Reportajul în Maramureș al unei turiste britanice, premiat de publicația The Telegraph cu 1000 de lire

Foto: AP/FOTOLIA

Relatarea unei excursii pe care a petrecut-o în România i-a adus unei britanice premiul de 1000 de lire în cadrul competiției Just Back, inițiată de publicația britanică The Telegraph.

Reportajul pe care Flossie Baker l-a realizat în Maramureș a fost ales de editorii britanici dintr-o serie de mai multe articole trimise de cititorii publicației pe durata anului 2015. Competiția săptămânală Just Back este deschisă doar locuitorilor din Marea Britanie, Insulele Anglo-Normande, Insula Man și Irlanda și presupune scrierea unui articol de călătorie cât mai original și interesant. Participanții pot câștiga săptămânal 200 de lire sau pot fi premiați cu 1000 de lire dacă reportajul lor a fost desemnat articolul anului.

„Anul trecut am avut parte de articole extraordinare, dar am simțit că premiul annual de 1000 de lire îl merită Flossie Baker care a descris în mod încântător întâlnirea ei cu fermierii români”, notează editorii The Telegraph.

În continuare, este prezentat articolul excursionistei britanice care, anul trecut, cu același articol, a câștigat locul cinci în competitia Travel Writing 2015, organizată de National Geographic Traveller.

Astfel în reportajul său, Flossie Baker povestește întâlnirea ei cu oamenii dintr-un mic sat din Maramureș, unde a ajuns datorită bunăvoinței unui bărbat în vârstă „cu mâini uriașe și dinți lipsă” care a dus-o cu mașina la o fermă. „Având în vedere zâmbetul agreabil, vârsta înaintată și vârsta mașinii pe care o conducea, am ajuns la concluzia că nu vom merge nicăieri foarte departe și trecând peste emoții m-am urcat în mașină. Privind în urmă am văzut că portbagajul era plin cu saci de brânză. Câteva minute mai târziu, am ajuns la o fermă ”, povestește excursionista.

Sub privirile letargice ale vacilor, străina a fost invitată într-o casă unde pereții erau decorați cu tigăi și cratițe din bronz și alămuri și unde de pereți erau rezemate unelte agricole. Ghemuită pe o găleată întoarsă cu fundul în sus, vizitatoarei i-a fost oferit un castronaș de tablă plin cu brânză peste care fermierul presărase și zahăr. „Am mâncat conținutul foarte repede, încercând să nu zăbovesc mult asupra gustului neplăcut, însă instant castronașul mi-a fost umplut la loc”, precizează Flossie Baker. În acest timp sacii cu brânză erau descărcați din mașină. „O femeie în vârstă se ivi în ușă. O eșarfă neagră îi înconjura chipul sub forma unei luni, cu riduri precum craterele. Când m-a văzut mâncând, a zâmbit larg, m-a luat de mână și m-a condus spre casa ei”, explică vizitatoarea. Acolo a fost impresionată de veranda uriașă sculptată din lemn negru, ca în povești. „Cu mândrie, m-a condus într-o bucătărie luminoasă, m-a trântit pe un scaun și mi-a pus o farfurie de tablă în mână pe care a început să mi-o umple cu brânză. Mănâncă, mănâncă!, m-a îndemnat, oferindu-mi zahărul. Ești străină. Te hrănesc. Când mi-a fost imposibil să mai mînânc ceva, mașina galbenă și șoferul ei au apărut și m-au dus în exact același loc unde fusesem găsită în urmă cu o oră”, își încheie relatarea excusionista britanică.

Articolul integral îl puteți citi accesând link-ul următor:

Just Back of the Year: Romanian travel tale wins reader £1, 000

Postaţi un comentariu