Planetariul Mobil a revenit la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Organizatorii trebuie să facă față celor 4000 de rezervări

Foto: Dan Bodea

După succesul  pe care l-a înregistrat la jumătatea lunii martie, planetariul mobil instalat în incinta Muzeului Etnografic al Transilvaniei a revenit cu o nouă serie de spectacole dedicate în special copiilor. Potrivit directorului Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, peste 4000 de rezervări au fost făcute pentru vizitarea Planetariului Mobil.

Astfel, semisfera de opt metri în diametru amplasată în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei este pregătită să-i primească până în data de 26 aprilie pe toți cei care doresc să „călătorească” în spațiul cosmic printre stelele și planetele Sistemului nostru Solar. „Deși multă lume ne confundă cu un observator astronomic, unde privim cerul atunci când avem condiții atmosferice favorabile, în planetariu simulăm bolta cerească cu ajutorul hărților stelare. În interior nu sunt scaune și poate oamenii se întreabă unde pun popcorn-ul și cola. Ei bine, bolta cerească se privește dintr-o poziție comodă, întinși pe jos pentru a ne bucura cât mai bine de spectacol”, a precizat Adrian Filpișan, reprezentant al Asociației Astronomică Pluto.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

1IMG_9780Un planetariu mobil prezintă avantajul că el poate fi instalat aproape oriunde, atâta timp cât există un habitat care să permită diametrul lui. „Necesitatea unui planetariu este evidentă având în vedere că în Transilvania există un singur planetariu la Baia Mare. În decursul a zeci de ani lipsa lui a creat un mare gol în sufletul celor mici îndepărtându-i de bolta cerească. Copiii s-au îndepărtat mult de cer și trebuie hrăniți cu stele și cu planete. Asta încercăm noi să facem. Trebuie să avem grijă să sădim în sufletul lor o sămânță sănătoasă care să crească și de acolo să rodească viitorii astronauți. Omul este un călător din fire și își dorește tot timpul că călătorească mai departe, dovadă și dorința de a ajunge în 2030 pe Marte”, a mai precizat Adrian Filpișan în pauza dintre două spectacole. „Competențele noastre sunt pentru grupuri de copii. Începem cu o poveste și le explicăm faptul că planetariul este o căsuță și nu trebuie să se îndrăgostească de planetariu, ci de cerul adevărat. Stelele nu costă să le privim”, amintește  organizatorul evenimentului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

1IMG_9768

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În planetariu pot intra în jur de 70 de copii, în funcție de numărul rezervărilor. Organizatorii recomandă ca celor mici să li se explice înainte de a face excursia la planetariu, ce presupune o astfel de experiență, nu atât din punct de vedere al conținutului informației, ci al modului în care le va fi prezentată.

Durata unui spectacol este de 45 de minute, iar orarul prezentărilor până în data de 26 aprilie este următorul: 10:00-10:45, 11:00-11:45, 12:00-12:45, 13:00-13:45, 14:00-14:45, 15:00-15:45, 16:00-16:45, 17:00-17:45. Costul unui bilet este de 9 lei. Prețul include atât spectacolul Planetariu Mobil cât și vizitarea expoziției permanente a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Accesul se face doar cu programare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu