Profesorul Ion Vlad, elogiat la Uniunea Scriitorilor de prieteni şi de foşti studenţi

Foto: Dan Bodea

Un volum dedicat celor 85 de ani ai profesorului Ion Vlad a fost lansat joi la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor, în prezenţa distinsului teoretician, a rectorului Universităţii Babeş-Bolyai, acad. prof. univ. dr Ioan Aurel Pop, a scriitorilor şi a foştilor studenţi ai profesorului. Întâlnirea cu Ion Vlad a fost un prim eveniment organizat de Uniunea Scriitorilor Cluj sub semnul Anului Internaţional al Luminii.

Cartea “Ion Vlad sub imperiul lecturii” a apărut la Editurile Eikon şi Şcoala Ardeleană, este coordonată de Laura Lazăr Zăvăleanu şi reuneşte peste 30 de texte în care personalitatea profesorului este elogiată de o parte dintre cei care l-au cunoscut pe parcursul carierei sale universitare.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Profesorul a mulţumit vechilor săi prieteni pentru organizarea întâlnirii, declarând că doar intrarea la cursuri şi întâlnirile cu studenţii săi îi mai provocau, pe vremuri, asemenea emoţii. “Tracul acesta este necesar, altminteri nu vibrezi şi dacă cursul îl socoteşti ca un fel de act funcţionăresc pe care trebuie să îl îndeplineşti în virtutea unei norme didactice, atunci cursul nu mai are nicio raţiune. Referitor la acest volum, care mi-a fost dedicat, trebuie să mărturisesc că sunt «nevinovat» în ceea ce priveşte apariţia lui”, a precizat profesorul Ion Vlad, aducând, la rândul său în discursul pe care l-a rostit, un elogiu academicianului Constantin Daicoviciu, rector al Universităţii Babeş-Bolyai între 1957-1968.

În continuare, porfesorul Ion Vlad a rememorat momentul venirii sale la Cluj, în 1948, precum şi întâlnirile cu traducătorul şi academicianul Teodor Naum, cu lingvistul Ştefan Paşca, cu istoricul Ion Breazu, sau cu profesorul Dumitru Popovici.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

De asemenea, Ion Vlad a făcut referire şi la momentele pitoreşti din timpul facultăţii, la debutul său literar în Lupta Ardealului şi în Almanahul Literar, sau la perioada în care a fost secretar literar al Teatrului de Păpuşi. “Mă simţeam extrem de bine în lumea păpuşarilor. Ajunsesem să teoretizez păpuşa şi am tradus din limba maghiară o piesă care s-a jucat pe urmă şi la secţia română a Teatrului de Păpuşi. Nu se vorbeşte despre acest lucru şi regret (râde). M-am simţit atât de bine până în clipa când m-a chemat la dânsul domnul Popovici care mi-a spus că doreşte să mă facă asistent. Aşa am început cariera universitară”, a precizat Ion Vlad.

Profesorul a mai amintit că a fost membru al biroului Uniunii Scriitorilor de-a lungul a patru preşedinţi. “Viaţa universitară mi-a fost legată de această carieră în care m-am simşit bine până în ziua de 21 august 1976. Îmi este greu să uit această zi. Este ziua în care fusesem instalat rector, împotriva tuturor tentativelor mele de a scăpa. Cei opt ani de rectorat nu au fost uşori şi am avut parte de multe pierderi şi multe eşecuri. Cel mai dureros a fost momentul blocării oricăror promovări. Ioana şi Liviu Petrescu, Marian Papahagi, îi amintesc aici cu tot respectul pe care l-am avut pentru aceste minţi extraordinare”, a precizat profesorul. Un alt eşec pe care l-a amintit Ion Vlad a fost perioada 1972-1973, când a fost numit director al Teatrului Naţional din Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

“Ion Vlad face parte din şirul marilor profesori ai universităţii noastre. Chiar dacă meseria de rector nu i-a plăcut, vedem şi astăzi realizările sale. Mie mi-a fost rector când eram student şi îmi amintesc atmosfera de sobrietate pe care a instaurat-o. Când am devenit asistent, atmosfera era de demnitate. Evoc un episod în care un tovarăş a intrat în Biroul Senatului şi respectivul a zis: «Bună ziua!». Domnnul rector Ion Vlad l-a întrebat ce doreşte. «Eu vin din partea conducerii judeţene de partid», a spus străinul. Domnul rector a zis atunci: «Aici e conducerea universităţii, te rog să ieşi afară!». Peste câteva zile a ştiut tot Clujul acest lucru. Toată lumea a apreciat gestul şi a zis că universitatea şi-a păstrat rectitudinea. Vreau să îi mulţumesc şi să remarc că are aceeaşi voce autoritară, convingătoare, născută parcă dintr-un curs de retorică predat altădată şi lipsit complet în acest moment din rândul studenţilor care, din păcate, nu mai ştiu să vorbească”, a declarat la întâlnirea cu Ion Vlad actualul rector al Universităţii Babeş-Bolyai, acad. prof.dr. Ioan Aurel Pop.

1IMG_4937

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Referitor la volumul “Ion Vlad sub imperiul lecturii”, coordonatoarea acestuia, Laura Lazăr Zăvăleanu, a precizat că volumul a fost scris sub semnul întâlnirii. “Când l-am pus la cale m-am gândit cu angoasă la lucrurile pe care trebuie să le avem în vedere. Cartea a fost unul dintre cele mai grele examene pe care l-am avut în ultimii ani. Am avut întâlniri epistoalare extraordinare şi le mulţumesc profesorilor şi colegilor mei pe care i-am regăsit scriind. A fost un privilegiu. Volumul cuprinde consemnări ale unor întâlniri esenţiale pe care le-au avut autorii textelor cu domnul profesor Ion Vlad, omul, maestrul, prietenul, colegul potrivit, cel care ne-a adunat să celebrăm o poveste valorând nu doar o viaţă, ci mai multe”, a precizat Laura Lazăr Zăvăleanu, în prezent lector de limbă şi cultură română la Universitatea Sorbona din Paris.

Volumul “Ion Vlad sub imperiul lecturii” a apărut la Editurile Şcoala Ardeleană şi Eikon şi este recomandat de Revista de cultură şi gândire strategică, Sinteza.

Distribuie:

Postaţi un comentariu