S-au stabilit liniile de program pentru Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană

Asociaţia Cluj Capitală Culturală Europeană 2021 a prezentat joi, 25 septembrie, conţinutul liniilor de program pe care le-a dezvoltat în această vară cu sprijinul operatorilor culturali. Astfel, după definirea strategiei și a conceptului, asociaţia a stabilit cinci linii de program, respectiv cinci categorii concepute să delimiteze cele cinci etape complementare ale procesului de transformare a oraşului pe care proiectul Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană îl generează.

Liniile de program sunt reunite sub acronimul W.E.A.S.T, care în limba engleză reprezintă cinci verbe: to wonder (bucuria cunoaşterii), to explore ( a explora), to activate (a activa), to share (a transmite) şi to trust (a genera încredere). “Liniile de program au rezultat în urma unui proces care s-a desfăşurat pe perioada lunilor mai, iunie şi iulie la care au participat aproximativ 40 de operatori culturali şi reprezentanţi ai instituţiilor culturale din oraş, la care s-au adăugat grupuri profesionale precum arhitecţii sau administraţia. Rezultatul a fost sintetizat în luna iulie, discutat cu echipa de consultanţi, prezentat membrilor consiliului director şi apoi rulat spre verificare. Rezultatul sunt cinci linii de program. Există o descriere pentru fiecare linie de program şi în următoarea perioadă toţi cei interesaţi de acest proiect al Capitalei Culturale pot să trimită propuneri şi idei. Nu solicităm multe detalii în acest moment, ci idei de proiecte care vor fi dezvoltate împreună cu echipa de implementare până la sfârşitul anului”, a declarat Florin Moroşanu, directorul executiv al Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană 2021.

Structura definită de liniile de program este completată de o platformă adresată „actorilor schimbării” care a fost numită Academia Deschisă Schimbării. Aceasta facilitează conectarea, învăţarea, împărtăşirea de resurse şi cunoaştere, precum şi activarea actorilor schimbării, respectiv indivizi şi instituţii care îşi asumă rolul necesar în procesul de transformare propus prin programul Cluj-Napoca 2021 CCE.

În perioada următoare, programul de candidatură a Clujului va fi dezvoltat astfel:

-Pentru fiecare linie de program vor fi identificate 3-4 proiecte emblematice, de anvergură, în cadrul unor ateliere de lucru cu operatori culturali.

-Fiecare linie de program va avea un portofoliu de proiecte care va include propunerile de proiecte şi activităţi venite din partea instituţiilor, organizaţiilor şi grupurilor de inţiativă.

-Proiectele propuse vor putea integra una sau mai multe etape ale schimbării, fiind înglobate în linia de program a cărei componentă este predominantă în proiect.

-Va fi iniţiată Academia Deschisă a Schimbării printr-o serie de întâlniri între diferiţii actori cheie din Cluj-Napoca.

“Avem nevoie de o dimensiune europeană semnificativă a proiectelor, nu doar un eveniment local cu un invitat străin. Încurajăm coproducţia, de exemplu, o instituţie de spectacol de aici cu o instituţie din străinătate. E o relaţie de durată, cu o dimensiune internaţională. Un alt criteriu ar fi participativitatea, de exemplu proiecte care să se întâmple în cartiere, proiecte educaţionale. Un alt aspect important este ca proiectul să se raporteze la relaţia dintre cetăţean şi oraş, relaţia dintre oraş şi Europa şi relaţia dintre cetăţean şi Europa. Acum selectăm idei de proiecte, dar nu există garanţia finanţărilor. Finanţarea vine împreună cu titlul de Capitală Culturală. Aceste proiecte trebuie puse în practică între 2017 şi 2021, dar şi după 2021, astfel încât să aibă o continuitate”, a precizat Rariţa Zbranca, membră a echipei care pregătește candidatura Clujului pentru titulatura de Capitală Culturală.

Într-o primă etapă, ideile de proiecte pot fi trimise începând de astăzi,  până în data de 9 octombrie, dar şi după această dată astfel încât să se formeze un portofoliu de proiecte. Pe site-ul www.clujnapoca2021.ro se va putea completa un formular prin care proiectele vor fi înscrise.

Distribuie:

Postaţi un comentariu