Patru clujeni, cei mai buni alergători din România la Maratonul de la Roma

11.516 alergători au trecut de finish-ul maratonului și aproximativ 50.000 de sportivi au participat la circuitul RunFun de 5km/Foto: www.facebook.com/maratonadiroma

29 de români au participat weekendul trecut la ediția cu numărul 21 a maratonului organizat anual în capitala Italiei, eveniment care a reunit nu mai puțin de 11.516 alergători care au terminat cursa. În condiții vitrege, de vânt și ploaie, dar determinați să profite de experiența participării la un eveniment de asemenea amploare,  clujenii Tudor Șofron și Cătălin Sânpetrean au terminat competiția în primii 250 de alergători. Rezultate bune au fost obținute și de alți concurenți români. Miile de concurenți care au alergat cei 42 de kilometri au fost dați ca exemplu de Papa Francisc, după rugăciunea de duminică din Piața Sf. Petru, pentru curajul de a face față vremii nefavorbabile și de a alerga în asemenea condiții.

Tudor Șofron,   în timpul Maratonului de la Roma

Tudor Șofron, în timpul Maratonului de la Roma

Tudor Șofron s-a aflat la a doua lui participare în cadrul competiției italiene obținând în acest an un timp cu o jumătate de oră mai bun față de cel înregistrat în anul 2013. Pentru Tudor, Maratona di Roma a fost al 22-lea maraton la care a participat până în prezent, iar timpul de 2:58:04 pe care l-a obținut a fost mulțumitor din toate punctele de vedere. „Există pragul psihologic de trei ore la care tind mulți alergători amatori care se antrenează puțin mai mult decât o fac ceilalți. Eu și Cătălin am reușit să scoatem un timp sub acest prag, ceea ce a fost exact ce ne-am propus. Traseul ne-a purtat prin toată Roma, diferența de nivel pe durata circuitului situându-se undeva la 150 de metri, destul de mare pentru un maraton. Este greu să scoți un timp bun la Roma, față de alte maratoane care au un traseu plat, cum este cel de la Berlin”, povestește Tudor Șofron, cel mai bine clasat român la ediția din acest an a maratonului organizat la Roma, ocupând poziția 214. Primul său concurs la care a participat a fost în 2010 și de atunci, din plăcere, a devenit alergător de cursă lungă. În luna aprilie, pentru Tudor urmează proba de semimaraton în cadrul Maratonului Internațional Cluj-Napoca și apoi proba de semimaraton din Maratonul Apuseni. De asemenea, în acest an și-a propus să participe la cel puțin două competiții Ironman, (cu un traseu de 3.8 km înot, 180 de km pe bicicletă şi 42 de km de alergare), la Copenhaga și la Podersdorf, în Austria.

Cătălin Sânpetrean și Tudor Șofron,   în Cluj,   la câteva zile după maratonul de la Roma/Foto: Cristina Beligăr

Cătălin Sânpetrean și Tudor Șofron, în Cluj, la câteva zile după maratonul de la Roma/Foto: Cristina Beligăr

Medalia primită în urma participării la maratonul din capitala Italiei

Medalia primită în urma participării la maratonul din capitala Italiei

Cătălin Sânpetrean, care a obținut la Roma locul 244 din cei peste 11.000 de participanți, practică sportul cu regularitate începând cu anul 2012 și a participat la rândul său în peste zece maratoane. Sportivul a descris pentru Transilvania Reporter cum fost experiența cursei alergate la Roma:„În cele șase zile cât am stat la Roma, în dimineața maratonului a fost singura dată când ne-a plouat, de la start, până cu zece minute înainte de finish. Din păcate, pe mine, personal nu doar ploaia mi-a influențat parcursul, ci și anumite probleme fiziologice pe care nu le luasem inițial în considerare. A fost o greșeală copilărească din partea mea, dar am învățat și din această experiență. Planul meu a fost să alerg sub trei ore, ceea ce am reușit. Am scos un timp de 2:58:52, fiind al doilea maraton pe care l-am alergat sub trei ore, primul fiind la Valencia în toamna anului trecut când am terminat în 2 ore și 56 de minute”, a precizat Cătălin, spunând că scopul pentru care a participat la maratonul italian a fost în primul rând de a câștiga experiență și de a lua parte la un eveniment de amploare. „După maratonul de la Valencia, cu peste 20.000 de participanți, m-am înscris la Roma pentru că este un circuit de referință în Europa, la fel și cel de la Berlin. A fost extraordinar să vezi cum o capitală cum este Roma este blocată de la sud la nord, aproape o zi întreagă. Am pornit de la Colosseum, am coborât spre sud mai bine de zece kilometri, am urcat spre nord și am coborât spre finish din nou spre Colosseum”, povestește Cătălin, care și-a propus pentru acest an participarea la trei competiții Ironman, pe lângă alte concursuri naționale și internaționale. Tânărul, în vârstă de 26 de ani, este inginer la dezvoltatorul de soluții IT CloudTroopers, care alături de 360sport este unul dintre sponsorii care îi sprijină activitatea sportivă, atât lui, cât și prietenului său Tudor. De asemenea, Cătălin mai este implicat și în activitatea Asociației Persona.

De la dreapta ,   la stânga: Daniel Szatmari,   Tudor Șofron și Cătălin Sânpetrean

De la dreapta , la stânga: Daniel Szatmari, Tudor Șofron și Cătălin Sânpetrean

Daniel Szatmari este un alt clujean care a luat parte la maratonul din capitala Italiei, clasându-se pe locul 587 cu un timp de 3:11:40. Pentru el, competiția de la Roma a fost un pariu cu un nou mod de antrenament, testat oarecum pe fugă la Valencia, anul trecut și validat cu succes luna aceasta. „Genul acesta de antrenament nu e ușor. E unul la ‘extreme’, ritm ușor pigmentat cu ‘scuipat’ de plămâni și ochi injectați. Dar rezultatele, cel puțin pentru mine se văd. Sincer, nu credeam că Roma va fi un nou record personal dat fiind că traseul a fost de departe mai dificil decât la Valencia: diferența de nivel, piatră cubică, denivelări în asfalt, să nu mai punem la socoteală și ploaia din timpul cursei. Dar a fost de departe o reușită. Nu doar ca și timp ci mai ales ca și execuție. Sentimentul de ‘control’ asupra cursei, parcursul fără probleme au făcut deliciul zilei. Evident ignorăm ultimii 5 km, ei nu sunt niciodată o plăcere decât cea asociata cu: DA, sunt aproape și a fost/mă simt bine”, a precizat Daniel Szatmari pentru Transilvania Reporter. Alergătorul încă urmărește să atingă timpul de 3 ore și 10 minute la edițiile viitoare ale maratoanelor organizate în Valencia și în Roma. „Niciun moment nu am regretat cursa de la Roma. O astfel de cursă nu e decât o încununare a efortului depus la antrenamente și evident a voinței din timpul cursei. Pentru că în momentul în care devine greu, cam doar de ea te poți agăța”, declară sportivul.

Foto: www.facebook.com/maratonadiroma

Foto: www.facebook.com/maratonadiroma

Câștigătorul Maratonului din Roma a fost Abebe Negewo Degefa, care a scos un timp de 2:12:23, iar prima femeie care a încheiat cursa a fost Meseret Kitata Tolwak cu un timp de 2:30:25. Maratonul italian nu a fost lipsit de prezența unor „personaje” care au atras atenția pe parcursul desfășurării concursului. Spre exemplu, alergătorul Giorgio Calcaterra a obținut un timp de alergare de 2:34:26, situându-se pe locul al nouălea, urmând ca după controlul antidoping să alerge din nou aceeași cursă trecând linia de sosire alături de ultimul participant. O concurentă specială a fost și Sigrid Eichner, în vârstă de 73 de ani, care a participat la maratonul cu numărul 1887, terminând cursa de 42 de kilometri în 6 ore și 32 de minute.

[stextbox id=”custom”]

Cele mai bune rezultate obținute de sportivii români la Maratonul de la Roma:

214- Tudor Sofron – 2:58:04

244 – Cătălin Sânpetrean – 2:58:52

530 – Bogdan Moruțan – 3:09:32

587 – Daniel Szatmari – 3:11:40

921 – Cristian David Matei – 3:17:10

[/stextbox]

Foto: www.facebook.com/maratonadiroma

Foto: www.facebook.com/maratonadiroma

Distribuie:

Postaţi un comentariu