Raport Artnet | Piața licitațiilor de artă în 2018: Adrian Ghenie, pe primul loc, la nivel mondial, în topul artiștilor ultracontemporani

Adrian Ghenie, Boogeyman, 2010

Artistul român Adrian Ghenie se află pe primul loc în topul artiștilor ultracontemporani (născuți după anul 1974, conform metodologiei studiului) care a înregistrat cea mai bună vânzare a unei lucrări în 2018, potrivit raportului publicat recent de Artnet în urma analizării rezultatelor a 539 case de licitații din lume în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2018. Este vorba despre lucrarea Boogeyman, datând din 2010 care a fost vândută cu 6,358,144 de dolari (4,851,900 de lire) în octombrie 2018 prin intermediul Casei de Licitații Sotheby’s din Londra.

De asemenea, numele Adrian Ghenie apare în raportul Artnet Intelligence Report și pe lista artiștilor ale căror lucrări licitate au înregistrat cele mari sume la casele de licitații, în acest caz pe locul al doilea, cu un total de 9,147,082 de dolari realizați din 12 lucrări vândute.

Raportul mai arată că în 2018, 5,95 miliarde de dolari au fost cheltuiți pe artă postbelică și contemporană în cadrul licitațiilor la nivel mondial, fiind înregistrată o creștere de 15% față de 2017, în timp ce 19,3 miliarde de dolari au fost cheltuiți pe obiecte de design și artă decorativă.

Artistul Andy Warhol a fost detronat de Zao Wou-Ki în topul artiștilor postbelici generând în cadrul licitațiilor suma de 328 milioane de dolari. Lucrări de Picasso au generat un total de 754,4 milioane de dolari, mai mult decât dublu față de lucrări realizate de Claude Monet.

În ceea ce îl privește pe Adrian Ghenie, acesta este urmat în topul celor mai bine vândute lucrări, în categoria artiștilor ultracontemporani, de Njideka Akunyili Crosby, Ren Zhong, Jonas Wood și Hao Liang.

Jean-Michel Basquiat domină topul artiștilor contemporani (născuți între 1945-1974) cu cele mai mari vânzări în 2018. Este vorba despre lucrările Flexible din 1984 (45,315,000 de dolari),  Flesh and Spirit din 1982 (30,711,000 de dolari), Untitled (Pollo Frito) din 1982 (25,701,500 de dolari). În 2018, cele 90 de lucrări realizate de Basquiat și scoase la licitație au generat vânzări de 254,126,099 de dolari.

Raportul integral publicat de Artnet poate fi consultat AICI.

2019 a început la fel de bine pentru artistul român, cu mai multe lucrări vândute în cele mai mari case de licitații din lume. Duchamp’s Funeral I/Funeraliile lui Duchamp I, o lucrare reprezentativă în evoluția lui Adrian Ghenie, conform Casei de Licitații Sotheby’s, a fost achiziționată în 6 martie cu prețul de aproape 4,3 milioane de lire în cadrul Sotheby’s Contemporary Art Evening Auction din Londra.

Citiți și:

Tablou de Adrian Ghenie, vândut cu 4,3 milioane de lire la Sotheby’s. Alte două lucrări ale artistului român, licitate de Christie’s Londra în 6 și 7 martie

[stextbox id=’custom’]

Foto: Pagina de Facebook a proiectului Adrian Ghenie : Darwin’s Room

Adrian Ghenie este considerat cel mai bine vândut pictor român contemporan, s-a născut în Baia Mare (1977), iar în prezent trăiește și lucrează la Berlin. A absolvit, în 2001, Universitatea de Artă și Design din Cluj, iar în 2005, alături de Mihai Pop, a fondat la Cluj Galeria Plan B, un spațiu dedicat expunerii și cercetării artei contemporane. Tot atunci au fost puse și bazele Fundației Plan B. Din 2008, Plan B și-a deschis un sediu la Berlin. În 2005, la doar câțiva ani după ce au absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj, tinerii Mihai Pop şi Adrian Ghenie au devenit conştienţi că scena artistică din România avea nevoie de un Plan B. Mai concret, ideea Plan B, s-a creat din întâlnirea lui Mihai Pop cu Adrian Ghenie, la îndemnul lui Victor Man, coleg cu Adrian de facultate. Un rol în apariţia galeriei a avut şi colecţionarul de artă Mircea Pinte care i-a ajutat la început cu partea financiară. Galeria a funcționat mulți ani în spațiul de cultură Fabrica de Pensule din Cluj.

În urmă cu câțiva ani Adrian Ghenie a achiziționat micul palat baroc de pe strada Avram Iancu nr.1 din Cluj-Napoca, pe care ar urma să îl transforme într-un muzeu al colecțiilor de artă și în sediu al Fundației Plan B.

Adrian Ghenie, a fost recent decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de „apreciere pentru talentul artistic, pentru rolul important avut la promovarea şcolii româneşti de pictură în lume”. Născut în Baia Mare în 1977, Adrian Ghenie a studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca înainte de a se stabili la Berlin în 2013. În ultimii zece ani, Adrian Ghenie a devenit tot mai cunoscut la nivel internațional, lucrările sale fiind prezentate în expoziții majore și în cele mai vizitate muzee. Picturile sale sunt incluse în colecțiile Centrului Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles, Muzeele de Artă Modernă din New York și Antwerp și în multe alte instituții din întreaga lume. În 2016, Adrian Ghenie a reprezentat România la ediția 56 a Expoziției Internaționale de Artă-Bienala de la Veneția.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu