Șase expoziții de artă contemporană își așteaptă vizitatorii la Fabrica de Pensule

Foto: Dan Bodea

Șase vernisaje, în șase spații expoziționale au avut loc joi seara la Fabrica de Pensule din Cluj reunind atât lucrările unor artiști români, cât și cele ale artiștilor Matthias Weischer și Robert Bosisio.

Astfel, au avut loc vernisaje în galeriile Spațiu Intact, Sabot, Bazis, :BARIL, Nano și în atelierul artistei Irina Dumitrașcu Mărginean.

 „A fost un efort mare din partea noastră să îl aducem pe Matthias Weischer și pe Robert Bosisio la Cluj”, a declarat Florin Ștefan, directorul Spațiu Intact, în deschiderea expoziției. Potrivit comunicatului transmis presei Matthias Weischer a intrat în atenția internațională la începutul anilor 2000, ca membru al Școlii de la Leipzig – creditată pentru contribuția majoră la renașterea picturii figurative, spune criticul de artă britanic Jane Neal. Născut în 1973,  Weischer trăiește și pictează la Leipzig, iar lucrările sale au putut sau pot fi văzute în galerii și muzee precum Muzeul Municipal din Haga (Olanda), Centrul de Artă Contemporană din Malaga (Spania), Muzeul de Artă din Ponce (Puerto Rico), Centrul Pompidou din Paris (Franța), Centrul de Artă Contemporană Luigi Pecci din Prato (Italia) sau Galeriile Rudolfinum din Praga (Cehia). Artistul Robert Bosisio pictează în atelierele sale din Trodena (Italia) și Berlin. La Cluj, Robert Bosisio a mai expus în 2010 la Muzeul de Artă.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Galeria Sabot a găzduit expoziția ’’Naked and drawing with a compass’’, a treia expoziție personală a artistului Radu Comșa, (născut la Sibiu în 1975, trăiește și lucrează la Cluj-Napoca). Expoziția continuă un proiect început în 2015 în Indonezia, în care artistul explorează limitele picturii prin interpretarea unor tehnici străvechi de colorare a pânzei (batik) și rediscută rolul pe care culoarea și compoziția îl au în pictura abstractă contemporană.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În Spațiul de artă contemporană Bazis artista Enikő Kovács a expus instalația site-specific ‘’Ascent’’.  Realizarea acestei expoziții este, în fapt, materializarea premiului pe care Galeria Bazis l-a acordat anul trecut tinerei artiste în cadrul Expo Maraton, un eveniment organizat de Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La galeria :BARIL a avut loc expoziția ‘’I Am What I Am’’ a grupului Radio Tern, un artist collective înființat în 2012, care are în componența sa variabilă scriitori  și artiști vizuali. Proiect colateral între alte proiecte colaterale ale celor implicaţi, Radio Tern utilizează o retorică timidă, dar profundă şi o estetică a sportivității. Grupul se află la a doua expoziție în galeria :BARIL, după cea din 2012 care a avut accent performativ. „Această expoziție este o revenire într-o formulă complet diferită. Este gândită în jurul dublului, a multiplicării și totul pornește de la relația foarte subtilă dintre tată și fiu. Este în mod evident un statement poetic”, a declarat pentru Transilvania Reporter artistul Sorin Neamțu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Galeria Nano a prezentat expoziția ’’Primal Dream’’, un proiect prin care artistul Gabriel Marian îşi propune să înconjoare privitorul la modul cel mai concret, să îl scoată (fizic) din preocupările cotidiene şi să-l atragă într-o experienţă imersivă. „Ideea a fost să redescopăr feeling-ul primilor pictori și a primelor picturi, cum ar fi urmele de mâini, sau tot felul de forme de pictură din peșteri. Acestea le-am combinat cu arta contemporană, cu arta brută cum spun francezii, care e făcută fie de persoane care nu au educație artistică sau persoane creative cu probleme psihice. Am vrut să combin plăcerea mea de lucra și plăcerea publicului care este imersat în interiorul operei de artă. De multe ori mi se pare că arta contemporană e uneori inaccesibilă și atunci am vrut să creez această apropiere”, a declarat Gabriel Marian.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Instalația “Intro”, care va putea fi admirată în atelierul artistei Irina Dumitrașcu Măgurean, vorbește despre sexualitate, încercând să răspundă la întrebările ‘’Are sexualitatea limite?’’ și ‘’Cât de departe sunt dispuși partenerii să meargă în jocurile erotice, chiar și cu riscul de a sfârși la urgențe, în spital?’’. „Sexualitatea este încă un subiect tabu în societatea noastră, ea este încă privită ca ceva de care ne e rușine, despre care nu vorbim, nu știm, dar, desigur, facem în tăcere. Pentru a sugera această jenă, expoziția este vizitată pe întuneric, iar ce trebuie văzut se descoperă cu lumina lanternei. Proiectul Intro nu dă un răspuns acestor întrebări, ci analizează diferite ipostaze, de la plăcere la suferință”, se precizează în prezentarea expoziției Irina Dumitrașcu Măgurean.

Seara de vernisaje, primul eveniment organizat de recent înființata Federație a Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP), este urmată, astăzi, 5 februarie, de la ora 17.00, la Casa Matei, de evenimentul “Pictura – o chestiune de materialitate?”, o conversație între Matthias Weischer și Robert Bosisio și criticul de artă Jane Neal, urmată de discuții cu publicul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu