S-a lansat „Povești despre Cluj”, volum despre memoria, istoria şi frumuseţea vechiului Cluj

Foto: Dan Bodea

Asociația Vechiul Cluj și Muzeul Etnografic al Transilvaniei au lansat sâmbătă, la Festivalul Internațional de Carte Transilvania,  volumul „Povești despre Cluj”, un proiect colectiv inițiat în urmă cu doi ani de Sebastian Moga, președintele Asociației Vechiul Cluj,  despre memoria, istoria, personalităţile şi frumuseţea vechiului Cluj. Cartea este rezultatul unor întâlniri a autorilor cu publicul în cadrul unor întâlniri periodice.

„Cu lansarea acestei cărți eu, personal, mi-am împlinit un vis care cu siguranță este a tuturor clujenilor. Cartea este rezultatul unor întâlniri cu același nume, Povești despre Cluj, în care noi, cei din asociație și cu invitații din carte ne-am întâlni pentru a povesti clujenilor lucruri interesante despre oraș pentru a-l cunoaște mai bine. Din păcate am observat că orașul nu este foarte cunoscut de locuitorii lui. Am început cu întâlnirile prin diverse cafenele sau baruri, am văzut că oamenii manifestau interes, prezentau povești documentate și astfel am prins curaj să dezvoltăm acest proiect care a rezultat în volumul de față”, a precizat Sebastian Moga cu precizarea că pentru anul viitor este în pregătire un al doilea volum al Poveștilor despre Cluj. Tot anul viitor, când se vor împlini 700 de ani de când Clujul a fost ridicat la rang de oraș, la propunerea Asociației Vechiul Cluj, Banca Națională va emite o monedă comemorativă, iar Romfilatelia o serie de timbre. De asemenea, Asociația va propune Primăriei Cluj-Napoca denumirea unor străzi cu numele celor care au ajutat ca Clujul să devină oraș.

IMG_2916

La realizarea volumului „Povești despre Cluj” au contribuit: Vladimir Alexandru Bogosavlievici, Tiberiu Fărcaș, Florin Mihai Hasan, Alexandru Laszlo , Vasile Lechințan, József Lukács, Loránd L. Mádly, Sebastian Moga, Martyn Rady, Gabriel Virgil Rusu, Tudor Sălăgean, Bogdan Stanciu. Coordonator: Sebastian Moga.

„Povești despre Cluj” a apărut la editura Școala Ardeleană.

Postaţi un comentariu