Romanul “Un singur cer deasupra lor” al scriitoarei Ruxandra Cesereanu, nominalizat la Premiul PEN Club România 2014

Ruxandra Cesereanu/Foto: Dan Bodea

Clubul Poeziei, al Eseurilor şi al Romanului  a anunţat titlurile nominalizate la Premiul PEN Club România 2014 acordat acelor titluri care abordează o problematică legată de libertatea de expresie, apărarea scriitorilor față de ingerința politicului,   drepturile lingvistice, recuperarea memoriei şi traumelor colective.

Astfel, conform site-ului agenţiadecarte.ro  următoarele șase cărți apărute în 2013 sunt finalistele acestei ediţii:

Adrian Alui Gheorghe – Urma, roman (București, Cartea Românească, 2013);

Adriana Babeți – Amazoanele, eseu (București, Polirom, 2013);

Ruxandra Cesereanu – Un singur cer deasupra lor, roman (București, Polirom, 2013);

Gabriel Liiceanu – Dragul meu turnător, eseu (București, Humanitas, 2013);

 Ioan T. Morar – Negru și roșu (București, Polirom, 2013);

Adrian Șchiop – Soldații. Poveste din Ferentari, roman (București, Polirom, 2013).

Ruxandra Cesereanu este poetă, prozatoare, eseistă. Este, de asemenea, profesor la Catedra de literatura comparată a Facultătii de Litere din Cluj. Face parte din stafful Phantasma, Centrul de Cercetare a Imaginarului, de la Cluj, în cadrul căruia susţine ateliere de scriere creativă în poezie şi proza. Dintre volumele de poezie şi proză ale scriitoarei publicate până acum amintim: Zona vie (poeme, 1993); Oceanul Schizoidian (poeme, 1998, 2006); Kore-Persefona (poeme, 2004); Coma (poeme, 2008); Purgatoriile (proză scurtă, 1997); Tricephalos (roman, 2002); Nebulon (proză scurtă, 2005); Naşterea dorinţelor lichide (proză scurtă, 2007); Angelus (roman, 2010); California (pe Someş) (poeme, 2014). La Editura Polirom a mai publicat: Decembrie ’89. Deconstrucţia unei revoluţii (2004, 2009); Gulagul în conştiinţa românească. Memorialistica şi literatura închisorilor şi lagarelor comuniste (2005); Năravuri româneşti. Texte de atitudine (2007); Un singur cer deasupra lor (roman, 2013; prima carte de proză realistă a autoarei).

Premiul PEN Club România 2014, în valoare de 1000 de euro, va fi acordat în data de 21 noiembrie în cadrul Târgului de carte Gaudeamus din București. Juriul este format din: Ana Blandiana (membru de onoare, câștigătoare a premiului PEN 2013), Magda Cârneci, Gabriel Dimisianu, Caius Dobrescu, Daniel Cristea-Enache și Alex. Ştefănescu.Premiul PEN Club România 2014 este organizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România și cu Grupul pentru Dialog Social.

 [stextbox id=”custom”]

PEN Club România este o asociație de scriitori creată în 1990 în jurul ideilor nobile și umaniste promovate de organizația mondială PEN International. Aceasta este cea mai veche și mai mare organizație mondială a scriitorilor, creată în 1921 după Primul Război Mondial, cu țelul de a întări comunicarea în vederea păcii dintre mânuitorii condeiului din toate țările, cu dorința de a-i susține în lupta lor pentru libertatea cuvântului și pentru drepturile universale ale omului, dar și cu scopul de a-i proteja fizic, juridic și moral pe scriitori împotriva cenzurii, închisorii sau execuției fizice de către regimuri politice tiranice.

Creat de poeta Ana Blandiana în 1990, PEN Club România întrunește în jur de o sută de scriitori români cunoscuți, între care figurează nume importante ale culturii românești actuale precum Andrei Pleșu, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Gabriela Adameșteanu, Nicolae Manolescu, Mircea Dinescu, Stelian Tănase și mulți alții. PEN România inițiază și semnează petiții pentru sprijinirea unor scriitori aflați în pericol în diverse țări ale lumii, organizează dezbateri pe teme politice și literare, participă la întruniri ale PEN International care au ca scop răspândirea libertății de opinie și a democrației prin forța cuvântului și prin angajarea publică a scriitorilor.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu