Șapte ani de Librarium la Cluj: Despre cărți, cititorii și hoții lor și provocările meseriei de librar

Foto: Dan Bodea

Care este diferența dintre un librar și un lucrător comercial, ce responsabilități ai în calitate de coordonator a două librării și ce înseamnă să repartizezi peste 50.000 de cărți într-un spațiu de 250 de metri pătrați, am încercat să aflăm de la Valentin Derevlean, coordonatorul celor două librării ale grupului Librarium din Cluj. Ocazia a fost una specială întrucât Grupul Librarium sărbătorește săptămâna aceasta șapte ani de când se află în Cluj-Napoca.

La Grupul Librarium, Valentin a venit prima dată în calitate de librar în anul 2009, pe vremea când Librarium dispunea de un spațiu destul de mic pe strada Iuliu Maniu, colț cu Baba Novac. Începând cu anul 2010, librăria a fost mutată în clădirea de pe Bulevardul Eroilor nr.15 și tot în acel an Valentin Derevlean avea să devină coordonatorul ei, imediat după deschiderea spațiului de la etaj.

„Cel mai greu în jobul de coordonator este să fii punctul de echilibru între angajați dat fiind că librăriile sunt locuri unde personalul se schimbă destul de frecvent. Angajații sunt de obicei începători, mulți se află la primul lor loc de muncă și au un șoc imens în primele săptămâni atât în ceea ce privește orarul, dar și munca pe care trebuie să o depună. Pentru mulți visele se destramă foarte rapid după prima lună. Ca și coordonator trebuie să îi convingi că așa este la început, dar că lucrurile se vor schimba”, explică Valentin.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Primul contact cu meseria de librar a fost destul de șocant și pentru el. Când terminase facultatea, nu exista nici un mall în Cluj, librării erau puține, iar pentru absolvenții de Litere nu erau multe alternative de angajare. Existau două posturi de luat în considerare în sfera culturală: unul era de redactor sau corector la Editura Casa Cărții de Știință, celălalt era de librar la fosta librărie Humanitas, de pe Napoca. „Pe acele două posturi ne băteam între noi absolvenții de la Litere. Inițial aveam de gând să rămân în sistemul universitar, dar nu exista atunci nimic concret care să-mi asigure un venit. Așa că a lucra într-o librărie era o opțiune destul de confortabilă. Am mers la mai multe interviuri și după un an am reușit în sfârșit să obțin un post. Mi-am dat seama pe parcurs că înveți foarte multe lucruri într-o librărie și îți descoperi tot felul de pasiuni. Din păcate, nu te poți îmbogăți lucrând ca librar”, precizează Valentin.

Foarte multă lume reproșează astăzi testele de cultură generală care se impun în selecția candidaților pe postul de librar, însă coordonatorul Librarium Book Corner din Cluj spune că aceste teste ajută de fapt la trierea numărului foarte mare de candidați pe un post.

„Cel mai important este bineînțeles interviul. Când trebuie să intervievez un candidat, în primul rând mă interesează cum este acea persoană ca prezență. Apoi trebuie să aibă cât de cât o cultură generală în mai multe domenii și mă mai interesează să știe să vorbească corect limba română. În al treilea rând, țin cont de intuiția mea care îmi spune dacă o persoană este potrivită pentru acest post, sau nu. Recunosc, este un fel de «parte întunecată» a interviului, dar simt nevoia să mă bazez și pe intuiție”, declară Valentin.

1img_9722

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În primii ani, spune Valentin Derevlean, exista o anumită constanță în echipa librăriei, însă astăzi are surpriza să angajeze persoane care pleacă în mai puțin de o lună. Sunt oameni care își dau seama din prima săptămână că locul lor nu este acolo și asta pentru că imaginea pe care o aveau  despre munca prestată într-o librărie nu corespunde cu realitatea. „Imaginea librăriilor în care vii și povestești despre cărți, în care îți bei cafeaua, mai povestești cu un prieten despre ce ați mai citit, nu corespunde cu imaginea reală. Imaginea reală e dură în măsura în care a lucra într-o librărie este în primul rând destul de solicitant din punct de vedere fizic. Apoi, mai este partea legată de clienți. În teorie se spune că cei care vin în librării sunt mai educați decât cei care nu intră în librării. Este total fals. În librărie am cunoscut cei mai răutăcioși oameni din lume”, povestește Valentin.

Evident, spune el, șansele sunt mai mari să dai de astfel de oameni într-un mall, unde se circulă mai mult. Cea mai mare diferență dintre o librărie de centru și una de mall, aflăm tot de la Valentin, este că o bună parte dintre clienți intră într-o librărie, dar nu și în alta. Adică sunt oameni care nu au intrat niciodată într-o librărie de centru, însă îi vezi adeseori în librăriile din mall. Acest obicei are la bază ideea de a asocia o librărie de mall cu un magazin din care poți să cumperi și altceva decât cărți.

„Ne dăm seama ce fel de clienți calcă pragul librăriei în funcție de ținuta lor, de întrebările pe care ni le adresează, de gesturile corporale sau de îmbrăcăminte. Clientul ideal este cel care te provoacă tot timpul. Există persoane care citesc foarte mult și vor tot timpul să le recomanzi ceva, povestesc cu tine și se creează astfel o relație bazată pe dialog. Sunt acel gen de oameni care revin după o săptămână și ne spun de ce le-a plăcut sau nu le-a plăcut recomandarea. Asta ne obligă și pe noi să încercăm să fim la un anumit nivel. Nu poți să îi spui omului că ai avut o săptămână grea și că nu ai mai apucat să citești”, spune Valentin Derevlean.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Festivalul Internaţional de poezie şi muzică de cameră „Poezia e la Bistriţa” i-a oferit în 2014 lui Valentin premiul pentru cel mai bun librar, apreciind legătura pe care tânărul a creat-o în librăria din Cluj între literatură, scriitori și publicul larg.

„Aceasta a fost ambiția mea cea mai mare de când am deschis Book Corner. De a oferi publicului cititor un spațiu de întâlnire prietenos. Terminasem Facultatea de Litere, mă înțelegeam foarte bine cu mulți dintre profesorii mei, scriam la rândul meu despre scriitori, participam la întâlniri cu ei și atunci am zis să creăm un spațiu în care să apropiem Facultatea de Litere și lumea literară, de public, de studenți. A durat ceva timp până s-a conturat ideea, dar cu timpul am ajuns să organizăm sute de evenimente”, precizează Valentin.

Din 2013 Grupul Librarium a făcut un „pariu” cu spațiul ocupat de Librăria Universității și a deschis la câțiva pași distanță de Book Corner de pe Eroilor, o nouă librărie cu aceeași firmă. Cele două librării au împreună astăzi un număr de 15 angajați. „Ideea era de a vedea cum funcționează librăria noastră într-un loc cu tradiție. Am realizat că mulți oameni nu știau că existăm și pe Eroilor, dar nu ne-am mai mirat pentru că mulți nu știau nici de existența Librăriei Humanitas de vizavi. Cât de curând vrem să extindem Librarium Universității la subsol și să creăm spațiu de evenimente mai generos și acolo”, a declarat Valentin Derevlean. Când intră în alte librării decât cele ale Grupului Librarium, după experiența celor șapte ani, Valentin este interesat să vadă ce senzație îi provoacă. Știe să aprecieze o librărie în care cărțile sunt așezate în așa fel încât să fie cu ușurință găsite de clienți, un atribut pe care pune mare accent în librăriile pe care le coordonează.

Subiectul sensibil al direcției în care merg vânzările de carte este imposibil de evitat în timpul discuției pe care o avem cu Valentin. Deși la Librarium vânzările sunt în continuă creștere, piața de carte din România nu se îndreaptă deloc într-o direcție bună în raport cu media europeană, afirmă coordonatorul Librarium din Cluj.

„Dacă le spunem celor din străinătate ce înseamnă la noi un bestseller, ne vor râde în față. Este o realitate pe care refuzăm să o acceptăm. Sunt mulți oameni care vorbesc despre piața de carte, dar nu intră niciodată în librării. Piața de carte nu este o industrie care să funcționeze la noi în țară. Librăriile sunt afaceri private și sunt nevoite să se descurce cum pot. Lanțurile de librării deschid o parte în mall-uri, o parte în centrul orașelor, ceea ce înseamnă că trebuie să plătească chirii foarte mari. Cu toate acestea, dacă nu ar fi apărut lanțurile de librării, nu știu ce s-ar fi întâmplat. Puterea noastră de cumpărare este foarte mică și librăriile mici, independente, foarte greu supraviețuiesc. Sunt încă multe orașe din România care nu au librării și primăriile din acele localități nu par să caute soluții”, precizează Valentin Derevlean.

Cărțile momentului la Librarium: „Cazemata”de Tudor Ganea,   „Interior zero” de Lavinia Braniște și „Spiro” de Andrei Doboș/Foto: Dan Bodea

Cărțile momentului la Librarium: „Cazemata”de Tudor Ganea, „Interior zero” de Lavinia Braniște și „Spiro” de Andrei Doboș/Foto: Dan Bodea

Cartea nu este o prioritate pentru aproape nimeni, mai declară Valentin. Raportat la populația României, coordonatorul Librarium din Cluj nu crede că există un procent mai mare de 15-20% din români care citesc într-un an. „Statisticile așa tragice cum par, sunt lejer pozitive față de realitate”, remarcă Valentin. Cărți se găsesc la prețuri pornind de la cinci lei, deci nu este valabil ceea ce spun unii cum că nu citesc pentru că o carte i-ar costa prea mult. „Dacă tot sunt cărțile scumpe, ar trebuie să fie coadă la biblioteci”, spune Valentin. Din păcate, mediul online și așa-zisele librării virtuale iau în sistem neloial foarte mulți dintre clienți. „Mulți oameni le numesc librării, dar ele sunt site-uri, nu spații dedicate cărții. În online ești foarte ușor manipulat. Și în librării sunt scoase cărți în față, mese de noutăți, promoții, dar poți jongla ușor printre ele. Deranjant este când auzi scriitori spunând că viitorul este în online. În străinătate acest comerț online este mult mai bine reglementat și legislația este destul de dură. La ei librăriile sunt asimilate spațiului cultural, la noi însă nu”, spune Valentin.

În continuare librarii se confruntă și cu problemele cauzate de hoții de cărți care fac adevărate afaceri cu volumele pe care reușesc să le fure din librării. „Se fură foarte mult și din librăriile noastre, chiar săptămânal, dar poliția nu ne-a rezolvat nici un caz. Din contră, uneori suntem luați la mișto de polițiști. Văd pe înregistrări oameni care furau de față cu mine. Sunt oameni specializați care le vând imediat în anticariate și fac afaceri cu ele. Se fură din librării cum se fură și din tipografii”, precizează Valentin Derevlean.

„Acum șapte ani nu mă gândeam că mă va prinde anul 2016 aici. Am crescut și eu cu acest lanț de librării și văd cum se dezvoltă tot mai mult o rețea de angajați dedicați meseriei lor. Cred că industria aceasta abia acum se maturizează. Multe librării au angajați deja cu experiență de ani de zile ce oferă o imagine total diferită față de cea înainte de 1990”, Valentin Derevlean, coordonator Librarium Cluj

[stextbox id=”custom”]

Evenimente găzduite de librăria Book Corner în perioada următoare:

Miercuri, 26 octombrie

Ora 16.00
Lansare de carte // Andor Horváth – Carte de vizită. În care autorul povesteşte cum a devenit maghiar
Invitați: Sorin Antohi, Marius Tabacu și Péter Egyed. Moderator: Alexandru Polgár.

Ora 18.00
Lansare de carte // Alex Văsieș – Instalația & Oana Văsieș
Invitați: Dan Coman, Ștefan Manasia & Rareș Moldovan

Joi, 27 octombrie

Ora 18.00
Lectură Publică // Andrei Doboș citește din volumul Spiro
Gazdă: Valentin Derevlean

Vineri, 28 octombrie
Ora 18.00
Care este cel mai frumos lucru din viața ta? Un dialog între Aurel Codoban & Gabriel Bota.
Lansarea volumului Mind Trip, editura Școala Ardeleană, 2016.

PROMOȚIE ANIVERSARĂ LIBRARIUM 7 ANI

Vineri, 28 octombrie – Duminică, 30 octombrie

10% reducere muzică, filme, jucării, boardgames
25% reducere la orice carte din librărie

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. George Lupașcu says:

    Pentru mine, a citi este echivalentul depunerii unei sume de bani într-o bancă. Cu cât citești mai mult, cu atât adaugi valoare într-un patrimoniu pe care nu ți-l poate fura nimeni, niciodată, dar pe care-l poți oferi cadou, celor dornici să împartă cu tine minunea inepuizabilă a cunoașterii. Vali, spui un adevăr atunci când afirmi că nu poți să faci avere, practicând meseria de librar, însă pe câți îi poți îmbogăți spiritual? făcând această intermediere între cei care produc cuvântul scris și cei, care se hrănesc cu el…Salutări de la Roma.

Postaţi un comentariu