Pictorul Radu Maier, la Cluj: Lucian Blaga mi-a pozat în 22 de şedinţe

Radu Maier, în faţa lucrării "Autoportret"/Foto: Dan Bodea

52 de lucrări ale pictorului şi graficianului Radu-Anton Maier pot fi admirate în expoziţia deschisă la Muzeul de Artă din Cluj. Expoziţia „Retrospectivă” cuprinde lucrări ale artistului realizate în perioada 1998-2014, unele dintre ele vândute sau rezervate, altele oferite spre vânzare iubitorilor de artă sau colecţionarilor.

Expoziţia a fost adusă în Cluj în anul aniversar „Radu Maier”, an în care cunoscutul artist a împlinit 80 de ani, în contextul altor manifestări culturale din Germania, cu precădere organizate în Galeria Raduart din Fürstenfeldbruck, Bavaria. „Galeria noastră îşi propune un schimb între artişti din Bavaria şi artişti plastici din Ardeal, nu doar români, ci şi maghiari, şvabi şi saşi. Astfel se vor crea conexiuni benefice pe piaţa de artă”, a declarat artistul Radu-Anton Maier pentru Transilvania Reporter. Acesta a precizat că, deşi viaţa şi condiţiile social-politice au făcut să se stabilească în Germania în anii ’70, şi-a păstrat interesul pentru România şi cunoaşte agitaţia de pe piaţa clujeană de artă.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În expoziţia organizată la Muzeul de Artă, publicul din Cluj are ocazia să intre în contact cu o sinteză din viaţa lui Radu Maier, tablourile având o tematică aparent diferită, evidenţiate însă prin elemente cromatice comune. Astfel, încă de la intrarea în sala de expoziţie vizitatorul poate remarca legătura dintre lucrările expuse, nu doar prin semnătura autorului, ci şi prin înrudirea cromatică şi prin universurile care comunică între ele. Autorul mai aduce în prim plan anumite laitmotive compoziţionale, modificate într-o formă sau alta. Un alt aspect definitoriu al creaţiei lui Radu Maier, vizibil în picturile selectate pentru expoziţia de la Cluj, este fineţea culorii, obţinută prin pulverizarea culorii pe pânză.

IMG_1013

Reper pentru public

Lucrarea „Autoportret” reprezintă o sinteză între intenţiile pictorului şi realizările lui, asemănarea facială fiind foarte evidentă. „Trebuie să fie un punct de reper pentru public şi chiar un punct de plecare pentru ca mai departe vizitatorul să completeze cu imaginaţia lui accentele asupra cărora am vrut să insist. Foarte importante sunt sinapsele care se exteriorizează. Eu nu vreau să impun limite de gândire. Este o lucrare care mă caracterizează, ca toate celelalte de altfel, diferenţa constând în faptul că am vrut să spun mai multe despre mine”, a precizat Radu-Anton Maier. Potrivit acestuia, în afara tabloului expus la Cluj a mai realizat alte două autoportrete sub formă de schiţă prin care încearcă să aibă un alt dialog cu publicul. Fiind vorba despre un autoportret, realizarea tabloului a făcut-o în aproximativ un an, cu întreruperi.

Artistul Radu Maier explică tehnica execuţiei lucrării "Lucian Blaga"/Foto: Dan Bodea

Artistul Radu Maier explică tehnica execuţiei lucrării “Lucian Blaga”/Foto: Dan Bodea

22 de şedinţe cu Blaga

Un alt tablou care atrage atenţia în expoziţia artistului este portretul lui Lucian Blaga reprezentat printr-o geografie craniană foarte sugestivă. „Am avut contact personal cu Lucian Blaga, el mi-a pozat în 22 de şedinţe şi am realizat cinci tablouri şi câteva schiţe. Poetul era un personaj extraordinar şi îmi pare rău că nu am avut posibilitatea să transcriu conversaţiile pe care le avea cu Ioan Muşlea. În timp ce îmi poza mie vorbeau la un nivel intelectual foarte ridicat. În discuţiile lor am auzit şi celebrul panseu: Un copil m-a intrebat: «Oare viermii care ne mănâncă în mormânt – fac şi ei mătase?»După oarecare ezitare, am răspuns: «- Depinde». Era foarte răbdător şi scria în timp ce poza cuminte. Nu se mişca foarte mult. Tabloul pe care l-am ales pentru expoziţie reprezintă un Lucian Blaga spiritualizat prin care vreau să captez publicul. În plus, tabloul este aşezat între două lucrări care îl susţin sub aspect cromatic”, spune Radu-Anton Maier. După expoziţia care se va încheia în data de 3 august, tabloul va intra în posesia Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga”.

IMG_1049

La Cluj, acasă

Lucrarea în care este portretizat Lucian Blaga se integrează într-o serie de portrete reprezentative pentru creaţia lui Radu-Anton  Maier, care mai cuprinde lucrări precum „Profetul”, „Dictatorul” sau un impresionant portret, din punct de vedere al coloritului şi al execuţiei, intitulat „Alter Ego”. „«Dictatorul» este cel mai vechi din această serie şi simbolurile sunt de necontestat, începând de la aureolă, care este secera şi ciocanul, până la semafoare care toate redau culoarea roşie, sau chiar şi mărul care aici are sens de interdicţie”.

"Alter Ego",   în viziunea lui Radu Maier

“Alter Ego”, în viziunea lui Radu Maier

Una dintre lucrările pentru care artistul simte o apropiere aparte este „Glaciaţiune” în care este surprins un peisaj unic în privinţa atmosferei.„Eu nu vreau să creez lucrări inaccesibile financiar şi de aceea preţurile sunt relative. Preţul şi valoarea unei lucrări sunt două lucruri total diferite”, mărtriseşte artistul. Preţul unei lucrări semnate de Radu Maier variază de la câteva sute de euro, la câteva mii de euro. Astfel, dacă lucrarea „Dictatorul” costă aproximativ 4000-5000 de euro, „Pădurea în descompunere” este evaluată la aproximativ 14.000 de euro.

„Pădurea în descompunere”

„Pădurea în descompunere”

Pictorul clujean a organizat alte patru expoziţii la Muzeul de Artă din Cluj, mărturisind că atât locul, cât şi oraşul îl fac să se simtă „acasă”.

 [stextbox id=”custom”]

Pictor, grafician, desenator și ilustrator, Radu Maier a absolvit la sfârşitul anilor ’50 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu“, avându-i ca profesori pe Teodor Harșia, Petre Abrudan și Alexandru Mohi. La scurtă vreme după absolvire, a devenit cadru universitar al institutului. În semn de protest faţă de interdicţiile regimului comunist din anii ’70, artistul s-a stabilit în München, devenind cunoscut la nivel internaţional mai ales prin participarea sa la expoziţii organizate în Germania, Austria şi Elveția.

După reluarea legăturilor sale cu România în anii ’90, activitatea artistică a lui Radu Maier a fost recunoscută public inclusiv prin decernarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca.

Reprezentant semnificativ al generației anilor ’60, la baza universului său artistic se află surprinzătoare laitmotive onirice, creaţia lui Radu Maier pendulând constant între universuri arhetipale, permanent conturbate de lumi vizionare, care generează adevărate metafore narative.

Expoziţia Radu Maier. Retrospectivă, organizată în parteneriat cu Galeria Raduart din Fürstenfeldbruck, Germania, cuprinde o selecţie semnificativă a lucrărilor realizate în perioada 1998-2014, care sintetizează principalele direcţii stilistice pe care le-a cunoscut opera sa în ultimii 16 ani. Întreaga expoziţie pune un accent deosebit asupra portretelor de mari dimensiuni, veritabile alter ego-uri ale artistului, care sunt reprezentative pentru perioadele de cotitura din evoluţia creaţiei lui Radu Maier.

[/stextbox]

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Felicitari unchiule!!!!

Postaţi un comentariu