Se deschide Muzeul Iluziilor la Cinema Dacia din Mănăștur. Realitate, închipuire sau neștiință?

Foto: Dan Bodea

Un pat cu peste 2000 de cuie pe care, chiar dacă pare imposibil, putem să ne odihnim liniștiți, o cameră cu oglinzi unde vom scăpa de toate complexele, sau un instrument muzical la care vom putea cânta fără să îl atingem sunt doar câteva dintre lucrurile pe care clujenii vor avea ocazia să le testeze la sfârșitul săptămânii în primul Muzeu al Iluziilor deschis vreodată în Transilvania. Începând de vineri, 28 iulie, Muzeul Iluziilor va putea fi vizitat până în data de 6 august, la Cinema Dacia din cartierul clujean Mănăștur. 

Conceptul este unul unic în România și are un caracter educațional și interactiv ceea ce înseamnă că vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează iluziile prin contactul direct cu cele peste 100 de obiecte prezentate, dar și prin explicațiile unor ghizi, care vor oferi detalii despre mecanismele lor de funcționare și vor face demonstrații live.

Foto: Dan Bodea

Potrivit lui Adrian Filpișan, coordonator as proiectului și reprezentant al Asociației Astronomice Pluto, Muzeul Iluziilor este un proiect mobil și își propune să ajungă în toate marile orașe ale României. Deși este o premieră pentru țara noastră, conceptul de Muzeu al Iluziilor este unul popular în multe dintre marile orașe ale lumii, care au astfel de muzee interactive permanente: Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg sunt doar câteva exemple de metropole cu tradiție în acest sens. Ceea ce diferențiază Muzeul Iluziilor din România de celelalte muzee este mobilitatea.

„Vrem să ajungem în cât mai multe orașe, chiar și în mediul rural pentru a promova știința, alături de trăsături umane esențiale precum simțire, voință și gândire. Sigur, în spatele Muzeului Iluziilor se află tot știința. De fapt iluzia este o neștiință. Ceea ce ne dorim este ca prin divertisment să provocăm imaginația publicului. Sunt multe iluzii optice, într-adevăr, dar sunt și fenomene fizice care creează iluzii cum ar fi apa care levitează și care în loc să coboare, urcă. Generația tânără trebuie să se obișnuiască să gândească”, a declarat Adrian Filpișan pentru Transilvania Reporter.

Foto: Dan Bodea

Astfel, timp de o oră, inițiatorii Muzeului Iluziilor vor încerca să redefinească muzeul clasic. În Muzeul Iluziilor ți se spune încă de la început că poți să atingi obiectele, partea de interactivitate fiind cea mai importantă.

„Va exisa un număr de levitație și un pat cu peste 2000 de cuie pe care dacă ne așezăm nu simțim nimic. Vom aduce 50 de tablouri interactive, fiecare cu câte o ghidușie care trebuie redefinită și vrem să determinăm publicul să vadă dincolo de aparențe. Sunt persoane care parcurg 50 de tablouri în două minute. Nu au exercițiul de a sta în fața unui tablou, nu știu să păstreze distanța față de un tablou. Casele de astăzi nu mai au camerele pline de tablouri, nu mai au aceleași proporții. Noi vom încerca să schimbăm puțin gândirea celor care vor intra în acest muzeu”, mai declară Adrian Filpișan.

Cu pornire din foaierul Cinematografului Dacia, Muzeul Iluziilor își va conduce vizitatorii prin trei mari capitole, fiecare dintre ele destinat unui alt tip de iluzii. Atmosfera va fi și ea una special creată pentru ca efectul să fie maxim. Astfel, zona oglinzilor deformate este locul unde cei mici se vor distra și vor deveni, pentru câteva minute, subțiri ca o sfoară sau rotunzi ca un balon, vor avea burta până la nas sau vor deveni pitici. Iluziile optice vor avea și ele o zonă dedicată: tablouri originale, unele de mari dimensiuni, vor provoca voința și inteligența celor care vor încerca să rezolve misterele din spatele lor. Toate imaginile sunt dotate cu instrumente de măsurat, cu ajutorul cărora vizitatorii vor încerca să înțeleagă cum funcționează iluziile. A treia sală este dedicată obiectelor care le vor oferi vizitatorilor experiențe unice: aici, vizitatorii vor putea înțelege cum funcționează hologramele, vor experimenta vertijul într-un tunel lung de șase metri, vor încerca să descifreze mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să își încerce talentele muzicale la un theremin, primul instrument muzical electronic.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

O mare parte dintre obiectele prezente în muzeu sunt realizate de membrii asociației, restul sunt achiziționate. Numărul exponatelor crește de la o expoziție la alta pentru ca publicul să găsească o varietate cât mai mare de obiecte de care să se bucure. În ceea ce privește costul unui tur al muzeului, acesta este de 13 lei.

„Ne spunea cineva că în Cluj biletele la evenimente ori sunt prea scumpe, ori se termină prea repede. Ei bine, la noi nu va fi cazul. Dacă există cazuri sociale, oferim gratuitate în muzeu. Vom avea și grupuri din Pata Rât care se vor bucura de surprizele pe care le pregătim”, recomandă Adrian Filpișan.

După Cluj-Napoca, Muzeul Iluziilor va putea fi vizitat în orașe precum Brașov, Buzău și Timișoara.

Muzeul va putea fi vizitat pe bază de rezervare, la contact@muzeuliluziilor.ro sau numărul de telefon 0726519941. Durata unei vizite este de 50 de minute, iar prețul unui bilet este de 13 lei. Cinema Dacia se află pe strada Bucegi, la numărul 11. Până, miercuri, 26 iulie, peste 1000 de persoane erau înscrise pe lista de rezervare. Muzeul Iluziilor este un proiect al Asociației Astronomice Pluto.

„Noi ne-am dorit mult să creăm un loc în care participanții de orice vârstă să poată învăța prin joacă și interacțiunea directă cu exponatele. Proiectul e, în primul rând, unul educativ și neconvențional. Cred că fiecare familie, fiecare copil și fiecare persoană trebuie să intre măcar o dată într-un Muzeu al Iluziilor”, Adrian Filpișan, inițiator Muzeul Iluziilor

Distribuie:

Postaţi un comentariu