S-a deschis Târgul Gaudeamus Cluj-Napoca. Vânzătorii de cărţi, în concurenţă directă

Foto: Dan Bodea

Deschiderea oficială a celei de a XV-a ediţii a Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca a avut loc miercuri în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Deşi ediţia din acest an reia multe dintre proiectele deja tradiţionale sau mai recente, iniţiate şi derulate de Radio România şi este prevăzută cu mult prea puţine lansări notabile de carte, expozanţii au venit şi de data aceasta cu oferte. Spre exemplu, editura clujeană Idea le oferă cititorilor cărţi reduse cu 50%, în timp ce editura RAO le propune cititorilor oferta de a cumpăra cartea „Simbolul pierdut” a lui Dan Brown la jumătate de preţ, dacă achiziţionează şi volumul „Inferno” al aceluiaşi autor. Nu lipsesc ofertele de cărţi pentru copii la preţul de un leu sau la cel de trei lei, al căror conţinut, însă lasă de dorit.

Una dintre „noutăţile” acestei ediţii a târgului este şi prezenţa lui Radu Botezatu, din partea Editurii Univers, pentru care meseria de a vinde cărţi nu se limitează doar la afişarea sa în faţa unui stand.

În domeniul cărţii lucrează de aproximativ trei ani, de un an de zile lucrează la Editura Univers şi alţi doi ani a lucrat în trustul Realitatea Caţavencu unde se ocupa, printre altele, de cărţile de la Cotidianul. Pe Radu Botezatu l-am surprins la standul editurii pe care o reprezintă încercând să îi recomande unei cititoare cărţile care, potrivit experienţei lui, ar reprezenta-o cel mai bine. „Am citit destul de mult la viaţa mea şi am început să îmbin utilul cu plăcutul, adică să vând cărţi. Ca urmare, este normal să îl întreb pe om ce cărţi citeşte şi în funcţie de asta să îl încadrez într-o categorie. Având destul de multe cărţi şi doar beletristică, automat cărţile de la stand mi le aşez în «sertare». Aşa mi-e uşor să recomand omului ceva. De formaţiune sunt vânzător, am făcut marketing şi, de obicei vând, indiferent ce. Dacă stau pe scaun, şansele ca eu să vând sunt mici. Deşi sunt angajat, îmi place să-mi fac treaba. Interacţionând cu clientul din faţa mea am două şanse: să cumpere cărţi sau să nu cumpere”, explică Radu Botezatu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„A vinde cartea înseamnă ca cel din faţa ta să dea banii pe un lucru pe care şi-l doreşte sau să dea banii pe un lucru pe care nu şi l-ar dori, dar eu îl capacitez să-l conving că îi place. Practic mi-aş dori ca ceea ce îl conving pe client să cumpere, să îi şi placă”, precizează reprezentantul Editurii Univers. Nu de puţine ori acestuia i s-a întâmplat să fie sunat de anumiţi cititori care îi mulţumeau pentru recomandare. „Este satisfacţia unui lucru bine făcut şi a conştiinţei că nu dau greş”, afirmă Radu.

Cu siguranţa piaţa de carte s-ar dezvolta altfel în condiţiile în care mai mulţi vânzători de carte, fie librari, sau reprezentanţi ai editurilor, şi-ar da interesul în meseria pe care o practică. „Eu consider că asta e normalitatea, că nu fac ceva ieşit din comun. Văd oameni care lucrează în acest domeniu şi care fac din asta doar un job. Dacă vând, vând, dacă nu, nu, ei oricum îşi iau salariile. Eu nu gândesc aşa. Îmi place cartea, îmi place să citesc şi voi rămâne tributar cărţii pe hârtie. Rămân la aceeaşi atitudine şi când vine vorba de presa scrisă. Este modul meu de a respecta munca celor care încearcă încă să fie jurnalişi . E aportul meu de doi lei pe zi la munca şi salariul lor”, a mai adăugat Radu Botezatu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2014 stă sub semnul a trei numere „rotunde”: 15 ediţii în Cluj-Napoca, 60 de ani de la înfiinţarea Radio România Cluj şi 80 de târguri organizate în seria GAUDEAMUS, iniţiată în anul 1994. „Nu-i adevărat când se spune că lectura şi cartea sunt în pericol, că oamenii nu se mai întorc spre cunoaştere. Cred în continuare şi voi crede până la sfârşitul zilelor mele că existăm doar dacă citim”, a transmis cititorilor Irina Petraş, preşedinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor.

Preşedintele de onoarea al ediţiei aniversare a Târgului Gaudeamus este poetul Ion Mureşan. „M-am întrebat de ce m-au ales pe mine preşedinte de onoare şi am ajuns la concluzia că m-au ales pentru că sunt visător. Standurile se întind pe 500 de metri pătraţi. Eu m-am întrebat pe câţi metri pătraţi se întind cărţile. Aşa mi-am amintit despre visul meu despre Cluj care se referă la faţadizarea clădirilor din centrul oraşului. M-am gândit că Târgul Gaudeamus este un prilej să faţadizăm Clujul cu cărţi”, a spus poetul Ion Mureaşan.

 Gaudeamus Cluj-Napoca 2014, repere statistice:

97 de expozanţi reuniţi în 64 de standuri, reprezentând principalele categorii prezente pe piaţa de carte şi educaţie din România – edituri, agenţii de difuzare de carte şi produse multimedia, instituţii de învăţământ, edituri străine prezente în standurile distribuitorilor de carte.

– o suprafaţă de peste 500 mp de standuri;

– 53 de evenimente propuse de către organizatori şi expozanţi, adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă. Programul de vizitare a târgului este de miercuri până sâmbătă, între orele 10.00 şi 20.00 şi duminică, între orele 10.00 şi 14.00. Intrarea este liberă pentru toate categoriile de public.

Mai jos puteţi urmări o galerie de imagini de la deschiderea Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca:

[nggallery id=397]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. mathematicus says:

    Cred ca pe undeva in acest articol,pe langa publicitatea mascata, ar trebui sa apara si adevarata informatie , adica:unde este cortul (doar nu toti cititorii sunt din Cluj!) si care este durata targului. De fapt, am observat aceasta carenta la foarte multe articole de asa-zisa promovare a unor actiuni, lipsa acestor date face uneori ca articolul sa nu fie util cititorului.

Postaţi un comentariu