Schimbare de paradigmă la Filarmonica din Cluj: Mai multă muzică actuală în viitoarea stagiune

Foto: Dan Bodea

Filarmonica de Stat Transilvania a marcat luni, 19 iunie, sfârșitul stagiunii 2016-2017 printr-o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentat programul stagiunii viitoare, dar și o parte dintre realizările stagiunii trecute.

„Din punctul meu de vedere, principala realizare a stagiunii actuale a fost faptul că filarmonica are un dirijor pe termen lung, în persoana lui Gabriel Bebeșelea. A fost o stagiune grea, cu câteva sincope care se întâmplă de obicei în mod neașteptat în lumea artistică. De aceea sperăm ca programul viitoarei stagiuni pe care îl avem deja finalizat, să nu treacă prin modificări majore”, a spus directorul filarmonicii clujene, Marius Tabacu.

Ultimul concert al actualei stagiuni va avea loc vineri, 23 iunie, fiind precedat în data de 22 iunie de o nouă ediție a evenimentului Stories First, Music After (ora 18.30), la Librăria Cărturești din Iulius Mall. Invitați de această dată vor fi Robert Levin, pianist, muzicolog, Gabriel Bebeşelea, dirijor și Cornel Ţăranu, compozitor.

„Am vrut foarte mult să mă axez pe Enescu în acest ultim concert pentru că am considerat că este important să aducem în fața publicului cât mai multă muzică românească. De altfel, în stagiunea viitoare vom asculta foarte multă muzică românească actuală. Ineditul din concertul de vineri constă în faptul că lucrarea de deschidere este o piesă scrisă de Enescu pe când avea 18 ani și care a fost uitată până nu demult. La un moment dat, manuscrisul a apărut în patrimoniul Muzeului Enescu și am reușit să o descopăr datorită maestrului Cornel Țăranu. Astfel, lucrarea va avea prima audiție modernă la Cluj. Un alt punct important al programului de vineri este un concert compus pentru solistul Robert Levin, unul dintre cei mai mari pianiști la ora actuală. Este o lucrare tipic americană în care se îmbină componenta muzicii de jazz, a muzicii rock, cu muzica zilelor noastre. Acest concert îl consider un eveniment istoric. Concertul de vineri se va încheia cu prima simfonie scrisă de Enescu”, a precizat dirijorul Gabriel Bebeșelea.

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”/Foto: Marmo (MarmotA Photography)

În ceea ce privește stagiunea viitoare, echipa filarmonicii clujene a încercat să creeze o stagiune în care toate concertele să fie interconectate. Va fi o stagiune a câștigătorilor de premii la concursuri internaționale, au transmis reprezentanții filarmonicii.

„Daniel Petrică Ciobanu, Sayaka Shoji, Mihai Ritivoiu și Eduard Kunz vor fi doar o parte dintre soliștii care vor susține concerte la Cluj pe scena Filarmonicii. De asemenea, în data de 15 iunie 2018, vom avea pe scenă un spectacol inedit care va implica doi soliști, un violonist și violoncelist, care se vor dirija reciproc. Va fi experiență nouă pentru orchestra noastră dar și pentru public”, a precizat secretarul muzical al Filarmonicii de Stat Transilvania, Oana Andreica, dezvăluind câteva dintre punctele cheie ale stagiunii 2017-2018. În acest an, publicul are ocazia să consulte deja programul stagiunii viitoare și să descopere invitații și concertele programate până în luna iunie a anului viitor. 

În perioada 13-28 octombrie 2017 va avea loc și o nouă ediție a Festivalului Toamna Muzicală Clujeană, eveniment care, potrivit directorului Marius Tabacu, în acest an nu a primit finanțare de la Asociația Fondului Cultural Național (AFCN).

„Este o premieră tristă pe care nu o înțeleg. De altfel, nici Academia de Muzică nu a primit finanțare de la AFCN. În consecință, suntem cu 75.000 de lei mai săraci, dar atâta vreme cât sunt pe scaunul de manager, acest festival nu va dispărea”, a spus Marius Tabacu.

Potrivit dirijorului Gabriel Bebeșelea, în stagiunea viitoare, filarmonica din Cluj își va schimba paradigma tradițională de uvertură, concert, simfonie. „Îmi doresc să ajungem la performanța orchestrelor din străinătate pentru care muzica nouă nu este ceva ieșit din comun. Pentru asta trebuie să aducem muzică nouă bună, ceea ce cred că am reușit pentru stagiunea viitoare. Este vorba de muzică scrisă astăzi. Trebuie să trăim în zilele noastre, atât ca artiști, cât și ca filarmonică. Desigur, Ceaikovski, Brahms, Enescu, vor fi interpretați în aceeași mare măsură, dar trebuie să ajungem să nu ni se mai pară nefiresc faptul că facem și muzică scrisă astăzi”, a spus dirijorul Gabriel Bebeșelea, completând că în luna noiembrie, la invitația ICR Viena, orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania va fi prima orchestră din România care va concerta în sala de aur a Musikverein, din Viena, unde vor fi interpretate și lucrările lui George Enescu.  

Citiți și:

„Evadare” pe acorduri de Vivaldi la Penitenciarul Gherla: Filarmonica din Cluj a cântat în fața a 53 de deținuți

Reprezentanții filarmonicii clujene au mai precizat că vor continua în stagiunea viitoare proiectele sociale, dar și colaborările cu festivaluri precum TIFF sau alți organizatori de evenimente. La începutul lunii mai, anul acesta, 15 muzicieni ai orchestrei Filarmonicii din Cluj au cântat în fața deținuților de la Penitenciarul de maximă siguranță Gherla ca un prim pas în direcția proiectelor sociale menite să demonstreze că muzica aparține tuturor, indiferent de categoria socială din care facem parte şi independent de spaţiul în care ea este interpretată. De asemenea, un concert special a fost oferit de muzicienii filarmonicii clujene la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde în cadrul evenimentului Weekend la Castel (Castelul Banffy din Bonțida) au acompaniament live filmul Metropolis. 

„Suntem întrebați de multe ori de ce nu cântăm în spații neconvenționale. După părerea mea, un concert trebuie să aibă loc în sala de concerte. Dar asta nu exclude faptul că trebuie din când în când să ieșim din sală, ceea ce implică însă multe costuri. Din păcate, condițiile tehnice de care dispun organizatorii de evenimente nu sunt la cel mai înalt nivel acustic și de aceea există uneori rețineri din partea noastră să cântăm în alte spații decât sala de concerte. Până la urmă, timp de zece ani am cântat în spațiul «neconvențional» al Casei de Cultură a Studenților ”, a spus Marius Tabacu.

Filarmonica de Stat Transilvania are 194 de angajați și, în prezent, concertele orchestrei au loc în Sala Auditorium Maximum de pe strada Mihail Kogălniceanu. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu