“Salvaţi marele ecran”, o campanie lansată de regizorul Tudor Giurgiu la nivel naţional

Foto: Dan Bodea

Tudor Giurgiu, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), care organizează anual gala Gopo, a lansat, luni seară, la ediţia din acest an a evenimentului, campania “Salvaţi marele ecran”, precizând că 78% din oraşele României nu au nicio sală de cinematograf.

Tudor Giurgiu a urcat pe scena celei de-a opta ediţii a galei Gopo alături de “ultimii mohicani” ai sălilor de cinema din România, altele decât cele care funcţionează în cadrul mall-urilor. Cei cinci bărbaţi prezentaţi spectatorilor galei Gopo 2014 au fost reprezentanţi ai unor cinematografe din oraşele Botoşani, Piatra-Neamţ, Sibiu, Iaşi, dar şi din judeţul Hunedoara.

Potrivit lui Tudor Giurgiu, în 1990 în România erau 450 de săli. “Astăzi, în afară de mall-uri, sunt mai puţin de 30. În momentul de faţă, 78% din oraşele României nu au nicio sală de cinematograf. Ţara noastră este singurul stat european care are un cinematograf la 315.000 de locuitori. În Cehia, o sală de cinema este la 15.000 de locuitori. În ultimii 20 de ani, datorită ‘interesului’, s-au modernizat aproximativ 10 săli, din lipsă de bani, din lipsă de curaj, din lipsă de idei”, a spus Tudor Giurgiu.

El a precizat că “în timpul războiului, în acest oraş, în Bucureşti, erau 46 de cinematografe”. “Astăzi mai sunt 5 cinematografe. Nu vorbesc de mall-uri”, a spus Tudor Giurgiu, potrivit Mediafax.

“Sălile de cinema s-au transformat pe rând în ultimii 20 de ani în săli de bingo, case de schimb valutar, lăcaşuri de cult, discoteci, supermarket, fast food, magazine de mobilă, restaurante de nunţi. Bâlbâielile au fost majore, sălile s-au plimbat între România Film, între primării. În momentul de faţă problema sălilor de cinema e ca un fel de minge care se plimbă de la o guvernare la alta. Nimeni nu-şi asumă să facă ceva”, a spus Tudor Giurgiu. El a precizat că această situaţie a determinat lansarea campaniei “Salvaţi marele ecran”.

Potrivit lui Giurgiu, pe site-ul campaniei s-a început cartografierea sălilor de cinema care au fost în România. “Cerem participarea publicului să ne scrie să vedem dacă mai există mărturii de săli care au fost în România”, a spus Tudor Giurgiu.Giurgiu a mai spus că această campanie are “o ţintă precisă”. “Vrem în doi ani de zile să avem o reţea de cel puţin cinci sau şase săli de cinematograf modernizate”, a spus Tudor Giurgiu. El a mai spus că intenţionează să invite în acest proiect şi primării. “Avem un prim semnal de colaborare din partea Primăriei Municipiului Oradea. Sperăm să demarăm o campanie pentru renovarea cinematografului Libertatea din Oradea”, a explicat Giurgiu.

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) este principalul organizator al Premiilor anuale Gopo şi al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. David Dorin Mireca says:

    in acesti 23 de ani daca cinematografele erau date la regizorinu se ajungea asa de rau in DEVA era un regijor Sitaru se punea la puct acum era cinematograf digital

Postaţi un comentariu