibiu nu toate blocurile sunt gri: Fosta Capitală Culturală Europeană are primul tur de artă stradală din România

Noi lucrări impresionante de artă stradală colorează pereții școlilor din Sibiu: „Vrem să vopsim toată România”

Distribuie:

Postaţi un comentariu