Preşedintele Academiei Române a devenit DHC al UTCN

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca/ Foto: Dan Bodea

În prezenţa a numeroase personalităţi, președintele Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad, a fost distins, joi, cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Rectorul UTCN, Vasile Ţopa, a declarat, în cadrul festivităţilor, că academicianul Ionel Valentin Vlad este o „strălucită personalitate a ştiinţei, învăţământului şi culturii”, cercetător ştiinţific în fizica laserelor, plasmei şi radiţiei, care a avut contribuţii esenţiale la dezvoltarea patriomiului ştiinţific naţional şi de numele căruia se leagă şi punerea în funcţiune, la Măgurele, a celui mai mare laser din Europa.

Printre alţii, la manifestare au participat rectorul UBB, academicianul Ioan Aurel Pop, preşedintele filialei Cluj a Academiei Române, academicianul Emil Burzo, actorul Dorel Vişan.

Academicianul Ionel Valentin Vlad s-a născut pe 22 septembrie 1943, la Bucureşti, a fost desemnat membru corespondent al Academiei Române în 1991 şi membru titular în 2009, iar din 2014 este preşedintele Academiei Române. El a realizat primele holograme din țară, a studiat dispozitivele optoelectrice bistabile pentru prelucrarea paralelă a imaginilor, a inițiat metode originale de măsurare a vibraţiilor cu amplitudini subatomice.

Postaţi un comentariu