Patru premiere naţionale la Opera Maghiară: „Atenţie bărbaţi!Contele Ory bântuie pe străzile din Cluj”

Opera ''Contele Ory'' va avea premiera în data de 22 septembrie/Foto:Szabadi Péter
transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Opera Maghiară din Cluj-Napoca deschide stagiunea a 221-a cu o premieră naţională interpretată în limba franceză. „Contele Ory” de Gioachino Rossini, cu traducere în limba română şi maghiară, va îmbogăţi repertoriul Operei, alăturându-se altor premiere naţionale în această toamnă.

„Stagiunea 2013-2014 va aduce nu mai puţin de patru premiere pe ţară la Opera Maghiară: în 22 septembrie vom prezenta Contele Ory de Rossini şi în colaborare cu Opera Maghiară de Stat din Budapesta vom prezenta trei opere de Verdi, scrise pe dramele lui Schiller. Este vorba de «Luisa Miller», de «Giovanna D’Arco» şi de «I Masnadieri»”, a precizat directorul Operei Maghiare, Gyula Szép. Anul viitor, în data de trei aprilie, pe scena Operei Maghiare va putea fi văzut spectacolul “Ţara Zâmbirii”, în regia lui Kerényi Miklós Gábor, în colaborare cu Teatrul de Operetă din Budapesta, Ungaria. De asemenea, pentru sfârşitul lunii mai este programat spectacolul “Nunta lui Figaro”, în regia lui Novak Peter. „Opera Maghiară are în bagaj aproximativ 50 de titluri, din care, într-o stagiune, prezentăm 25-30. Vom relua şi opere din stagiunile trecute, dar vor exista perioade în această toamnă când vom avea mai puţine spectacole din cauza pregătirilor pentru Trilogia Verdi”, a declarat Gyula Szép.

Opera „Contele Ory” este prezentată în colaborare cu Institutul Cultural Francez din Cluj

Opera „Contele Ory” este prezentată în colaborare cu Institutul Cultural Francez din Cluj

Sub semnul întrebării

Opera „Contele Ory” este prezentată în colaborare cu Institutul Cultural Francez din Cluj. „Acest personaj al contelui Ory este similar puţin lui Rossini. Acesta din urmă era un iubitor al vieţii şi avea simţul umorului, era un îndrăgostit al cărnurilor bune, dar şi al femeilor bune. Era, de asemenea, un exigent şi un novator, şi de aceea această operă este una dintre operele cel mai dificil de cântat. Abia aştept să văd dacă tenorul Tony Bardon va reuşi să seducă publicul. Sfatul meu este: Bărbaţi, supravegheaţi-vă nevestele deoarece Contele Ory bântuie străzile din Cluj!”, a transmis Benoît Bavouset, directorul Institutul Cultural Francez din Cluj. Spectacolul este tradus în limbile română şi maghiară cu sprijinul Institutului Francez. Conform dirijorului Zsolt Janko, muzica acestei opere este plină de energie, autentic italiană. „Opera scrisă în 1828 reprezintă stilul Bel canto, fiind o capodoperă a acestui stil. Linia vocală este plină de ornamentaţii, foarte greu de cântat. Chiar şi uvertura este unică. Eu nu m-am mai întâlnit cu aşa muzică ciudată. Este ca un semn al întrebării toată uvertura, ceea ce ne pune într-o situaţie de curiozitate”, a declarat Zsolt Janko.

Spectacolul de operă „Contele Ory” este regizat de tânăra Szabó Emese care a ales o interpretare în stilul operei buffa. „Repertoriul Operei Maghiare din Cluj prezintă foarte multe lucrări de operetă care sunt oarecum echivalentul operei comice. Opera buffa, în schimb, are scene de acţiune, orchestrate. Cred că este o oportunitate să ne îmbogăţim şi repertoriul cu astfel de lucrări”, a precizat regizoarea. Din distribuţia spectacolului, face parte şi Iulia Merca, mezzosoprană la Opera Naţională din Cluj-Napoca, alături de Yolanda Covacinshi, Ibolya Vigh, Zsuzsa Barabas, Tony Bardon, Livia Chiuariu, Orsolya Veress, Mányoki Mária, Sándor Árpád şi Sandor Balla.

Postaţi un comentariu