Regizorul Alexander Hausvater, față în față cu studenții Facultății de Teatru din Cluj: Actorii cuminți nu au ce căuta în teatru

Foto: Dan Bodea

Unul dintre regizorii care au imprimat o direcție importantă în teatrul românesc începând cu anii ’90 și care a reprezentat pentru mulți actori și creatori de teatru o primă mare experiență a libertății, s-a aflat luni, în a doua zi a festivalului Galactoria, în fața studenților Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj. „Tot ce vă spun este bazat pe mărturiile unei vieți”, a transmis încă de la început regizorul recent premiat pentru întreaga sa activitate de senatul UNITER.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Timp de aproape două ore, Alexander Hausvater le-a vorbit tinerilor artiști despre necesitatea existenței actorului total și despre actorie ca instinct al vieții. La sfârșitul discursului, regizorul a răspuns și întrebărilor studenților. „Totalitatea actorului vine din faptul că nu se limitează la expresia unui text, a unui gest sau a unei mișcări. Contrastul și contradicția duc la îndepărtarea actorului de metode utilizate ca să trăiască metode noi de gândire și de viață. Eu îi încurajez pe tinerii actori să fie obraznici, revoltați, rebeli, să nu asculte de nimeni peste 40 de ani pentru că nimeni nu știe mai bine decât voi despre generația voastră. Actorii care sunt cuminți nu au ce căuta în teatru. Teatrul este despre schimbare și despre personalități”, a precizat regizorul.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Regizorul a încercat să le insufle studenților sentimentul de responsabilitate socială pe care îl au încă din timpul facultății, ca model al felului în care arta lor transcende ustensilele actului de creație. „Noi în viață utilizăm un procentaj minim din potențialul pe care îl avem. Actorii sunt și mai vulnerabili. Nu există nimic mai dezgustător decât un actor la aplauze și un spectator care se gândește: acesta-i capabil de mult mai mult. Asta vine de la definiția vieții. Nu ar trebui să trăim doar banalitatea unei vieți fără cercetare, fără investigare, fără să ne dorim mai mult. Acea parte din noi pe care trebuie să o definim tot timpul este în zona spiritualității și în zona actorului total”, a transmis studenților Alexander Hausvater. De multe ori lucrul care îl  interesează la audiții, a mai precizat regizorul, este nu dacă actorul poate să joace, nu dacă actorul are o tehnică extraordinară, ci personalitatea lui și faptul că el poate să trăiască alături de regizor o situație de viață. „În artă nu există profesor și elev, în artă trebuie să creezi. Creația înseamnă că tu, la 24 de ani, creezi exact ca acela la 60. El reprezintă generația lui, tu pe a ta”, a spus Alexander Hausvater. Regizorul a făcut referire și la conceptul de „public” în teatrul modern, de multe ori subestimat, care nu mai există independent, ci doar ca partener de joc, chiar superior creatorilor de teatru.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Întâlnirea lui Alexander Hausvater cu studenții Facultății de Teatru din Cluj a continuat cu o serie de întrebări din partea studenților în care au fost aduse în discuție subiecte precum: funcția socio-politică a actorului, relația dintre teatru și muzică sau necesitatea de a merge pe scenă până la extremismul ființei. „Dacă tu ca actor crezi că sunt lucruri pe care nu le poți face, ești pierdut pentru mine”, a spus Alexander Hausvater la Cluj. „Ce înseamnă să riști pe scenă?Înseamnă să te confrunți cu antipatica, cu ura, cu răceala și să continui să creezi”, a precizat regizorul încurajându-i pe studenți să se obișnuiască cu ideea de a practica o meserie în care neîncrederea înainte de a urca pe scenă îi va însoți permanent.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Nu este nimic mai oribil pentru mine decât o sală în picioare. Teatrul nu este consumație. Despre un spectacol nu poți să spui că a fost bun, sau rău. Omul care spune asta merită două palme” , a precizat Alexander Hausvater

Ediția a XII-a a Festivalului Galactoria se desfășoară între 31 mai și 7 iunie 2015, continuând cu spectacolele studenților anilor trei de actorie de la secția română și maghiară.

  11130463_824260267652384_2930218038998288987_o

Distribuie:

Postaţi un comentariu