S-a deschis Expoziţia Artmark. Colecţionarii, aşteptaţi să liciteze opere de Tonitza, Mützner sau Dali

Foto: Dan Bodea

Expoziția “Mari Maeştri ai picturii româneşti” din Licitația de Vară Artmark, s-a deschis vineri în Cluj-Napoca, la Hotel Continental, cu o colecţie de artă de peste 200 de opere. Evenimentul se adresează deopotrivă cunoscătorilor și admiratorilor dornici să descopere creaţiile unor importanți artişti români.

Vizitatorii vor putea achiziționa operele în cadrul Licitației de Vară Duplex București-Cluj care va avea loc în data de 10 iunie. Cu ocazia acestei licitații, Artmark oferă publicului clujean șansa de a-și începe sau completa colecția de artă alegând din cele peste 200 de opere de artă din care 58% au prețul de pornire situat sub valoarea de 1.000 de euro, iar aproape 30 de loturi cu prețul de pornire sub 500 euro. “Este o expoziţie construită cu atenţie în jurul mai multor secţiuni. Veţi vedea mari constructori de şcoală românească, mari artişti călători, care în acelaşi timp reprezintă şi impresionismul şi post impresionismul, sau artişti postbelici şi contemporani. Sunt puţini artişti pe care nu îi regăsiţi în această expoziţie. În expoziţie se regăseşte şi un desen care poartă semnătura lui Henri Matisse”, a precizat Manuela Plăpcianu, CEO Artmark.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Astfel, cu doar 700 – 800 euro, un pasionat de artă își poate începe colecția cu o acuarelă semnat de Gheorghe Petrașcu (“Natură statică cu pește”, “Interior la Viforâta”), Theodor Pallady (“Lectură în parc”) sau Nicolae Tonitza (“Nud cu pisică”). Tot în categoria accesibilă se află și operele de artă europeană precum statueta “Rinocerul cosmic” (prețul de pornire sub 4.000 euro) de Salvador Dalí sau litografia “Nud în fotoliu” (prețul de pornire sub 1.500 euro) de Henri Matisse, care provine din colecția Lucian Blaga.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Rinocerul cosmic a fost realizat din bronz aurit de Salvador Dali în anul 1956 şi este o operă inspirată din creaţia lui Albrecht Dürer, pe spate având un teanc de arici de mare, în formă de obelisc. Animalul are picioare disproporţionat alungite, cum ar fi cele ale unei insecte. Acest animal este considerat pentru umanitate repetarea legendei vii a unicornului în creştere în creştere pentru a ajunge la infinit, dar şi chintesenţa regnului animal şi a umanităţii.

“Mulţi artişti, mai mult sau mai puţin întâmplător s-au format la noi la Universitate şi au fost în atelierul pe care l-am condus. Sunt deosebit de impresionat şi şocat de interesul care există pentru artă. Pericolul în ziua de astăzi este rapida promovare de care unii artişti beneficiază. Cu toate acestea, cea mai bună investiţie este în artă”, a transmis prof.univ.dr. Ioan Sbârciu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Alte opere de artă care se deosebesc prin raportul dintre calitățile estetice desăvârșite și prețul accesibil sunt și La scăldat (valoare estimativă: € 800 – 1.200) Iosif Rosenblut, Vas cu lalele (valoare estimativă: € 900 – 1.600) de Constantin Isachie Popescu, Crizanteme (Valoare estimativă: € 800 – 1.400) de Leon Biju, Cârciumărese (valoare estimativă: € 800 – 1.200) de Kimon Loghi, Veneția (valoare estimativă: € 600 – 900) de Nicolae Vermont, Flori de câmp (valoare estimativă: € 1.000 – 1.800) de Rudolf Negely şi multe altele.

Principalele vedete ale expoziției și, implicit, ale Licitației de Vară, sunt opera “Tătăroaică în cerdac” (estimare: 40.000 – 60.000 €) de Nicolae Tonitza, opera “În grădină la Beaucaire” (estimare: 40.000 – 60.000 €) de Samuel Mützner și opera “Case la Morlaix” (estimare: 30.000 – 45.000 €) de Gheorghe Petraşcu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Lucrarea “Tătăroaică în cerdac” face parte dintre picturile realizate de Tonitza în timpul şederilor sale în localităţile dobrogene, înscriindu-se în galeria de imagini ce descriu viaţa oamenilor locului cu culoarea lor specifică, dar încercaţi de greutăţile traiului. Tonitza era frământat de nedreptăţile sociale pe care le întâlnea şi chinuit de neputinţa de a aduce o alinare oamenilor aflaţi în suferinţă, picturile sale sugerând aproape mereu acelaşi tragism al existenţei într-o lume de inegalităţi.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Expoziția poată fi vizitată în perioada 6 -9 iunie la Hotel Continental din Cluj (str. Napoca, nr. 1), iar pe 10 iunie, când va avea loc licitaţia operelor acestea se vor împărţi între Casa Universitarilor din Cluj (str. Emmanuel de Martonne, nr. 1), şi Athénée Palace Hilton din Bucureşti, aceasta începând la 19:00.

Postaţi un comentariu