Poetul Horia Bădescu, înaintea lansării antologiei “Cărţile vieţuirii”: Poezia vine şi pleacă atunci când vrea ea

Poetul clujean Horia Bădescu are în pregătire cel de-al patrulea volum al „Cărţilor vieţuirii”, intitulat „Dinaintea ta merge tăcerea”/Foto: Dan Bodea

Poetul şi Prozatorul Horia Bădescu, autorul celebrei poezii “De juventute”, cunoscută mai ales pentru  versul “E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, lansează o nouă serie de volume de poezie, de data aceasta în cadrul unei antologii apărute la editura Eikon.

Reporter: Ce reprezintă “Cărţile vieţuirii” şi de ce aţi ales acest moment pentru lansarea volumelor?

Horia Bădescu: Cărţile vieţuirii sunt o antologie de autor care marchează o vârstă existenţială dar şi o vârstă literară. Este o antologie în care am reunit tot ceea ce am crezut că este mai rezistent în poezia mea, începând de la debut şi până în acest moment. Este un fel de raport către mine însumi şi către cei care îmi iubesc poezia, o prezentare sintetică a ceea ce reprezint eu ca scriitor în poezie.Vine un moment în care la o anumită vârstă doreşti să ai pentru tine însuţi o reacţie de self-control, cum se spune, să vezi dacă ceea ce laşi în urma ta este lucru de bună calitate, un lucru care rezistă, să ai o măsură a ceea ce ai făcut, să te covingi măcar pe tine însuţi că nu ai trăit degeaba şi, în acelaşi timp, să oferi cititorilor tăi o asemenea sinteză în care poate se regăseşte şi cititorul.

R:Cum a fost făcută selecţia şi ce a stat la baza acesteia?

H.B.: Selecţia a fost făcută volum după volum. Cele trei volume ale antologiei sunt constituite tematic pe vârste estetice. Primul se numeşte „La poarta cuvântului” care cuprinde epoca barocă şi neoromantică a poeziei mele, urmează volumul „Furcile caudine”, un volum care cuprinde poezia protestatară, ca expresie a atitudinii mele în raport cu lumea în care am trăit. Ultimul volum se intitulează „De la o zi la alta”, care cuprinde poezii de natură existenţială, o poezie despre problemele pe care şi le pun oamenii dintotdeauna şi mai ales de la o anumită vârstă: raportul cu timpul, cu transcendenţa, cu lumea înconjurătoare care trece odată cu tine, deci întrebări ale unei vârste mature.

R:Cum priviţi evoluţia dumneavoastră de la debut şi până astăzi, în momentul lansării acestei antologii?

H.B.: Este o evoluţie pe care eu o consider normală. Aristotel spunea cândva că „Înveţi să cânţi la flaut, cântând din flaut”. Prin urmare înveţi să faci poezia, scriind-o. Poezia este un exerciţiu de exprimare a interiorităţii tale, este dincolo de expresivitatea lingvistică pe care o presupune, un mod de a ne trăi umanitatea. Este un mod de a te exprima pe tine în evoluţia ta existenţială şi fiinţială: orizontul fiinţial care presupune raportul cu transcendentul şi trăirea acestui raport şi orizontul existenţial, respectiv existenţa noastră cea de toată zilele.

R:Vă amintiţi care a fost poezia cu care aţi debutat?

H.B.: Nu îmi mai amintesc cu ce poezie am debutat. Îmi amintesc doar că am debutat în Tribuna. Nu sunt un poet care a debutat exploziv. Am învăţat arta poeziei făcând poezie, cu toate că poemele de început sunt mai stângace. Maturizarea s-a făcut în timp şi pe parcursul experienţei de viaţă care îţi permite să ai ce îţi spune ţie însuţi şi ce comunica celorlalţi. Altminteri, cum spunea bădia Mihai Eminescu: „E uşor a scrie versuri când nimic nu ai a spune”. Este foarte greu şi dificil şi extraordinar de sfâşietor să scrii poezie atunci când ai ce le spune celorlalţi.

R:De la debut şi până astăzi v-aţi schimbat ritmul de a scrie?

H.B: În general arta nu are un ritm constant. Mi s-a întâmplat la un ciclu de poeme la care ţin foarte mult, care a fost foarte bine primit de critica literară din Franţa sau Belgia, dar şi din ţară, şi care se cheamă „Silogismele drumului” să scriu 21 de poeme scurte în 21 de zile. Acesta a fost ritmul acestor poeme. Sunt şi perioade în care nu poţi să scrii. Un răspuns la întrebarea Ce este poezia? l-a dat fiul unui prieten de-al meu care cocheta cu această artă şi care, întrebat de tatăl lui de ce nu mai scrie, acesta a răspuns: nu îmi vine. Poezia vine şi pleacă atunci când vrea ea. Nu cred că există un artist care să poată spună cum se declanşează actul artistic, sau cum intri în starea aceea cu totul specială în care te exprimi ca poet, ca pictor, ca muzician.

R: Cât de bine este reprezentată poezia de tânăra generaţie în Cluj-Napoca?

H.B:Poezia este reprezentată destul de bine, dar poate nu atât de vizibil pe cât ar merita unii dintre oamenii care scriu poezie din generaţia tânără. Nu putem spune că poezia e în suferinţă la Cluj în ceea ce s-ar numi succesiunea generaţiilor. Există poeţi tineri care păstrează esenţa poeziei şi anume lirismul. Cu toate acestea, mă feresc să fac clasificări pentru a nu uita pe cineva.

R: Aţi avut ocazia să participaţi la numeroase evenimente culturale organizate în afara ţării. Există o diferenţă vizibilă faţă de modul în care astfel de evenimente sunt prezentate la Cluj-Napoca în contextul în care oraşul tinde să devină Capitală Culturală Europeană în 2021?

H.B: Fiecare mare oraş european are felul lui specific de a prezenta şi de a pune în evidenţă actele culturale. Nu este o mare diferenţă între o lansare de carte la noi, sau o lansare de carte în Franţa sau Belgia. Am trăit atâţia ani în Paris, am fost la atâtea lansări de carte şi acolo un număr de 20-25 de participanţi este un succes. La noi publicul este de multe ori mult mai consistent. Şanse există pentru Cluj să devină Capitală Culturală Europeană. Trebuie însă o muncă mult mai susţinută şi o concretizare a proiectelor care pot să-i dea într-adevăr şansa de a se califica într-o competiţie în care Clujul are cel puţin doi concurenţi serioşi: Timişoara şi Iaşi.

Antologia „Cărţile vieţuirii” apare sub egida Universităţii „Babeş-Bolyai” în colecţia Echinox a Editurii Eikon. La evenimentul desfăşurat miercuri, 25 septembrie, de la ora 17:00 în Aula Facultăţii de Studii Europene vor participa:Acad. Ioan-Aurel POP, rectorul UBB, Irina Petraş, preşedinta Filialei Cluj a USR, Eugen Uricaru, preşedinte CopyRo, Aurel Sasu, critic literar, Mircea Popa, critic literar. Lansarea antologiei va fi însoţită de un recital de poezie oferit de maestrul Dorel Vişan, precum şi de un intermezzo muzical al violoncelistului Daniel Demian. Poetul clujean Horia Bădescu are în pregătire cel de-al patrulea volum al „Cărţilor vieţuirii”, intitulat „Dinaintea ta merge tăcerea”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu