Regizorul Aureliu Manea a încetat din viață

Regizorul Aureliu Manea a încetat din viață în cursul zilei de joi, 13 martie, potrivit unui comunicat transmis de Teatrul Național din Cluj-Napoca.

Născut la Bucureşti, la 4 februarie 1945, într-o familie de artişti, Aureliu Manea a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie „I. L. Caragiale“, Bucureşti, în anul 1968, la clasa profesorilor Radu Penciulescu şi Mihai Dimiu. A debutat în acelaşi an la Teatrul Naţional din Sibiu cu piesa Rosmersholm de H. Ibsen.

Regizorul a colaborat cu multe teatre din ţară: Teatrul Naţional din Timişoara, Teatrul Municipal din Ploieşti, Teatrul Naţional din Cluj, Teatrul de Stat din Turda, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ ş.a. Dintre spectacolele sale de referinţă amintim: Anotimpurile de Arnold Wesker, Philoctet de Sofocle, Britannicus de Racine, Macbeth şi A douăsprezecea noapte de W. Shakespeare, Pescăruşul de A. P. Cehov, O noapte furtunoasă şi Conul Leonida faţă cu reacţiunea de I. L. Caragiale, O sărbătoare princiară şi Sub clar de lună de Theodor Mazilu. A publicat Energiile spectacolului, eseuri despre ştiinţa regiei, Spectacole imaginare, scrieri despre posibile înscenări shaekespeariene şi Texte regăsite, volum-colecţie de texte originale. Cele trei piese de teatru scrise de Aureliu Manea au fost montate la Teatrul Naţional din Cluj în 2013, sub titlul Trilogia Aureliu Manea, în regia lui Gábor Tompa. Spectacolul se află în repertoriul curent al teatrului.

Mai jos puteți citi un articol, pe care Transilvania Reporter l-a publicat în luna octombrie a anului trecut, despre  regizorul Aureliu Manea văzut prin ochii surorii lui, Viorica Manea:

https://transilvaniareporter.ro/cultura/sora-regizorului-aureliu-manea-eu-stiu-in-mintea-lui-este-inca-genial/

În anul 1992 i s-a acordat Premiul UNITER pentru întreaga activitate, iar în anul 1999, Diploma de excelenţă pentru merite deosebite în promovarea artei teatrale, acordată de Primăria Municipiului Ploieşti şi Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti.

Din motive de sănătate, Aureliu Manea s-a retras din activitate în anul 1991, la Căminul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică din Galda de Jos, de unde a plecat în lumea celor drepţi în ziua de joi, 13 martie 2014.

„Nopțile nedormite vin din subteranele analistului Sigmund Freud. Stăm în noapte și scriem povești ca să le citească cineva…A doua zi dimineața, în troleibuz, vedem oameni care se grăbesc la ziua de muncă. Noaptea noastră nedormită nu e pentru ei, ci pentru cei care se grăbesc să ajungă la timp la librăria din colț. Pe cei care ne citesc nu-i vom cunoaște niciodată, dar noi trudim pentru ei” (Rică Aureliu Manea, 3 martie 2012, Galda de Jos)

Distribuie:

Postaţi un comentariu